Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Dagmar Heřtová | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

  20:00
Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická novinářka. Za chutěmi ráda cestuje po celém světě. Jak si užila kurz vaření s michelinským šéfkuchařem? Proč má ráda pomazánku, která vypadá jako mazadlo z garáže? A co by si dala k poslední večeři?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Do které země byste jela za jídlem?
Do Itálie. Nebo ne, zůstala bych v Anglii.

Hovory na talíři

Opravdu? Vždyť u nás přetrvává názor, že Britové neumějí vařit…
Je to mýtus. Britská kuchyně mě nepřestává fascinovat. V historii ji velmi ovlivnila hlavně ta francouzská a stále mezi nimi panuje určitá rivalita. A samozřejmě je tam patrný i vliv kolonií, jako třeba Indie. Budu ji chválit už kvůli skvělým surovinám, jaké tam seženete nejen na trhu, ale i v běžných obchodech.

Rajčata musí vonět a mít krásnou barvu, mléko musí mít správnou chuť i hustotu, podzimní jablko musí provonět celý dům, zelenina nesmí být povadlá. I obyčejná mrkev a pastinák musí být po rozkrojení plné šťávy, maso musí mít barvu a vůni, ryba absolutní čerstvost. Česnek sílu, zelí a salát musí být křupavé a tak dále. Když pak přijedu do Česka, bývám v obchodech zklamaná… Britové mají nejen svoje vynikající ovoce a zeleninu, ale také ryby. Hovězí a jehněčí mají možná nejlepší na světě. Řekla bych, že dnes britská kuchyně tu francouzskou a italskou dokonce převyšuje, protože ty dvě zmíněné podle mě lehce ustrnuly.

Ukrajinci se s Rusy tradičně dohadují o původu boršče. „Jasně že je ukrajinský!“ tvrdí nekompromisně
Dagmar Heřtová. „Mimochodem ruský slovník z roku 1842 zná pouze ukrajinský boršč.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hovory na talíři

Řezník přivezl zelené maso a hádal se. V nemocnici jim to procházelo, líčí šéfkuchař

Šéfkuchař Nikolas Kratěna vystudoval střední odborné učiliště a jako kuchař pak...

Recepty na exoticky znějící speciality vám prozradí Nikolas Kratěna. Jako kuchař prošel řadou...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit...

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s...

Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku

Zlato můžete koupit i ve formě prášku.

Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena...

Drahota mění návyky lidí, radši si sednou s pivem v garáži, říká kuchař Punčochář

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v...

V minulosti získal třikrát prestižní ocenění Zlatý kuchař, ostruhy sbíral v zahraničí, patnáct roků...

Reklama na „mekáč“? Když zvednout lidi ze židle, pak pořádně, říká Přemek Forejt

Už zdaleka není jen špičkovým tuzemským kuchařem. PŘEMYSL FOREJT (36) je...

Už zdaleka není jen špičkovým tuzemským kuchařem. Přemysl Forejt je celebritou, která plní stránky...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku

Premium

Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

Vybírejte z roztomilých květnových mazlíků. Hrají o pytle granulí, vy o knížku

Máj je v plném proudu a vy můžete vybírat nejroztomilejší mazlíčky tohoto měsíce lásky. Při listování galerií a hlasování v anketě nejenže rozhodnete o vítězích lákavých cen od české rodinné firmy...

V létě může vaše zahrada trpět suchem. Zajistěte jí dostatek vláhy

Přestože jarní deště byly vydatné, během léta naše zahrady brzy vyprahnou a připomínají saharskou poušť. Jak připravit zahradu na horké letní dny, aby byla stále svěže zelená, plná barevných květin a...

21. května 2025

Rozjeďte svou jarní čajovou party, je ideální čas vyrazit s košíkem na bylinky

V květnu je ideální čas vyrazit ven s košíkem a nůžkami, protože příroda nabízí celou náruč bylinek plných léčivé síly. Které si rozhodně nasušit na čaj a kde je hledat?

21. května 2025

Od figurek k živým Predátorům. Jak se rodí unikátní česká komunita

Premium

Klan Predators CZ/SK je jediná česko-slovenská cosplay skupina, která s vášní oživuje různá monstra, ikonické sci-fi a hororové postavy. Především proslulé Predátory a Vetřelce. „Loví“ ve filmech,...

21. května 2025

Tichá revoluce na zahradě. V aku provedení už koupíte nůžky i traktor

Nástup akumulátorové technologie do světa zahradního nářadí přináší revoluční změny. Pryč jsou doby hlučných benzínových motorů a omezujících přívodních kabelů. Aku nářadí nabízí svobodu pohybu,...

20. května 2025

Snili o zahradě na Slapech. Teď o ni s vášní pečují, na polosamotě i bydlí

Soutěž

„Od útlého dětství mě maminka vedla k péči a poznávání rostlin na zahradě i v lese. Pěstovali jsme snad vše, co je možné v našich podmínkách pěstovat. Možná i toto byl impuls odstěhovat se na takovou...

20. května 2025

Přítulnou zelenou potvůrku si ochočte. Vyčistí lymfu, pomůže s celulitidou

Možná se vám na procházce přichytil na rukáv či nohavici, svízel zvaný přítula si však zaslouží víc než jen nařknutí z otravného plevelu. Umí pomoci s otoky, celulitidou i jarní únavou, stačí se...

19. května 2025

Zvířata, jak jste je ještě neviděli. Nejlepší momenty ze zoologických zahrad

Vítězové a finalisté fotosoutěže pořádané Britskou a Irskou asociací zoologických zahrad a akvárií, představili fotografie z moderních ochranářských zoologických zahrad a akvárií – od Edinburghu po...

19. května 2025

Pěstování hrášku si maximálně užijte, zkuste i čočku, radí zahradník fígle

Národní zemědělské muzeum Kačina si pro své návštěvníky pro letošní sezonu připravilo a vyselo luštěninová políčka, takže koho zajímá praktická stránka pěstování hrášku, fazolí, čočky či cizrny, pro...

18. května 2025

Péče o ovocné stromy nemusí být složitá. Správná zálivka je základ

Pěstování vlastního ovoce ze zahrádky je radost. Ovocné stromy nepotřebují neustálou péči jako třeba jahody nebo rajčata. Ke svému životu, správnému růstu a bohaté úrodě však samozřejmě potřebují...

17. května 2025

Český vědec jako první vyfotil tajemnou huňatou velekrysu, měří téměř metr

Obří krysa měří 85 cm, váží téměř 2 kg, jde o největšího hlodavce Austrálie a Oceánie a mladý český vědec František Vejmělka ji jako první na světě zdokumentoval na tropickém ostrově Nová Guinea....

17. května 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Uhlí i brikety mají své výhody. Naučte se vybrat to pravé pro grilování

Je lepší uhlí, nebo brikety? Poradíme vám, jaké zvolit palivo do grilu, abyste se při výběru nespálili!

16. května 2025

Trvalky potřebují v létě ochranu před škůdci. Přírodní postřiky jsou účinnou volbou

V létě naše zahrady bývají v plném květu. To však láká nejen pohledy sousedů a kolemjdoucích, ale bohužel také spoustu nejrůznějších škůdců, jako jsou slimáci, mšice, svilušky, molice nebo housenky....

16. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.