VIDEO: Když dojdou brambory a zbude chleba, napečte chleboráky

aktualizováno 
Kdo by nemiloval bramboráky pěkně ochucené česnekem a majoránkou. Připravit si můžete i jejich obdobu, kde jako základní surovinu využijete nalámané kousky starého chleba.

Postup je podle šéfkuchaře Petra Peška z iniciativy Zachraň jídlo velice jednoduchou variací na běžný bramborák: starý chléb prostě nalámete na kousky, v misce zalijete vodou či vývarem a necháte je zhruba dvacet minut namočené. Potom přebytečnou tekutinu slijte a rozmočený chléb rozmačkejte vidličkou nebo šťouchačkou na brambory na homogenní kaši.

Fotogalerie

Přidejte pár lžic polohrubé mouky, jedno až dvě vajíčka, trochu majoránky, drceného kmínu a čerstvě nadrceného pepře. Podle chuti pak třeba nadrobno pokrájený pórek a pár nastrouhaných nebo rozmačkaných stroužků česneku.

Pak směs dobře promíchejte, přisolte podle chuti a na rozehřátém oleji můžete smažit do zlatova chlebové ´bramboráčky´ jako obvykle. Podávat je můžete se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k dalšímu jídlu.   

Ze starého pečiva můžete připravit i zeleninový salát

Italský tip šéfkuchaře Emanuela Ridiho na využití starého pečiva do zeleninového salátu najdete i s návodným videem zde. I v Itálii totiž platí, že v kuchyni se dá zužitkovat všechno. A chleba, který nasákne olivovým olejem a šťávou z rajčat a okurek, je pochoutka.

Pokud byste ocenili praktické tipy, jak skladovat nejen chleba, ale i zeleninu tak, abyste ušetřili, najdete je v předchozím článku zde.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Kuchař a lovec chutí: Ochutnávání v cizině je důležité pro rozvoj podniku

Kyjevské trhy a nákupy

Ve restauracích, kde pracuje, mu říkají kuchař cestovatel. Cestuje mezi Ukrajinou a Čechy, mezi sedmi podniky v Kyjevě...

Hřích proti zdravé výživě. Langoše vyrobíte doma za pár korun

Langoš s eidamen a kečupem

Langoš je legenda. Fast food, na který člověk dostává chuť kdykoliv jde kolem stánku, kde ho zrovna připravují. Láká...

Česko má bronz z mistrovství ve výrobě sushi. Kuchař ho servíroval i na skle

Talíř s edomao sushi

Richard Tomáš z pražské restaurace Yamato obsadil v japonském Tokiu třetí místo na mistrovství světa ve výrobě sushi....

Advantage Consulting, s.r.o.
IT PROJEKTOVÝ MANAŽER

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 60 000 - 75 000 Kč

Najdete na iDNES.cz