Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

aktualizováno 
Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se tím mořská příroda uchrání před nekontrolovaným lovem, je podle nich mylná. Aby se chobotnice uživily, bude třeba odlovit spoustu dalších mořských živočichů.

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii. | foto: Profimedia.cz

Z bláta do louže. Tak by bylo možné charakterizovat výsledek pokusů přenést výlov chobotnic určených pro restaurace z moře do sádek, podobně jako se chovají například lososi. Poukázala na to studie newyorské univerzity. Podle vědců by naopak projekty nijak nepřispěly ke zvýšení udržitelnosti života v mořích, ale naopak by akcelerovaly tempo, jakým se ničí.

Problém spočívá v tom, že chobotnice se v přírodě živí masitou stravou a bezobratlými. Aby bylo možné chobotnice chovat, bude jim potřeba tuto potravu nachytat. 

O chobotnicích

Chobotnice jsou řádem hlavonožců. Obývají mnoho rozličných částí světových oceánů, především korálové útesy. 

Například chobotnice velká se živí především kraby a humry, jakož i jinými korýši a měkkýši, menšími chobotnicemi a rybami. Potravu často konzumuje ve svém úkrytu, přičemž prázdné schránky a jiné nestrávené zbytky kořisti hromadí před vchodem.

Zdroj: Wikipedia

„Žijeme v době rychlé domestikace vodních druhů, ale místo toho bychom se měli spíše zamýšlet, která zvířata raději nechovat,“ říká Jennifer Jacquetová, odborná asistentka na katedře New York University of Environmental Studies a vedoucí autorka práce.

„Univerzity a společnosti investují čas a peníze do chovu chobotnic, což je podle nás velkou chybou. Při masové produkci chobotnic by se opakovalo mnoho stejných chyb, které jsme udělali na pevnině, pokud jde o dopady na životní prostředí. Dobré životní podmínky zvířat by v některých ohledech byly horší, protože bychom museli krmit chobotnice jinými zvířaty,“ vysvětluje Jacquetová.

Za pravdu jí dávají i kolegové z Austrálie, Velké Británie i Španělska, kteří se na studii podíleli. „V současnosti je 30 % celosvětových úlovků využíváno jako krmivo pro zvířata a jedním z největších spotřebitelů jsou právě akvakultury a chovy zájmových druhů ryb,“ vysvětluje Peter Godfrey-Smith, australský mořský ekolog. Chovy chobotnic by tak podle něj jen umocnily tlak na další přelovení oceánů.

Mezi největší průkopníky tohoto trendu patří Španělsko, Mexiko, Čína a Japonsko. Společnost Nisei v poslední jmenované zemi má v současnosti připravený komplexní plán výstavby farmy, která bude do roku 2020 schopna plně pokrýt domácí poptávku po chobotnicích.

„Pokud se společnost rozhodne, že nemůže podporovat chov chobotnic, bude to znamenat, že si je bude moci i nadále dopřávat poměrně málo lidí,“ poznamenávají vědci. 

Nicméně v případě chobotnic to podle nich nepředstavuje žádné problémy se zabezpečením základních potravin. Zvláště hlavní trhy, kde se chobotnice spotřebovávají, tedy Japonsko, Jižní Korea, země severního Středomoří, USA, Čína a Austrálie, rozhodně nedostatkem potravin netrpí.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Velikonoční nádivka nesmí chybět u žádného slavnostního stolu

Zlatavá velikonoční nádivka by měla být s chutí másla, uzeného masa a plná...

Dobrá nádivka je hotový poklad. Uvnitř nadýchaná, zvenčí krásně dozlatova zbarvená. Máslová, s vůní uzeného masa a...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve velikonočních tradicích

Kraslice Jaroslavy Vaňousové z Chebu zdobené drátkováním

Velikonoční svátky výrazně provázejí tradice. Mnohé z nich se ale udržují pouze lokálně a některé zvyky dokonce už...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Máte větší pozemek a nechce se vám sekat tráva? Pořiďte si lamu

Lama má přední zuby pouze na dolní čelisti.

Lama krotká a lama alpaka jsou stále oblíbenější díky svojí nenáročnosti a všestrannosti. Jejich chov je poměrně...

Mikroplasty už nejsou jen ve vodě, vědci je našli i v alpském ledu

Mikroplasty jsou přítomné prakticky všude - zde v podobě polyesterových...

Vědci studující čistotu vzduchu v pyrenejských Alpách zažili šok, když našli vzorky mikroplastů v horských oblastech...

Další z rubriky

Mladé skopové je pro Velikonoce typickým pokrmem. Jen vědět, jak na něj

Mladé skopové maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad...

Mladé maso se považuje za jeden ze symbolů jarních svátků. Mnozí se nad ním ošklibují, je to však spíše tím, že se...

Velikonoční beránek s brusinkami a bílým krémem krok za krokem

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci....

Recepty na velikonočního beránka se většinou předávají z generace na generaci. Vyzkoušet však můžete i následující...

Pomlázka, mrskut, šlahačka, tatar. Vyrobte si parádní i s ozdobnou rukojetí

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak...

Slovo pomlázka vzniklo pravděpodobně od slova pomladit. Šlehání dívek pak symbolizuje předání svěžesti a pružnosti,...

Najdete na iDNES.cz