Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

aktualizováno 
Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se tím mořská příroda uchrání před nekontrolovaným lovem, je podle nich mylná. Aby se chobotnice uživily, bude třeba odlovit spoustu dalších mořských živočichů.

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii. | foto: Profimedia.cz

Z bláta do louže. Tak by bylo možné charakterizovat výsledek pokusů přenést výlov chobotnic určených pro restaurace z moře do sádek, podobně jako se chovají například lososi. Poukázala na to studie newyorské univerzity. Podle vědců by naopak projekty nijak nepřispěly ke zvýšení udržitelnosti života v mořích, ale naopak by akcelerovaly tempo, jakým se ničí.

Problém spočívá v tom, že chobotnice se v přírodě živí masitou stravou a bezobratlými. Aby bylo možné chobotnice chovat, bude jim potřeba tuto potravu nachytat. 

O chobotnicích

Chobotnice jsou řádem hlavonožců. Obývají mnoho rozličných částí světových oceánů, především korálové útesy. 

Například chobotnice velká se živí především kraby a humry, jakož i jinými korýši a měkkýši, menšími chobotnicemi a rybami. Potravu často konzumuje ve svém úkrytu, přičemž prázdné schránky a jiné nestrávené zbytky kořisti hromadí před vchodem.

Zdroj: Wikipedia

„Žijeme v době rychlé domestikace vodních druhů, ale místo toho bychom se měli spíše zamýšlet, která zvířata raději nechovat,“ říká Jennifer Jacquetová, odborná asistentka na katedře New York University of Environmental Studies a vedoucí autorka práce.

„Univerzity a společnosti investují čas a peníze do chovu chobotnic, což je podle nás velkou chybou. Při masové produkci chobotnic by se opakovalo mnoho stejných chyb, které jsme udělali na pevnině, pokud jde o dopady na životní prostředí. Dobré životní podmínky zvířat by v některých ohledech byly horší, protože bychom museli krmit chobotnice jinými zvířaty,“ vysvětluje Jacquetová.

Za pravdu jí dávají i kolegové z Austrálie, Velké Británie i Španělska, kteří se na studii podíleli. „V současnosti je 30 % celosvětových úlovků využíváno jako krmivo pro zvířata a jedním z největších spotřebitelů jsou právě akvakultury a chovy zájmových druhů ryb,“ vysvětluje Peter Godfrey-Smith, australský mořský ekolog. Chovy chobotnic by tak podle něj jen umocnily tlak na další přelovení oceánů.

Mezi největší průkopníky tohoto trendu patří Španělsko, Mexiko, Čína a Japonsko. Společnost Nisei v poslední jmenované zemi má v současnosti připravený komplexní plán výstavby farmy, která bude do roku 2020 schopna plně pokrýt domácí poptávku po chobotnicích.

„Pokud se společnost rozhodne, že nemůže podporovat chov chobotnic, bude to znamenat, že si je bude moci i nadále dopřávat poměrně málo lidí,“ poznamenávají vědci. 

Nicméně v případě chobotnic to podle nich nepředstavuje žádné problémy se zabezpečením základních potravin. Zvláště hlavní trhy, kde se chobotnice spotřebovávají, tedy Japonsko, Jižní Korea, země severního Středomoří, USA, Čína a Austrálie, rozhodně nedostatkem potravin netrpí.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Mistr řezník rozebere v Rozstřelu kvalitu masa prodávaného v Česku

Zatím má jen jednu prodejnu. "Snažíme se udržet si kvalitu. Až najdu lidi a...

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Najdete na iDNES.cz