Držák čajových sáčků vymyslel kutil kvůli věčně opařeným prstům

  0:24aktualizováno  0:24
Několikrát denně si Petr Vašek při přípravě čaje opařil prsty, když mu při zalévání čajového sáčku sklouzla šňůrka do vařící vody. Došla mu trpělivost a vymyslel jednoduchý závěsný držák. Nechal si ho patentovat a dnes ho prodává. Jednoduchý kutilský nápad geniálně proměnil v podnikatelský.

Tealock, patentovaný závěsný držák na šňůrku čajového sáčku. | foto: ČTK

Petr Vašek ovšem tvrdí, že kutilem není ani náhodou. "Naopak, jsem manuálně nezručný člověk," říká o sobě a neskrývá pobavení. "Napadlo mě to ze zoufalství. Protože jsem dlouhodobě marodil na chalupě, několikrát denně si vařil čaj do vysokého džbánu a sáček čaje mi tam pokaždé sklouzl," vysvětluje pragmatický důvod vzniku praktického pomocníka.

Od moduritu k nerezu

První kousky vznikaly z moduritu, pak vyzkoušel keramiku. Zprvu to snad byla trochu i recese. "Jenže každému, kdo to viděl, to přišlo vtipné i praktické," vypráví Vašek. Doladil tedy podobu tealocku a nechal si vynález patentovat pro země EU a severní Ameriky.

Od nápadu přes výrobu prototypu držáku a vyřízení patentu uběhlo zhruba devět měsíců. Na konci ledna vstoupil Vašek s keramickými a nerezovými tealocky na český trh, především prostřednictvím internetového obchodu.

Tealock v keramickém provedení.

Tealock v keramickém provedení.

Tealock v nerezovém provedení.

Tealock v nerezovém provedení.

Z kuchyně na chalupě na americký trh

"Týdně prodáváme jen přes internet kolem 250 držáčků, jednoznačně přitom vedou ty keramické," tvrdí Vašek. O vtipný a praktický výrobek ovšem začínají projevovat zájem i drobní prodejci.

Autor a výrobce také začíná jednat s firmami, které mají o tealock zájem jako o reklamní předmět, protože pohledová strana držáčku je ideální plochou pro umístění loga firmy.

"Ozvalo se nám prvních šest potenciálních klientů, kteří by si mohli objednat série tealocků od 1 500 do 3 500 kusů," doufá autor nápadu. Plánuje i jednání s výrobci čajů, kteří by mohli tealock z recyklovatelného materiálu přidávat ke každému balení čajů.

"Už nás oslovil i americký kulinářský časopis, který chce okamžitě zaslat 1 200 kusů tealocků na testy." A přitom stačilo tak málo. Opařit si prsty.

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

Po zimě i větru nezanedbejte kontrolu střechy. Předejdete větším škodám

Zkontrolujte i oplechování všech průstupů střechy.

Letošní zima bohatá na srážky i změny teplot prověřila naše střechy. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak...

Najdete na iDNES.cz