Čtvrtek 2. července 2020, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. července 2020 Patricie

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

aktualizováno 
Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Chléb využijete nejen ke konzumaci, v domácnosti se může stát univerzálním pomocníkem. | foto: Jana

1.Vyčistí obrazy

Chlebová střídka je měkká a dokáže se dostat do málo přístupných míst, aniž by způsobila škody. Proto se používá také k domácímu čištění obrazů. 

Jak na to: Z chlebového těsta udělejte kuličku. Krouživým pohybem s ní přejíždějte po plátně tak, aby se na ni nabalil prach a nečistoty. Nakonec obraz oprašte štětečkem. Zapomenuté chlebové drobky by zbytečně přitahovaly vlhkost a mohly by dílo poškodit.

2.Krájení cibule bez slz

Snad žádné porcování cibule se neobejde bez slz. S tímhle chlebovým trikem to ale dokážete. 

Jak na to: Vložte si do úst kousek (klidně i staršího) chleba tak, aby vám trochu koukal ven. A pak začněte krájet cibuli. Že nepláčete? Není divu. 

Tahle aromatická zelenina totiž při narušení slupky uvolňuje sírany, které ale chléb absorbuje. A vy tak můžete vařit v klidu a pohodě. 

3.Odstraní třísky

Většina z nás tuhle nepříjemnost řeší jehlou nebo pinzetou. Chlebová metoda je daleko šetrnější a nebolí. 

Jak na to: Nalijte na kousek chleba vroucí vodu. Nechte ho vychladnout do té míry, aby se dal přitisknout na kůži. 

Přiložte střídku na postižené místo a pevně převažte obvazem. Horká voda kůži povolí a chléb třísku vytáhne.

4.Vysaje tuk

Chléb dokáže velmi dobře absorbovat tekutinu. Proto ho můžete použít třeba na odstranění přebytečného tuku z jídla. Například mastných ok z polévky nebo omáčky. 

Jak na to: Přiložte krajíc chleba na povrch jídla a nasajte do něj všechen přebytečný tuk. Pak ho samozřejmě vyhoďte. Podle potřeby celý postup zopakujte.

5.Změkčí paty

Naše babičky využívaly chléb a jablečný ocet nejen k jídlu, ale také k domácímu ošetření nohou. Ocet totiž zvláční vysušenou a popraskanou kůži. Chléb je zase savý (dokonce více než bavlněná látka) a dá se použít jako houbička. 

Jak na to: Stačí ho namočit do octa a přitisknout na chodidla. A pak už si jen „obout“ igelitový pytlík, vložit nohy do ponožek a nechat octový zábal působit až do rána. Uvidíte, že budou vaše nohy hladší a jemnější.

6.Zachrání rýži

Každému se občas povede v kuchyni něco spálit. Ovšem v případě rýže ještě existuje naděje, že jídlo zachráníte. 

Jak na to: Nejdříve se zbavte té znehodnocené spálené části. Na zbytek rýže přiložte plátek chleba, který do sebe nasaje zápach z připálení. Pokud se vám to povede, žádný ze strávníků nic nepozná.

7.Chipsy ze starého chleba

Na závěr přece jen jeden tip k jídlu. Už jste někdy slyšeli o chlebových chipsech? Jsou křupavé, dobré a máte je skoro za hubičku. Využijete tak starší chleba, který byste si už nenamazali třeba máslem.

Jak na to: Nakrájejte starší chleba na plátky, potřete je tukem a osmažte po obou stranách. V míse smíchejte olej, česnek, kmín, pepř, mletou papriku a majoránku. Směsí potřete chlebové kousky a dejte je zapéct. Jsou naprosto vynikající.

Autor:
  • Nejčtenější

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí,...

Zahrada jako nudle, která si na nic nehraje, a přitom jí nic nechybí

Soutěž Paní Irena se spolu s manželem přestěhovala na důchod z městské řadovky do vesnického řadového domku na jižní Moravě s...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

KVÍZ: Po ledových stopách zmrzliny, od Nera po současnost

Zmrzlina. Ledová osvěžující pochoutka, která má trochu zamotanou historii plnou nejrůznějších prvenství, láká nejednoho...

Kdo si hraje, nezlobí. Seznamte své děti s klasickými deskovými hrami

V každém z nás je kus dítěte. Tak se za to své nestyďte a hrajte si. Následující hry jsou ideální inspirací třeba na...

Slunce v rozpáleném domě nemusíte krotit klimatizací. Dejte šanci zastínění

Premium Léto a sluneční paprsky milujeme, přesto se v kalužích potu koupat nechceme. V překvapivě vyhřátém domově s okny...

Najdete na iDNES.cz