Konzumace cuket ovšem prospěje každému, a u koho si najde místo v kuchyni, bude zdravý. Cuketa totiž pomáhá s hubnutím i diabetem.
Cukety čili cukíny v kuchyni |
Cuketa není nic jiného, než kultivar tykve obecné vyšlechtěný v Itálii. U nás si získala popularitu tím, že ačkoli je velmi podobná okurce, není náchylná k plísni okurkové a zvládne ji pěstovat každý.
Dnes známe celou řadu odrůd: světle i tmavě zelené, žluté, bílé, proužkované. Všechny jsou dobrým zdrojem zejména vlákniny, vitaminů A, C a skupiny B, hořčíku, fosforu, vápníku, draslíku, zinku, mědi, železa, kyseliny listové a dalších bioaktivních látek. A to není málo.
KVÍZ: Otestujte se, co víte o cuketách neboli cukínách |
Proslulé jsou jako součást redukčních a diabetických diet: mají totiž nízký glykemický index, minimum cukrů a kalorií, ale zato hodně vody. A navíc podporují spalování tuků a detoxikují.
Vyzkoušejte třeba lehké cuketové nudle podle Zdeňka Pohlreicha:
27. března 2017 |
To ovšem zdaleka není všechno. Konzumace cuket také pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol, posilovat kardiovaskulární systém a jaterní funkce, čistit ledviny a močové cesty, zlepšovat trávení a odplavovat škodliviny z těla.
Cukety, nebo cukíny?Obojí je správně. U výrazu cukíny jde o počeštěnou verzi italské zdrobněliny slova zucca (tykev) v mn. čísle. To se používá buď v ženském rodu (zucchine, tedy cukína), nebo v mužském (zucchetti, tedy cuketa). |
Vedle toho podporuje paměť a činnost mozku, uklidňuje a odbourává stres.
A v neposlední řadě svědčí vlasům, nehtům a pokožce, zmírňuje i ekzémy a příznaky lupénky. Díky ochrannému a regeneračnímu vlivu na buňky se uvažuje i o podílu na prevenci nádorových onemocnění. Takže cukety neboli cukíny se určitě vyplatí jíst i pěstovat, ať jí říkáte jakkoliv.
Recept na lehký oběd z cukety a bulguru
Nebo si připravte cuketu s bulgurem jako nízkoglykemický oběd. Potřebovat budete 150 gramů bulguru, 4 menší nebo 2 větší cukety, 10 stonků povařeného pórku, 80 g ricotty vhodné na strouhání, svazek bazalky, svazek máty, 100 gramů krůtího masa, extra panenský olivový olej, pepř a sůl.
Bulgur uvařte podle návodu a zakápněte olejem. Cukety nakrájené na nudličky orestujte, osolte a ochuťte mátou a bazalkou. Krůtí maso nakrájejte na kousky a opečte, povařený pórek nakrájejte na kolečka. Vše promíchejte, dochuťte pepřem a solí podle chuti a nakonec přidejte strouhanou ricottu.
Výborné je i jednoduché italské rizoto s cuketou, jak ho dělá Emanuel Ridi:
10. července 2012 |
Pokud vám nechutnají tepelně upravené cukety, zkuste si z nich připravit raw špagety, tedy bez vaření. Není nic snadnějšího a jsou opravdu osvěžující.
9. listopadu 2012 |