VIDEO: Když dojdou brambory a zbude chleba, napečte chleboráky

  • 103
Kdo by nemiloval bramboráky pěkně ochucené česnekem a majoránkou. Připravit si můžete i jejich obdobu, kde jako základní surovinu využijete nalámané kousky starého chleba.

Postup je podle šéfkuchaře Petra Peška z iniciativy Zachraň jídlo velice jednoduchou variací na běžný bramborák: starý chléb prostě nalámete na kousky, v misce zalijete vodou či vývarem a necháte je zhruba dvacet minut namočené. Potom přebytečnou tekutinu slijte a rozmočený chléb rozmačkejte vidličkou nebo šťouchačkou na brambory na homogenní kaši.

Přidejte pár lžic polohrubé mouky, jedno až dvě vajíčka, trochu majoránky, drceného kmínu a čerstvě nadrceného pepře. Podle chuti pak třeba nadrobno pokrájený pórek a pár nastrouhaných nebo rozmačkaných stroužků česneku.

Pak směs dobře promíchejte, přisolte podle chuti a na rozehřátém oleji můžete smažit do zlatova chlebové ´bramboráčky´ jako obvykle. Podávat je můžete se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k dalšímu jídlu.   

Ze starého pečiva můžete připravit i zeleninový salát

Italský tip šéfkuchaře Emanuela Ridiho na využití starého pečiva do zeleninového salátu najdete i s návodným videem zde. I v Itálii totiž platí, že v kuchyni se dá zužitkovat všechno. A chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek, je pochoutka.

Pokud byste ocenili praktické tipy, jak skladovat nejen chleba, ale i zeleninu tak, abyste ušetřili, najdete je v předchozím článku zde.

,