Středa 29. ledna 2020, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. ledna 2020 Zdislava

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

  0:02aktualizováno  0:02
Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je nespočet. Červená řepa je totiž skoro „zázračná“, dopřejete-li si ji často, dokáže vás účinně ochránit před spoustou i velmi závažných chorob. Je to takový karmínový všeuměl.

Červenou řepu si můžete připravit třeba pečenou, se svým oblíbeným kořením. Skvělá je v kombinaci s kozím sýrem. | foto: Getty Images

Červená řepa obsahuje významné množství vitaminu C, E a skupiny B, beta-karotenu, kyseliny listové, železa, vápníku, draslíku, hořčíku, sodíku, křemíku, zinku, selenu, manganu, mědi, jódu a dalších cenných látek. 

KVÍZ: Je červená řepa vhodná při chudokrevnosti?

Díky obsahu látky zvané betanin, který působí trochu jako kyselina acetylsalicylová (tedy jako aspirin či acylpyrin), rozšiřuje červená řepa věnčité tepny, pomáhá bránit vzniku krevních sraženin v cévách, zpevňuje stěny vlásečnic a brání rozvoji aterosklerózy.

Červená řepa zároveň snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, takže je celkově skvělým ochráncem před kardiovaskulárními chorobami. 

Má také silné antioxidační účinky a patrně hraje roli i v prevenci nádorových onemocnění. Výrazně posiluje imunitu, čistí střeva, napomáhá detoxikaci, zlepšuje trávení a činnost jater, působí močopudně, stimuluje tvorbu červených krvinek, má příznivý vliv na kvalitu mozkové činnosti a prospívá i kostem, pokožce, vlasům a nehtům.

Předávkovat se nemůžete. Odborníci doporučují vypít denně 100 ml šťávy z červené řepy, a to alespoň deset dní každý měsíc. 

Klidně si ji ovšem dávejte i v jiné podobě – syrovou, dušenou, pečenou, naslano i nasladko, a to v míře neomezené. Jen nebuďte překvapeni, že při větší konzumaci červené řepy budete mít moč zbarvenou do karmínova, to je normální.

Recept na skvělé zimní čatní

Na přípravu potřebujete: 1,5 kg syrové červené řepy, 3 cibule, 3 jablka, šťávu a strouhanou kůru ze 3 pomerančů, 2 lžíce hořčičných semínek, 2 lžíce semínek koriandru, 1 lžíci mleté skořice, 1 lžíci mletého hřebíčku, 700 ml červeného vinného octa a 700 g hnědého cukru.

Čatní z červené řepy je výborné i jen tak na chleba.

Postup přípravy: Řepu, cibuli a jablka očistěte a nastrouhejte nebo pokrájejte, ve velkém hrnci pak smíchejte všechny suroviny. Přiveďte k varu, ztlumte a za občasného míchání nechte hodinu probublávat. Potom odstavte a nechte 10 minut odpočívat. Pak dávejte do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Lze jíst hned, ale lepší je, když se zhruba měsíc uleží v lednici.

A kde červenou řepu nejlépe vzít? 

Nejlepší je si řepu vypěstovat na zahradě nebo koupit v bio kvalitě, což lze na farmářských trzích i některých supermarketech. Případným pěstitelům lokální farmář Jakub Hlůže radí: „V případě sucha potřebuje červená řepa zálivku, aby bulvy nebyly malé a dřevnaté. Sklidit musíte do prvních mrazíků a tak, aby nepřerostla. Při sklizni dbejte, aby nedošlo k poškození bulvy.“

Vyzkoušet můžete i tzv. flatbread s červenou řepou podle Pohlreicha:

Autor:
  • Nejčtenější

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

VIDEO: Vystresovaná kočka Pepina brání svou rodinu značkováním po bytě

Pepinu si Jana přinesla domů jako zubožené zanedbané kotě, veterinář dokonce naznačil, že kočka určitě trpí nějakou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Krbová kamna vybírejte nejen podle vzhledu, ale hlavně podle výkonu

Krbová kamna jsou pro většinu lidí spíš dekorativním doplňkem. Ale v přechodných obdobích mohou suplovat i vytápění v...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Premium

Léčil jsem lidi homeopatií. Pak jsem zjistil, že funguje jinak, než mi říkali

Homeopatie je přes dvě stě let stará medicína. Znamená to, že patří do starého železa, nebo má stále co nabídnout?...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

  • Další z rubriky
Premium

Škodlivé látky v potravinách: v půdě jsou pesticidy, ale i zbytky léků

Pavel Klouček je docentem Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze....

Vyzkoušejte krátké praní ve studené vodě. Ochráníte planetu i oblečení

Experti testovali náplň prádla v rámci chladnějších i teplejších pracích programů. Měřili vyblednutí barev a uvolňování...

Kuchař s vášní pro sušené maso. Vyvařoval velvyslancům a ohromil Italy

Vojtěch Kalášek opustil místo kuchaře na britské ambasádě, aby se mu zdrojem obživy stalo jeho hobby. Nyní suší maso z...

Základem chodského koláče z kynutého těsta zdobeného merhováním je rum

Kynutý chodský koláč je zdobený, tedy merhovaný, tvarohem a navrch povidly i mákem. S nadsázkou se říká, že jeho...

Najdete na iDNES.cz