Pondělí 9. prosince 2019, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 9. prosince 2019 Vratislav

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

  10:19aktualizováno  10:19
Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od otevření se dvorek pražské vinárny Bokovka začal plnit návštěvníky, které v centru Prahy nalákala vůně linoucí se z jídel mistrů tohoto tradičního řemesla.

Z organizátora akce řezníka Františka Kšány si kamarádi, kteří se stavili jen tak na kus řeči, dělali legraci, že si pro příští ročník bude muset zamluvit Staroměstské náměstí. A je pravdou, že během hodiny už si pomalu nebylo kam sednout.

Fotogalerie

„Je pravdou, že se vždycky řezník a obchodník v jedné osobě těší a zároveň bojí, jestli vyjde počasí a přijdou lidi. Dneska je vlastně takové řeznické počasí, kolem nuly, možná kdyby trošku zasněžilo, udělalo by to ideální atmosféru,“ popisuje Kšána. O historii, která souvisí s Dnem řezníků, se dočtete zde.

Ujišťoval, že návštěvníci se nemusí mrazu bát. „Trošku kořalečky, to k tomu oboru patří, ale je tady taky horký vývar nebo svařák,“ doporučoval pro zimomřivé. 

Letos přizval ke spolupráci i spřízněné podniky nejen z Prahy, ale například i z Brna. „Vypadá to, že jsme udělali dobře, když jsme tuto tradici zakládali. Za pár let si určitě řekneme, že to byl dobrý krok,“ uvažuje.

Myslí si to i Martin Klouda, který na akci přijel až z Moravy. „My jsme s Frantou spolužáci už ze střední školy a máme podobné vnímání, jak je třeba pracovat s masem a obecně surovinami. Takže když nám nabízel, ať přijedeme, dlouho jsme neváhali,“ popsal. Podle něj se z této tradice muže vyvinout i setkávání lidí, kteří to s oborem myslí vážně.

Otestujte se, jak se vyznáte v řeznické oboru

Kvíz jsme připravili ve spolupráci s Nasemaso.cz.

Řezníci, kteří se akce zúčastnili, se snaží prosazovat českou produkci. „Přemýšlíme nad tím, že se v současnosti do Česka dováží víc než padesát procent masa, a ta česká vlaječka na balíčku vůbec nemusí znamenat, že bylo vykrmeno u nás. Prostě se doveze ze zahraničí, u nás se zpracuje a nalepí se na něj vlajka. Kdežto my a naši spříznění řezníci se pokoušíme brát maso z našich chovů, takže zákazníci mají jistotu, že jedí  maso z Čech a Moravy,“ vysvětluje Kšána.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

Najdete na iDNES.cz