Pivní polévka byla hit, cizincům bych ji dal radši než smažák, říká šéf gastrocestovky

Premium

Christian Szabo | foto:  Petr Topič, MAFRA

  20:00
Stal se bojovníkem za lepší zítřky české gastronomie. Christian Szabo před osmi lety založil cestovní agenturu Local Food Tour Prague a pořádá pro zahraniční turisty toulky Prahou za jídlem. „Snažím se, aby se mnou poznali zajímavá místa, vyhnuli se turistickým pastem a ochutnali dobré jídlo,“ přibližuje.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hovory na talíři

Aby turistům mohl zasvěceně povídat i o historii naší kuchyně, prostudoval řadu odborných knih. Tématu se věnuje i ve své knize Evoluce českého jídla.

Kam cizince berete, aby poznali pravou českou kuchyni?
Exkurze trvá tři čtyři hodiny, procházíme se po Starém a Novém Městě. Navštívíme pět podniků. Snažím se, aby toho turisté ochutnali co nejvíc. Nejprve si dáme předkrm, většinou typický český chlebíček v bistru Sisters. Pak českou tradiční polévku, například kulajdu. Třeba v restauraci Lokál nebo Mincovna, což je jedno z mála míst přímo na Staroměstském náměstí, které není typická „holírna“ turistů. Místa měním podle aktuální nabídky, ale musí to být na mé trase. Pak jdeme na pivo. A poté na hlavní jídlo. Zpravidla nechám přinést doprostřed stolu více pokrmů, které sdílíme. Nakonec si dáme variaci českých dezertů a kávu či čaj.

Asijci nechápou, že je knedlík jen příloha. Musí se jim vysvětlit, že se má nakrájet příborem a vyválet v omáčce.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse

Hovory na talíři

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace...

Češi jedí jinak, než ukazují na Instagramu. Milují hlavně maso, říká foodblogerka

Steaky a mořské plody (seafood), nejčastěji krevety a chobotnice. To...

Steaky a mořské plody, nejčastěji krevety a chobotnice. To jsou nejoblíbenější hlavní jídla Čechů,...

Chránit pracovní místa pro české lidi? Totální nesmysl, říká Pohlreich

V jednom ze svých vyhlášených podniků, moderní restauraci Next Door by...

Fanoušci Ano, šéfe! měli dlouhá léta za to, že historii jadrné gastronomické reality show...

Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích

Emanuele Ridi

Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...

Patří hrášek a salám do bramborového salátu? Tipy šéfkuchaře Radka Davida

Kreativní šéfkuchař pražského Vinografu Radek David. Poskytuje privátní...

Štědrovečerní rodinné menu může mít v 21. století mnoho podob. Šéfkuchař Radek David doma málokdy...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Tři roky odříkání. Vágner se pochlubil úlovkem největší ryby vltavské kaskády

Jakub Vágner ulovil největší rybu orlické přehrady. (2. listopadu 2025)

V nedělním dešti se z orlické přehrady přihlásil rybář Jakub Vágner s dalším významným úlovkem. Ve videu popisuje příběh, jak o vylovení obřího sumce usiloval tři roky spolu se svým kamarádem....

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

7. listopadu 2025

Drží je zaživa nad ohněm kvůli želvovině. Bioložka o pytláctví a nutné ochraně želv

Premium
Hana Vašina Svobodová

Miliony let pomáhaly udržovat zdravé oceány, teď jsou téměř na vyhynutí. Vedle přirozených predátorů může za úbytek mořských želv hlavně člověk. Pytláci, kteří kradou želví vajíčka a posílají je do...

6. listopadu 2025

„Splašené lešení“ Čechie-Böhmerland. Technické muzeum ukazuje nejdelší motorky světa

Výstava Böhmerland nebo Čechie o nejdelších motocyklech na světě. (6. listopadu...

Národní technické muzeum v Praze vystavuje 30 motocyklů značky Čechie-Böhmerland u příležitosti 100. výročí od začátku výroby. Výstava těchto nejdelších vyráběných motorek nabídne první ucelený...

6. listopadu 2025  16:04

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

6. listopadu 2025

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

6. listopadu 2025

Mořská uličnice Valina. Jak se z městského kluka stal oceánský bojovník

Žádné rekordy, ale první mořský úlovek

Tento příběh za rybáře Vojtu poslal starší kamarád do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek. Je to příběh, který ukazuje, jak se může formovat vztah k rybaření, když už si ho člověk jednou vyzkouší v...

5. listopadu 2025

Manuál ovocnáře pro sloupovitě pěstované ovocné stromky. Švestka není jabloň

Ovocnář radí, jak na sloupovité jabloně a stromky pro sloupovité zapěstování

Malá zahrada si žádá prostorově nenáročnou výsadbu, což naštěstí neznamená, že byte museli rezignovat na vlastní ovoce. Řešením jsou mj. sloupovité jabloně a ovocné stromky určené pro sloupovité...

5. listopadu 2025

Světový unikát. Volavky černé vyvedly v zoo mláďata, chovatelé je museli stěhovat

Volavka černá - mláďata krátce po odchytu

V Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem se podařil unikátní odchov afrických volavek černých. Ve světových zoologických zahradách sdružených databází ZIMS je to vůbec poprvé. Vylíhla se tři...

4. listopadu 2025  16:30
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.