Bramborové jabkance mají i svou pouť
Východní Čechy nebyly nikdy tak úrodné jako třeba Polabí, kuchyně obyčejných lidí se proto točila hlavně kolem Jana Wericha a jeho brambor a jablek, „stromových brambor“, tedy medu, mrkve či jáhel.
K raritám kraje patří jabkance, obyčejné bramborové placky, plněné tvarohem a pocukrované. „Domovem“ pochutiny je druhé největší město Pardubického kraje – Česká Třebová, kde se koná na sv. Kateřinu Jabkancová pouť. Ta se neobejde bez stovky let staré krajské laskominy – perníku, který do Čech nechal dovézt Karel IV., ale třeba Jan Žižka ho nesnášel.
Jabkance
Potřebujeme:
- 1 kg brambor
- hladkou mouku na vyválení
- lžíci sádla
- trochu cukru, sůl
Na náplň:
- 5 dkg másla
- 5 dkg cukru
- 2 žloutky
- citronovou kůru
- 250 g tvarohu
- trochu mléka
- rozinky
Postup:
Pomeleme a utlučeme uvařené osolené brambory. Musí být horké, aby těsto bylo hladké. Do těsta nepřidáváme žádnou mouku, hladkou použijeme pouze na vyválení.
Těsto by mělo mít konzistenci gumy – vyválíme jej a pravidelné nařezané kusy plníme sladkou náplní z tvarohu a ostatních surovin. Jabkance se pečou v rozpálené troubě nasucho. Po upečení se pomastí a pocukrují.
Tip na výletZa přírodou láká CHKO Železné hory, kde najdete i zříceninu hradu Lichnice nebo přehradu Seč a toulky v jejím okolí. Severně od Pardubic leží Všestary a jediný komplexní archeopark v Česku, který návštěvníky provede životem pravěkých lidí. |