Cuketa je nesmrtelná: snadno se pěstuje a v kuchyni z ní připravíte cokoli

  0:19aktualizováno  0:19
Kdo si cukety jednou pustí do zahrádky, už se jich prý nezbaví. Pěstují se totiž velmi snadno a pěkně plodí. Každopádně jsou jen dvě skupiny lidí: jedni nad cuketami ohrnují nos, protože jim připadají bez chuti. Druzí je zbožňují a dokážou z nich připravit cokoli, od řízků až po dort.

Cukety nemusejí být jen zelené, štíhlé a dlouhé jako okurky. Mohou být i žluté, bílé či pruhované, baňaté i kulaté. Jejich blízkým příbuzným jsou i patizony, které mají velmi jemnou sladkou chuť. | foto: Profimedia.cz

Konzumace cuket ovšem prospěje každému, a u koho si najde místo v kuchyni, bude zdravý. Cuketa totiž pomáhá s hubnutím i diabetem.

Cukety čili cukíny v kuchyni

Cuketa není nic jiného, než kultivar tykve obecné vyšlechtěný v Itálii. U nás si získala popularitu tím, že ačkoli je velmi podobná okurce, není náchylná k plísni okurkové a zvládne ji pěstovat každý. 

Dnes známe celou řadu odrůd: světle i tmavě zelené, žluté, bílé, proužkované.  Všechny jsou dobrým zdrojem zejména vlákniny, vitaminů A, C a skupiny B, hořčíku, fosforu, vápníku, draslíku, zinku, mědi, železa, kyseliny listové a dalších bioaktivních látek. A to není málo.

KVÍZ: Otestujte se, co víte o cuketách neboli cukínách

Proslulé jsou jako součást redukčních a diabetických diet: mají totiž nízký glykemický index, minimum cukrů a kalorií, ale zato hodně vody. A navíc podporují spalování tuků a detoxikují.

Vyzkoušejte třeba lehké cuketové nudle podle Zdeňka Pohlreicha:

To ovšem zdaleka není všechno. Konzumace cuket také pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol, posilovat kardiovaskulární systém a jaterní funkce, čistit ledviny a močové cesty, zlepšovat trávení a odplavovat škodliviny z těla. 

Cukety, nebo cukíny?

Obojí je správně. U výrazu cukíny jde o počeštěnou verzi italské zdrobněliny slova zucca (tykev) v mn. čísle. To se používá buď v ženském rodu (zucchine, tedy cukína), nebo v mužském (zucchetti, tedy cuketa). 

Vedle toho podporuje paměť a činnost mozku, uklidňuje a odbourává stres. 

A v neposlední řadě svědčí vlasům, nehtům a pokožce, zmírňuje i ekzémy a příznaky lupénky. Díky ochrannému a regeneračnímu vlivu na buňky se uvažuje i o podílu na prevenci nádorových onemocnění. Takže cukety neboli cukíny se určitě vyplatí jíst i pěstovat, ať jí říkáte jakkoliv. 

Recept na lehký oběd z cukety a bulguru

Nebo si připravte cuketu s bulgurem jako nízkoglykemický oběd. Potřebovat budete 150 gramů bulguru, 4 menší nebo 2 větší cukety, 10 stonků povařeného pórku, 80 g ricotty vhodné na strouhání, svazek bazalky, svazek máty, 100 gramů krůtího masa, extra panenský olivový olej, pepř a sůl.

Bulgur uvařte podle návodu a zakápněte olejem. Cukety nakrájené na nudličky orestujte, osolte a ochuťte mátou a bazalkou. Krůtí maso nakrájejte na kousky a opečte, povařený pórek nakrájejte na kolečka. Vše promíchejte, dochuťte pepřem a solí podle chuti a nakonec přidejte strouhanou ricottu.

Výborné je i jednoduché italské rizoto s cuketou, jak ho dělá Emanuel Ridi:

Pokud vám nechutnají tepelně upravené cukety, zkuste si z nich připravit raw špagety, tedy bez vaření. Není nic snadnějšího a jsou opravdu osvěžující. 

Autoři:
  • Nejčtenější

Liška jako domácí mazlíček je jen pro trpělivé. Zdevastuje vám byt

V poslední době vzrostl zájem o lišky jako domácí mazlíčky. Zasloužila se o to i roztomilá videa mláďat a dospělých...

Venkovskou zahradu proměnili na ráj odpočinku. Jen té vody mohlo být víc

Stavět dům či renovovat starší stavení, a ještě kolem zakládat zahradu přináší nekonečné počítání. Řeč je hlavně o...

KVÍZ: Jak znáte historii psích plemen?

Mnoho dnešních plemen bylo za dobu své existence přešlechtěno na plnohodnotné domácí mazlíčky. V minulosti však byli...

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Čeští modeláři se vrátili z mistrovství světa s hromadou medailí

Čeští plastikoví modeláři uspěli na mezinárodní scéně. Z britského Telfordu přivezli celkem 75 ocenění, z toho 14...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Kuchař Štěpán Návrat přežil krachy. Teď vede ojedinělý degustační projekt

Původně se vyučil truhlářem. Pak se odstěhoval za rodiči do Spojených států, vystudoval a začal pracovat ve Four...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Najdete na iDNES.cz