Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

aktualizováno 
Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti procenty čistírenských kalů, sníží se energetická náročnost na jejich vypálení a navíc se využijí suroviny, které by jinak skončily na skládkách.

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod. | foto: RMIT University, Melbourne

Každý rok se ve světě vyrobí více než bilion cihel a proces jejich vypálení je energeticky náročný. Australští inženýři proto navrhují vmíchat do cihlářské hlíny jiný produkt, který je lokálně dostupný – pevné čistírenské kaly, takzvané biosolidy. Studii zveřejnili v odborném časopise Buildings.

Fotogalerie

Podle šéfa týmu RMIT Abbase Mohajeraniho se s nimi dosud zachází tak, že je možné je vysušit a použít jako hnojivo nebo skládkovat, což se děje v asi třiceti procentech případů. Při tomto způsobu využití se však spotřebovává další energie.

Kdyby se podle něj vmíchávaly tuhé čistírenské kaly přímo do cihlářské hlíny, vyřešila by se celá řada problémů. Nejen, že by se využil materiál, se kterým si dnes města nevědí rady, ale podle zjištění studie je k vypálení těchto speciálních cihel potřeba jen 48,6 % energie ve srovnání s klasickou cihlou.

Cihly z této směsi zajistí až o 25 % nižší spotřebu energií k vytápění. To je dáno tím, že „míchané“ cihly mají nižší tepelnou vodivost. 

Co jsou biosolidy?

Biosolid je organický materiál, který vzniká úpravou kalů z odpadních vod. To znamená, že všechno, co spláchneme do záchoda nebo umyvadla, se změní na biosolidní materiály, které se pak tepelně upraví, aby se odstranily patogeny.

V pevnosti v tlaku nijak zvlášť nezaostávají, takže je lze využít pro běžnou stavbu. Podle zprávy mají pevnost v tlaku pohybující se mezi 12 a 35 MPa. 

Vědci také zkoumali vliv cihel na okolní prostředí a zjistili, že se veškeré škodlivé látky obsažené v kalech vypálením vážou na materiál a nijak se neuvolňují do prostředí.

Miliony tun čistírenských kalů

Čistírenských kalů se v každé zemi vyprodukuje obrovské množství, podle ČTK to bylo jen v České republice například v roce 2015 přes 156 tisíc tun, v celé Evropské unii je to kolem devíti milionů tun. Přitom na hnojení se využívá asi třetina z tohoto množství.

Přitom podle Evropské unie kaly obsahují zbytky léčiv a dalších chemických látek, které se mohou dostávat do půdy a ničit půdní fond. Proto by nápad australských inženýrů mohl tento problém elegantně vyřešit.

Čistírenské kaly jsou k dispozici prakticky v každém městě a stejně tak se všude i staví. „Je to praktický, udržitelný a neustále se obnovující zdroj stavebního materiálu. Můžeme tu efektivně snížit emise produkované výrobou cihel a zbavit se i části komplikovaného odpadu,“ shrnuje Mohajerani.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz