Džem ze zmraženého ovoce připravíte v domácí pekárně. Téměř bez práce

  0:01aktualizováno  0:01
Pokud má vaše domácí pekárna na chléb speciální funkci "džem", můžete zpracovat zásoby ovoce z mrazáku na chutnou marmeládu i bez dlouhého stání u sporáku. Vyzkoušeli jsme, jestli vám to skutečně ušetří čas i práci.

Marmeládu za vás vyrobí domácí pekárna. Jednoduše a hlavně bezpracně - na rozdíl od klasické přípravy v hrnci | foto: Monika Trojanová

Pokud jste letní sklizeň ovoce stihli pouze nastrkat do mrazáku a teď už se vám do něj nic nevejde, klidně alespoň část zmraženého ovoce proměňte na džem. S pomocí domácí pekárny by se vám to mělo podařit s minimálními nároky na běhání kolem sporáku. Stejný postup samozřejmě můžete zvolit i při přípravě džemu z čerstvého ovoce.

Postup je jednoduchý

Vyndejte z mrazáku ovoce a nechte ho povolit. Pak snadno odstraníte slupky, případně pecky.

Očištěné ovoce nasypte do pekárny a přidejte želírovací a klasický cukr ve správném poměru k množství ovoce. V našem případě jsme ke 800 gramům meruněk přidali 400 gramů cukru krupice a sáček želírovacího cukru (Gelfix). Vše nasypete rovnou do pekárny, nic nemusíte míchat.

Ovoce zbavte slupky, nejlépe to půjde z napůl rozmrzlých kouskůPostup při výrobě džemu v domácí pekárně je stejný - potřebujete kromě ovoce i hodně cukru

Nastavíte program "džem", pekárna se nejdřív zahřívá a po pár minutách začne zpracovávat suroviny. Celý program běží 80 minut, během kterých se ovoce s cukrem v pekárně pořádně promíchá.

Program DŽEM na domácí pekárně obstará všechnu práci sámVýsledná směs ze zamražených meruněk připravená v domácí pekárně

Po skončení programu nalijete hotový džem do vymytých sklenic, pevně uzavřete víčkem a postavíte alespoň na pár minut dnem vzhůru.

Naplněné sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout

Triky, jak se dopracovat k perfektnímu džemu

Domácí pekárna rozhodně práci při přípravě džemu zjednoduší, ať už ho chystáte z čerstvého nebo zmraženého ovoce. Přístroj totiž vše míchá celou dobu sám; vy jen nasypete ingredience a pak vzniklou směs rozlijete do sklenic.

Se zmraženými kousky si pekárna poradí úplně stejně jako s čerstvými. Podle naší zkušenosti voda, která se uvolnila ze zmraženého ovoce, výsledku nijak neuškodila.

Pokud jste si zamrazili větší kusy ovoce, pak je ještě před nasypáním do pekárny nakrájejte na menší. Zejména to platí, pokud preferujete hodně jemnou marmeládu. Pekárna si s většími kusy neporadí a v jemné směsi pak najdete celé půlky ovoce.

Marmeláda bude ze zamraženého ovoce jemnějšíChutná marmeláda bez práce? Jde to i ze zmraženého ovoce, domácí pekárna si s ním poradí

Když ale srovnáte džem připravený v sezoně z čerstvého ovoce a ten připravený v domácí pekárně, na chuti to nepoznáte.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Najdete na iDNES.cz