Za to, že jablka a hrušky máme sklon přehlížet, může jejich někdejší všudypřítomnost, stejně jako omezená nabídka odrůd, které si běžně můžeme koupit. Po dlouhou dobu se dávala přednost trvanlivým před chutnějšími a místními varietami.
Odrůdy, které vládnou supermarketům, napočítáte na prstech rukou, jen v ČR se jich však pěstovaly stovky, na světě je známo přes 7 000. Krajové a místní odrůdy jablek – jako třeba Panenské české nebo Jadernička moravská – teď díky nadšencům zažívají renesanci, ale současně ubývá sadů, protože pěstování tohoto ovoce ve velkém se pod tlakem zahraniční konkurence nevyplácí. Před 120 lety přitom patřila naše jablka k ceněným vývozním artiklům a vyvážela se ve velkém i do dnešního Polska.
Jestli máte zahradu, čas a chuť, neváhejte zasadit si nějakou zajímavou vzácnou odrůdu jabloně či hrušně. A jestli nemáte zájem o ovoce, zauvažujte alespoň nad okrasnou jabloní, které ozdobí zahradu barevnými květy či listy a svým pylem v době květu pomáhají jabloním v okolí k bohatší úrodě.
Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí![]() |