Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

EXPERIMENT: Měsíc bez úklidové chemie. Funguje to a ještě ušetříte

aktualizováno 
Na jeden měsíc jsem vystavila sebe a rodinu experimentu a nepoužívala žádné standardní čisticí a prací prostředky. Z koupelny zmizel prášek na praní i aviváž, savo jsem nahradila octem. Pro své případné následovníky jsem sepsala praktického průvodce.

Na valchu při experimentu nedošlo, jádrové mýdlo můžete běžně používat v automatické pračce. | foto: Profimedia.cz

Cílem nebylo zničit jednu zaměstnanou matku, ale vyzkoušet, jak fungují ekologické čisticí prostředky. Výdobytky moderní techniky, díky nimž jsem schopná pracovat na plný úvazek a udržet v chodu i domácnost, jsem používat mohla. Jen bez té chemie jsem se musela obejít.

Měla jsem za sebou zkušenost z jedné nechemické domácnosti, ve které jsem se jako host ocitla zkraje devadesátých let. Byla to chalupa v Orlických horách, kde se smělo používat jen jádrové mýdlo. Majitelům domu totiž nebylo jedno, co vypouští na zahradu, a mýdlo vyhodnotili jako nejméně nebezpečné. Proto se tu mydlilo všechno, prádlo, podlaha i nádobí.

Vzpomínka na čaj s "jelení" příchutí, který jsem tady ochutnala, je však dodnes živá. Mohl za to špatně vypláchnutý hrnek. Od té doby vím, že mýdlem se dá umýt všechno. Stojí to jen o málo víc energie, občas se musí přitlačit.

Koupíte i ekologické, rozdíl v účinku nepoznáte

Prostředky ekologicky šetrné už se dají sehnat nejen ve specializovaných obchodech a zelených e-shopech, ale jsou k dostání i v běžné drogerii. Tam jsem si ze všeho nejdřív koupila prostředek na mytí nádobí s označením "natur" a do nádobí se pustila postaru.

Rozdíl mezi předchozím prostředkem a "eko" jsem za celou dobu nezaznamenala. Hrnky, pánve i zapečené plechy jsem umyla stejně dobře jako dřív.

Po několika dnech, kdy se stále hůř sháněl v naší pětičlenné rodině dobrovolník, který by byl ochotný postavit se ke dřezu a vzít do ruky houbičku, jsem začala pošilhávat po myčce. Stála tam taková opuštěná...

Zašla jsem tedy do smíchovské ekodrogerie zjistit, jestli není na trhu šetrný prostředek do myčky. Byl, a ne jeden. V obchodě měli hned několik druhů, mě zaujal gel z mýdlových ořechů – ale přece jen jsem první várku skládala do drátěných polic se skepsí.

Zbytečně, myje stejně kvalitně jako mé tablety, dokonce i bez použití leštěnky sklenice zářily. A ani nebyl zvlášť drahý. Padl první z mých předsudků: ekologické prostředky nejsou méně účinné a nejsou ani drahé.

Mýdlo si musíte vyrobit

Z celého zeleného experimentování jsem se nejvíc těšila na praní prádla. Jeden z nejrozšířenějších způsobů, jak je zbavit špíny bez znečištění odpadních vod, je praní v mýdlovém slizu. Ten ovšem v obchodě nekoupíte a je třeba si jej vyrobit.

Jak na výrobu pracího slizu

1. Nastrouhejte mýdlo: jedno jádrové mýdlo nastrouhejte na struhadle najemno.

2. Ohřejte litr vody: v něm rozmíchejte nastrouhané mýdlo a 250 g sody na praní. Směs míchejte, dokud se vše nespojí.

3. Ve čtyřech litrech teplé vody pak rozmíchejte koncentrovanou mýdlovou směs. Použít můžete velký hrnec nebo kýbl. Pokud vám mýdlo nevoní, můžete přidat pár kapek vonného oleje dle vlastního výběru.

4. Výslednou hmotu přelijte do vhodné nádoby. Ideální jsou ty se širokým hrdlem, směs je totiž poměrně hustá a obyčejným trychtýřem nepropadne. Pro snazší nalévání místo něj použijte odstřiženou horní polovinu PET lahve.

Je to jednoznačně nejlevnější prací prostředek, se kterým jsem se v životě setkala. Podle mě ani v discountovém řetězci nemůžete koupit nic levněji. Potřebujete jen jádrové mýdlo (20 Kč) a krystalickou sodu, tedy uhličitan sodný (25 Kč za 1 kg, na jednu dávku se spotřebuje 250 g).

K výrobě svého slizu jsem přistoupila zodpovědně. Jádrové mýdlo jsem podle návodu nalezeného na internetu nastrouhala na struhadle. Instrukce bohužel nepravily, jakou zvolit hrubost. Tak jsem mýdlo nastrouhala jako okurku na salát.

Chyba. Tak velké kusy mýdla se v horké vodě rozpouštěly jen pomalu. Jako praktická žena jsem vše odpěňovačkou vyndala (v této fázi se mýdlo drží při hladině) a rozhodla se je rozmixovat tyčovým mixérem. Byl to dobrý nápad, jen té vody mělo být v nádobě méně.

Kusy mýdla se rozletěly po celé kuchyni... při té příležitosti jsem přišla na to, že koncentrovanou mýdlovou směsí se dobře čistí kuchyňské skříňky a myje podlaha.

Na druhý pokus se mi už podařilo směs udržet v nádobě, a mohla jsem tak pozorovat změnu skupenství zrychleně. Tyčák vytvořil z mýdla a vody hustou kaši, která připomínala pudink (ovšem tak z trojnásobné dávky prášku ve stejném množství mléka). Rozmíchat hladké "lepidlo" ve vodě už byla docela hračka.

A to množství pracího gelu, které jsem si za pár korun vyrobila, mi vyrazilo dech. Jen jsem musela překousnout, jak odporně výsledná hmota vypadá. Název mýdlový sliz totiž nelže. Je to opravdu tak hnusné, jak si to představíte.

Ještě větší překvapení na mě čekalo, když jsem v něm vyprala první dávku prádla. Sliz se dávkuje rovnou do bubnu pračky, na jedno praní je ho potřeba asi dvě deci.

Místo aviváže ocet

Z pračky jsem vytahovala čisté voňavé prádlo – vypraly se i skvrny ze školní jídelny. V tu chvíli jsem se vrátila do dětství. Tehdy jsme doma neměli klasickou pračku, ale takový předpotopní typ vířivé pračky. Vypadal jako obří sud a neuměl máchat.

Místo prášku tehdy máma používala mýdlové vločky, vyráběné pravděpodobně ze stejné hmoty jako mýdlo s jelenem. Tu vůni jsem milovala. Žádná aviváž mi ji nikdy nedokázala připomenout.

Tohle mé vyprané prádlo tak vonělo ovšem i poté, co jsem místo aviváže použila ocet. To byl další ekotip, který jsem našla na internetu. Bála jsem se, že vytáhnu z pračky prádlo čpící po utopencích, ale zůstala jen svěžest mýdla. Trička i mikiny se tvářily jako naavivážované.

Dáváte přednost moderním čisticím prostředkům, anebo více důvěřujete klasice?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.

Moderní prostředky (to, co známe z drogerií a reklamy) 1128
Klasika (jádrové mýdlo, prací ořechy, ocet...) 551
Autoři:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz