Čtvrtek 6. května 2021, svátek má Radoslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. května 2021 Radoslav

Chřestová sezona začala, můžeme se těšit také na ředkvičky a salát

Zahájením chřestové sklizně začíná lokální zemědělská sezona a špičky asparágu signalizují, že za rohem už jsou i ředkvičky, saláty, špenát nebo třeba polníček. Slavnostní vykopnutí se tradičně konalo v Hostíně u Vojkovic v českém Polabí.

Jiří Šafář, majitel firmy Český chřest, vysvětlil, že letos se sezona chřestu posunula zhruba o dvacet dní v důsledku nejen chladného počasí, ale i cíleného načasování sklizně. Bylo třeba se přizpůsobit nižší poptávce, koronavirus zcela jistě odbyt českého chřestu ovlivnil. Kvůli zavřeným restauracím i nižšímu exportu se na letošek očekává něco okolo tří set tun chřestu.

Chřestová sezona sice začala, ale náběh je vždy pomalý. Zatím je ještě relativně zima. Chřest leze ze země pomalu a objem sklizně je zanedbatelný. „Pokud bude svítit sluníčko, chřest umí vylézt i osm centimetrů za den. Při takovém tempu je třeba škálovat počet pracovníků vcelku rychle.“ dodává Jiří Šafář.

Jak poznat, že je chřest čerstvý

Dobrý chřest poznáte jednoduše. Měl by být ideálně plný vody, tedy pružný a křupavý. Když jej podrobíte napínacímu testu (tj. ohnete jako proutek), měl by vydržet ohnutí do luku, ovšem klást odpor. 

Holandská omáčka k chřestu hotová za minutu

Dřevnaté mohou být jen konce. Odlomte je podobnou technikou, to znamená napněte koncovou část výhonku (pazochu) do luku a tam, kde se sám zlomí, by měla jeho dřevnatá část končit.

Chřest skladujte při teplotě do 5 °C. Nejlepší je sice čerstvý, konzumovaný v den nákupu, ale kvalitní tuzemský chřest vydrží v chladničce i týden. Postupně může získávat hořkou chuť a ztrácí sladkost.

Jak ho zpracovat

Chřest je dobré opláchnout a po odstranění konců jemně škrabkou oloupat (dobře to uvidíte na videu). Není třeba loupat špičku, tedy zhruba poslední třetinu výhonku. Ta je jemná a slupka velmi tenká. 

Pokud se chřest neoloupe, může se stát, že bude chutnat hořce a přebije sladkou svěží chuť, na kterou jsme se začátkem jara tak moc těšili.

Co si z chřestu uvařit

Milovníci opravdu prvního chřestu zřejmě neodolají a zkrátka jej narychlo zblanšírují, zalijí máslem, posypou solí a snědí na posezení. Pokud je ale už sezona chřestu pokročilá, svádí chřest k přípravám složitějším. Například s holandskou omáčkou, do polévky, s vejcem benedikt nebo jako přílohu ke steaku. Neurazí ani zpracování do rizota a chřestového pesta.

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Recept na chřestové pesto ze zeleného českého chřestu připravila kuchařka Lenka Požárová.

Ingredience:

  • 200 g zeleného chřestu zbaveného fialových konců
  • 100 g tvrdého ovčího či kozího sýra (pecorino, kozí gouda atd.)
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • sůl

Chřest pokrájejte nadrobno a nasekejte najemno v robotu. Tenké stonky chřestu můžete i nakrájet najemno nožem. Do sekací nádoby robotu přidejte česnek, bazalku i sýr. Opět nasekejte najemno. Vše dochuťte solí a zřeďte olivovým olejem. Podle potřeby ho můžete přidat více.

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Ingredience:

  • 250 g čočky
  • 1 litr vody
  • 400 g zeleného chřestu (lze využít i čerstvý bílý pečlivě oloupaný)
  • Svazek ředkviček
  • Hrst bylinek (například majoránka, bazalka, oregano, libeček)
  • Panenský olivový olej
  • Sůl

Čočku zalijte vodou, přidejte lžičku soli, přiveďte k varu a povařte při mírném varu 10 až 15 minut bez míchání. Zrnka musí být měkká, ale pevná a ne rozvařená. Sceďte a propláchněte studenou vodou.

Z chřestu odlomte spodní konce a pokrájejte na kolečka. Dvanáct ředkviček pokrájejte co nejtenčeji. Nejlépe se to dělá na takzvané mandolíně (struhadle), jen pozor na prsty.

Čočku smíchejte s pokrájeným chřestem, ředkvičkami a bylinkami (velké lístky natrhejte nebo nasekejte). Podle chuti osolte. Rozdělte do misek a zakápněte olivovým olejem.

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Chřestové makarony s citronem

Ingredience:

  • 500 g makaronů
  • 50 g másla
  • 5 stonků chřestu bílého
  • 5 stonků chřestu zeleného
  • 1 citron
  • pesto z medvědího česneku
  • pecorino
  • sůl, pepř

V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme na kolečka nakrájený chřest. Zakápneme šťávou z citronu a lehce orestujeme Mezitím v osolené vodě uvaříme makarony. Uvařené a scezené těstoviny vložíme do pánve s orestovaným chřestem, pestem z medvědího česneku, solí a pepřem.

Vše důkladně promícháme a přidáme nastrouhané pecorino.

Autoři:
  • Nejčtenější

Praha vysévá květnaté pásy do luk. Zkouší, jak si s nimi poradí příroda

Už druhou sezonu se pokoušejí odborníci z pražského magistrátu oživit jednotvárnou zeleň monotónních trávníků na...

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mlsejte moruše, snížíte spotřebu kofeinu i vysoký krevní tlak

Exotické plody morušovníku vypadají jako ostružiny a právem se řadí mezi superpotraviny. Jsou totiž takovým zapomenutým...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Domácí práce jsou jako posilovna pro mozek, brání demenci, zjistili vědci

Pokud jste se ještě nepustili do jarního úklidu, máte o důvod víc. Nová studie kanadských vědců ukázala, že domácí...

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...