Úterý 11. května 2021, svátek má Svatava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 11. května 2021 Svatava

Chřestová sezona začala, můžeme se těšit také na ředkvičky a salát

Zahájením chřestové sklizně začíná lokální zemědělská sezona a špičky asparágu signalizují, že za rohem už jsou i ředkvičky, saláty, špenát nebo třeba polníček. Slavnostní vykopnutí se tradičně konalo v Hostíně u Vojkovic v českém Polabí.

Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest, vysvětlil, že letos se sezona chřestu posunula zhruba o dvacet dní v důsledku nejen chladného počasí, ale i cíleného načasování sklizně. Bylo třeba se přizpůsobit nižší poptávce, koronavirus zcela jistě odbyt českého chřestu ovlivnil. Kvůli zavřeným restauracím i nižšímu exportu se na letošek očekává něco okolo tří set tun chřestu.

Chřestová sezona sice začala, ale náběh je vždy pomalý. Zatím je ještě relativně zima. Chřest leze ze země pomalu a objem sklizně je zanedbatelný. „Pokud bude svítit sluníčko, chřest umí vylézt i osm centimetrů za den. Při takovém tempu je třeba škálovat počet pracovníků vcelku rychle.“ dodává Jiří Šafář.

Jak poznat, že je chřest čerstvý

Dobrý chřest poznáte jednoduše. Měl by být ideálně plný vody, tedy pružný a křupavý. Když jej podrobíte napínacímu testu (tj. ohnete jako proutek), měl by vydržet ohnutí do luku, ovšem klást odpor. 

Holandská omáčka k chřestu hotová za minutu

Dřevnaté mohou být jen konce. Odlomte je podobnou technikou, to znamená napněte koncovou část výhonku (pazochu) do luku a tam, kde se sám zlomí, by měla jeho dřevnatá část končit.

Chřest skladujte při teplotě do 5 °C. Nejlepší je sice čerstvý, konzumovaný v den nákupu, ale kvalitní tuzemský chřest vydrží v chladničce i týden. Postupně může získávat hořkou chuť a ztrácí sladkost.

Jak ho zpracovat

Chřest je dobré opláchnout a po odstranění konců jemně škrabkou oloupat (dobře to uvidíte na videu). Není třeba loupat špičku, tedy zhruba poslední třetinu výhonku. Ta je jemná a slupka velmi tenká. 

Pokud se chřest neoloupe, může se stát, že bude chutnat hořce a přebije sladkou svěží chuť, na kterou jsme se začátkem jara tak moc těšili.

Co si z chřestu uvařit

Milovníci opravdu prvního chřestu zřejmě neodolají a zkrátka jej narychlo zblanšírují, zalijí máslem, posypou solí a snědí na posezení. Pokud je ale už sezona chřestu pokročilá, svádí chřest k přípravám složitějším. Například s holandskou omáčkou, do polévky, s vejcem benedikt nebo jako přílohu ke steaku. Neurazí ani zpracování do rizota a chřestového pesta.

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Recept na chřestové pesto ze zeleného českého chřestu připravila kuchařka Lenka Požárová.

Ingredience:

  • 200 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců
  • 100 g tvrdého ovčího či kozího sýra (pecorino, kozí gouda atd.)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • sůl

Chřest pokrájejte nadrobno a nasekejte najemno v robotu. Tenké stonky chřestu můžete i nakrájet najemno nožem. Do sekací nádoby robotu přidejte česnek, bazalku i sýr. Opět nasekejte najemno. Vše dochuťte solí a zřeďte olivovým olejem. Podle potřeby ho můžete přidat více.

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 1 litr vody
  • 400 g zeleného chřestu (lze využít i čerstvý bílý pečlivě oloupaný)
  • Svazek ředkviček
  • Hrst bylinek (například majoránka, bazalka, oregano, libeček)
  • Panenský olivový olej
  • Sůl

Čočku zalijte vodou, přidejte lžičku soli, přiveďte k varu a povařte při mírném varu 10 až 15 minut bez míchání. Zrnka musí být měkká, ale pevná a ne rozvařená. Sceďte a propláchněte studenou vodou.

Z chřestu odlomte spodní konce a pokrájejte na kolečka. Dvanáct ředkviček pokrájejte co nejtenčeji. Nejlépe se to dělá na takzvané mandolíně (struhadle), jen pozor na prsty.

Čočku smíchejte s pokrájeným chřestem, ředkvičkami a bylinkami (velké lístky natrhejte nebo nasekejte). Podle chuti osolte. Rozdělte do misek a zakápněte olivovým olejem.

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Ingredience:

  • 500 g makaronů
  • 50 g másla
  • 5 stonků chřestu bílého
  • 5 stonků chřestu zeleného
  • 1 citron
  • pesto z medvědího česneku
  • pecorino
  • sůl, pepř

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme na kolečka nakrájený chřest. Zakápneme šťávou z citronu a lehce orestujeme Mezitím v osolené vodě uvaříme makarony. Uvařené a scezené těstoviny vložíme do pánve s orestovaným chřestem, pestem z medvědího česneku, solí a pepřem.

Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané pecorino.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pochlubte se svou zahradou, prozraďte její příběh a vyhrajte pomocníky

Po dlouhé zimě si teď o to víc užíváme na svých zahradách každou chvíli, kdy je venku pěkně. Ať už tu svou budujete...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Dveře, odpady, voda, chemie. Jak předcházet drobným domácím katastrofám

I když by se mohlo zdát, že domácí prostředí skýtá větší bezpečí než pobyt venku, ani v domě či bytě se lidé nevyhnou...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Slupky od banánů nevyhazujte. Skvěle hnojí, leští, dokonce i bělí zuby

Banánové slupky zdaleka nemusí mít doslouženo poté, co přestanou chránit měkkou dužinu oblíbeného ovoce. Dokonce by...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Své důchodové konto si nehlídal. Dostane tak od státu nižší penzi

Kontrolujete si pravidelně své důchodové konto, které vede Česká správa sociálního zabezpečení. Hlídejte si také, zda...

Havlové je po očkování špatně. Nerada jsem se podřídila celku, napsala

Dagmar Havlová (68) se fanouškům na sociálních sítích svěřila s tím, že jí momentálně není dobře. Po první dávce...

Největší realitka chystá hromadné aukce bytů. Ceny zvýšíme o statisíce, tvrdí

Společnost M&M Reality začíná ve čtvrtek streamovat aukce svých nemovitostí. Největší tuzemská realitní kancelář tím...

Dům sestavili na pozemku za den. Na 56 metrů čtverečních se vešlo vše

Jednašedesátka, tedy obytný dům s pořadovým číslem Freedomky No. 061, byl na pozemku sestaven, k překvapení sousedů,...