Na sexuální výkonnost, imunitu i vysoký tlak. Zázračný česnek

aktualizováno 
Výjimečný všelék s puncem zázračnosti? Tak bývá označovaný česnek, jehož účinky dobře znali a využívali už naši předkové, napsal týdeník 5plus2.

Česnek | foto: ilustrační fotoiDNES.cz

Česnek pomáhá na nejrůznější trable. Znalci ho doporučují při vysokém tlaku i žaludečních potížích, podporuje látkovou výměnu a dokonce i sexuální výkonnost. 

Fotogalerie

Před časem se objevil přípravek označovaný jako česneková vodka, který vlastně není ničím jiným, než česnekovou tinkturou. Podle botanika Jiřího Pirnera skutečně může pomoci i při závažnějších nemocech. Samozřejmě ale nepočítejte s tím, že jde o zázračný všelék. 

Když si z česneku vyrobíte tinkturu, jejímž základem je 40% alkohol, jste vybaveni proti bacilům i nachlazení. Ušetříte si problémy s trávením jako při konzumaci čerstvého česneku a přitom z něj využijete to nejlepší a s nejvyšším možným účinkem. 

„Obsažený alicin tělo pročistí od choroboplodných zárodků, protože alkohol mu pomůže prostoupit celým organismem,“ vysvětluje Pirner. 

Jak postupovat při výrobě česnekové vodky

Budete potřebovat:

  • 1 středně velká kulovitá „palice“ bílého česneku s tvrdými stroužky (nejlépe „z vlastní zahrádky“)
  • 1 menší chilli paprička (habanero) - velikost 2–3 cm
  • 750 ml výběrové vodky. Vodka by neměla mít v žádném případě více, než 38–40 %
  • 1 zavařovací sklenice s dobře těsnícím závitovým víkem (ideální je s obsahem 1l)
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru (10 g)

Česnek rychle nakrájejte na tenké plátky. Ideální je použít nekovový nůž, abyste eliminovali oxidaci a ztrátu žádoucích látek. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Z papričky odstraňte jadérka. Do skleničky s vodkou vložte nejprve česnek, papričku můžete nakrájet na menší kousky a přidat k česneku. Nakonec přisypte  cukr a směs pořádně protřepejte. 

Česnek nechejte louhovat čtyři dny při teplotě 18 až 20 °C v temnu. Dvakrát denně směs protřepejte. Lék se užívá tak, že do malé sklenice vody dáte dvě kapky česnekové vodky a užíváte dvakrát denně na lačný žaludek. 

Po pěti dnech postupně přidáváte o dvě kapky víc, až dosáhnete množství 16 až 20 kapek. Sledujte přitom reakce svého těla, v případě obtíží dávky snižte.

Česnek je oblíbenou přísadou do pokrmů, kterým dodává vůni a chuť Zkuste třeba králíka, ke kterému neodmyslitelně patří. Recept poskytla Svatava Vašková, která píše a fotí foodblog Coolinarka.cz.

Králík s pečeným česnekem

Suroviny: 1 rozporcovaný králík nebo 4 stehna, asi 4 lžíce dijonské hořčice, 250 ml kuřecího vývaru, slunečnicový olej, 3 paličky česneku, 200 ml smetany ke šlehání, hrst čerstvých lístků šalvěje, citronová šťáva, sůl, pepř.

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a hojně potřete hořčicí. 

Králík přelitý nadrceným pečeným česnekem se smetanou

Králík přelitý nadrceným pečeným česnekem se smetanou

V pekáči, ve kterém budete péct, je zprudka na trošce oleje orestujte ze všech stran. Pak králíka zalijte vývarem, aby byly porce ponořené asi do poloviny. 

Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku, které lehce osolte a pokapejte olejem. Pro ovonění přidejte do pekáče i pár lístků čerstvé šalvěje. Dejte péct asi na 50 až 60 minut, prvních 30 minut zakryté alobalem nebo poklicí. 

Po upečení vyndejte maso, česnek a šalvěj (tu ale vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než doděláte omáčku. Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte paličky česneku, jednotlivé stroužky pečením zesládly a ztratily štiplavost. 

Nyní celý obsah v pekáči rozmixujte tyčovým mixérem, nezapomeňte seškrábnout připečené kousky z okraje pekáče. Omáčku přelijte do menšího hrnce a dejte vařit na sporák. Teď do omáčky nalijte smetanu a nechejte provařit. 

Dochuťte ji solí, pepřem, můžete lehce zakápnout i citronovou šťávou. Upečeného králíka podávejte přelitého česnekovo-smetanovou omáčkou a vše doplňte bramborovou přílohou. 

Autoři: ,

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

Agrivoltaika staví panely svisle, zaberou jen procento půdy

Mezi panely mohou zemědělci normálně hospodařit.

Pošramocenou pověst fotovoltaických elektráren, které se staví na polích, se pokouší napravit zajímavý německý projekt....

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

PORADNA: Bojím se, že si zabouchnu dveře. Existuje řešení?

Problémy s klíči jsou nejen problémem žen.

Čtenářka Jana bydlí v pronájmu a má jen jednu soupravu klíčů od bytu. Tak trochu trpí fóbií, že vyjde na chodbu, dveře...

Najdete na iDNES.cz