Na sexuální výkonnost, imunitu i vysoký tlak. Zázračný česnek

aktualizováno 
Výjimečný všelék s puncem zázračnosti? Tak bývá označovaný česnek, jehož účinky dobře znali a využívali už naši předkové, napsal týdeník 5plus2.

Česnek | foto: ilustrační fotoiDNES.cz

Česnek pomáhá na nejrůznější trable. Znalci ho doporučují při vysokém tlaku i žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu a dokonce i sexuální výkonnost. 

Fotogalerie

Před časem se objevil přípravek označovaný jako česneková vodka, který vlastně není ničím jiným, než česnekovou tinkturou. Podle botanika Jiřího Pirnera skutečně může pomoci i při závažnějších nemocech. Samozřejmě ale nepočítejte s tím, že jde o zázračný všelék. 

Když si z česneku vyrobíte tinkturu, jejímž základem je 40% alkohol, jste vybaveni proti bacilům i nachlazení. Ušetříte si problémy s trávením jako při konzumaci čerstvého česneku a přitom z něj využijete to nejlepší a s nejvyšším možným účinkem. 

„Obsažený alicin tělo pročistí od choroboplodných zárodků, protože alkohol mu pomůže prostoupit celým organismem,“ vysvětluje Pirner. 

Jak postupovat při výrobě česnekové vodky

Budete potřebovat:

  • 1 středně velká kulovitá „palice“ bílého česneku s tvrdými stroužky (nejlépe „z vlastní zahrádky“)
  • 1 menší chilli paprička (habanero) - velikost 2–3 cm
  • 750 ml výběrové vodky. Vodka by neměla mít v žádném případě více, než 38–40 %
  • 1 zavařovací sklenice s dobře těsnícím závitovým víkem (ideální je s obsahem 1l)
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru (10 g)

Česnek rychle nakrájejte na tenké plátky. Ideální je použít nekovový nůž, abyste eliminovali oxidaci a ztrátu žádoucích látek. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Z papričky odstraňte jadérka. Do skleničky s vodkou vložte nejprve česnek, papričku můžete nakrájet na menší kousky a přidat k česneku. Nakonec přisypte  cukr a směs pořádně protřepejte. 

Česnek nechejte louhovat čtyři dny při teplotě 18 až 20 °C v temnu. Dvakrát denně směs protřepejte. Lék se užívá tak, že do malé sklenice vody dáte dvě kapky česnekové vodky a užíváte dvakrát denně na lačný žaludek. 

Po pěti dnech postupně přidáváte o dvě kapky víc, až dosáhnete množství 16 až 20 kapek. Sledujte přitom reakce svého těla, v případě obtíží dávky snižte.

Česnek je oblíbenou přísadou do pokrmů, kterým dodává vůni a chuť Zkuste třeba králíka, ke kterému neodmyslitelně patří. Recept poskytla Svatava Vašková, která píše a fotí foodblog Coolinarka.cz.

Králík s pečeným česnekem

Suroviny: 1 rozporcovaný králík nebo 4 stehna, asi 4 lžíce dijonské hořčice, 250 ml kuřecího vývaru, slunečnicový olej, 3 paličky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, hrst čerstvých lístků šalvěje, citronová šťáva, sůl, pepř.

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a hojně potřete hořčicí. 

Králík přelitý nadrceným pečeným česnekem se smetanou

Králík přelitý nadrceným pečeným česnekem se smetanou

V pekáči, ve kterém budete péct, je zprudka na trošce oleje orestujte ze všech stran. Pak králíka zalijte vývarem, aby byly porce ponořené asi do poloviny. 

Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku, které lehce osolte a pokapejte olejem. Pro ovonění přidejte do pekáče i pár lístků čerstvé šalvěje. Dejte péct asi na 50 až 60 minut, prvních 30 minut zakryté alobalem nebo poklicí. 

Po upečení vyndejte maso, česnek a šalvěj (tu ale vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než doděláte omáčku. Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte paličky česneku, jednotlivé stroužky pečením zesládly a ztratily štiplavost. 

Nyní celý obsah v pekáči rozmixujte tyčovým mixérem, nezapomeňte seškrábnout připečené kousky z okraje pekáče. Omáčku přelijte do menšího hrnce a dejte vařit na sporák. Teď do omáčky nalijte smetanu a nechejte provařit. 

Dochuťte ji solí, pepřem, můžete lehce zakápnout i citronovou šťávou. Upečeného králíka podávejte přelitého česnekovo-smetanovou omáčkou a vše doplňte bramborovou přílohou. 

Autoři: ,

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Další z rubriky

První potravinová banka má vlastní kuchyni. Učí připravovat zeleninu

Zaměstnanci a dobrovolníci se chystají zavařovat jablka na štrúdl.

Potravinová banka z obchodů získá hromady lilků či brokolice. Jenže potřební lidé, kteří si tam chodí pro potraviny,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Najdete na iDNES.cz