Pátek 5. června 2020, svátek má Dobroslav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 5. června 2020 Dobroslav

Z opomíjené řepy je hvězda kuchyní. Vyrobte si z ní vynikající pesto

aktualizováno 
Módní trendy neovlivňují jen svět oblečení či hudby, ale i pěstování zeleniny. Zatímco dřív řepa zůstávala ladem, dnes se o ní zákazníci málem perou, popisuje týdeník 5plus2. Zkuste si z ní připravit vynikající pesto podle receptu šéfkuchaře Radka Davida.

Pesto z červené řepy, které vymyslel šéfkuchař Radek David na Ukrajině, kde patří k nejoblíbenějším jídlům. | foto: Radek David

Nejen chuťové buňky, ale také televizní pořady o vaření dokážou pořádně zamíchat pořadím oblíbenosti zeleniny či ovoce. Své o tom ví východočeská farmářka Jitka Píchová, která se bio hospodaření věnuje už 14 let. Za příklad dává řepu. Dřív nepříliš oblíbenou, dnes módní potravinu.

„Když jsem začínala, vůbec jsem nevěděla, co s vypěstovanou řepou, protože ji nikdo nechtěl. Teď nemám naopak vůbec problém ji prodat. Podobně jsem před lety bojovala s dýněmi, které lidé také skoro vůbec nechtěli. Nakonec si k nim ale cestu našli,“ vzpomíná ekologická pěstitelka Jitka Píchová. 

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Zájem o zmiňovanou řepu, kterou většina z nás dlouho znala pouze jako sterilizovanou přílohu k jídlu ze školní jídelny, pomohl zvednout trend zdravé výživy a s ním spojená obliba v ovocných a zeleninových šťávách. 

Zkuste pesto z červené řepy

Podle šéfkuchaře Radka Davida, který vede restaurace La Veranda a Babiččina zahrada, patří řepa k superpotravinám. Proto nesmí chybět ani v nabídce jeho restaurací.

Vyzkoušel proto přípravu řepného pesta s bramborovými lupínky, které si lehce s minimálními náklady můžete vyrobit doma. Jak vypadá konečný produkt, vidíte na úvodní fotografii.

Suroviny na pečení řepy: 500 g řepa, 5 g tymián, 30 g olivový olej, mořská sůl.

Postup: Řepu zabalte s tymiánem, mořskou solí a olivovým olejem do alobalu. Pečte při 160 °C doměkka. Po vychlazení řepu oloupejte.

Suroviny na pesto: 360 g řepa upečená, 60 g olivový olej, 10 g česnek oloupaný, 80 g pinie, 30 g parmezán jemně strouhaný, sůl.

Postup: Do mixéru dejte nejprve upečenou řepu, česnek a olej. Rozmixujte dohladka, přidejte pinie, krátce rozmixujte a nakonec přidejte parmezán. Krátce rozmixujte a dochuťte solí.

Suroviny na lupínky: 50 g brambory, olej na smažení.

Postup: Neoloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte vodou, dobře osušte a usmažte při 160 °C dozlatova.

Surovina na ozdobení: 15 g petrželka hladká, 40 g olivový olej.

Postup: Olej ohřejte na 90 °C, přidejte listy petrželky a dvě minuty mixujte na maximální rychlost. Dejte do jemného cedníku vykapat. Tímto petrželkovým olejem na závěr pokapejte pokrm.

Batáty na naše pole nepatří

Na zkoušku se nyní sympatická farmářka pustila do pěstování dalšího populárního produktu, a sice batátů – tedy sladkých brambor. 

„Lidé je hodně chtějí, ale není to plodina, která by do našeho prostředí patřila. Jsou hodně teplomilné a i když vyrostou, poměrně rychle se pak kazí. Náročná je i sklizeň, protože se musí každý plod vyrývat rýčem,“ vysvětluje Jitka Píchová, proč v případě sladkých brambor nejspíš zůstane u pěstování pouze pro sebe a své známé.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

V žebříčku popularity však stále vede klasika – brambory, mrkev, cibule, rajčata nebo papriky. Překvapivě právě tyto obyčejné druhy dávají podle Píchové ekologickým pěstitelům pořádně zabrat. 

Pro ekologické zemědělství znamená ještě větší oříšek jiný druh zeleniny. A ani v tomto případě nejde o žádnou exotickou či vzácnou zeleninu. Postrachem eko pěstitelů je obyčejný květák. Jinými slovy, nejvíce se na nich nadřou – ostatně veškeré práce se dělají ručně. „Popravdě se to ani nevyplatí, ale protože je o ně velký zájem, tak je stále pěstujeme,“ přiznává.

„Ekologicky se prakticky nedá vypěstovat. Běžně se hodně hnojí a stříká, potřebuje mnohem více zalévat a okopávat. V ekologickém zemědělství tyto věci, které potřebuje, nejde zajistit. Sice nějaké vyrostou, ale jsou maličké a v porovnání s náklady se výsledek opravdu nevyplatí,“ uzavírá farmářka.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Houby se díky počasí zbláznily, rostou i hřiby. Ukažte, co jste našli vy

Najít čirůvky, hřib hnědý či křemenáč už na přelomu května a června? Případně narazit na hlívu ústřičnou? Vypadá to, že...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Na rumišti vybudovali venkovskou přírodní zahradu, kam je kdokoli zván

Soutěž „Příběh zahrady nazvané ´U Konipáska´ se začal psát před čtyřmi lety, kdy nás hledání chalupy zavedlo do malé vesnice...

Zahrada s vodou a výhledy jako součást domova, která přináší radost a léčí

Soutěž „Naše zahrada není jen zahradou, je to naše srdcovka. Zdroj neustále se objevující práce, která nás naštěstí baví,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Petržel proti zápachu, léčivý kopr, krvavá skořice. Mýty a legendy o koření

Bylinky a koření musely do českých kuchyní poměrně často urazit dlouhou cestu. Petržel zahradní se zpočátku užívala k...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Astronauté z Crew Dragonu jsou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice

Americká soukromá loď s lidskou posádkou Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a astronauté...

Měla jste se víc zajímat, vzkázal soud Vondráčkové ve sporu o túje

Helena Vondráčková prohrála pravomocně spor s obcí Řitka kvůli pokáceným tújím na obecním pozemku před jejím domem....

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Případ Bangladéš zůstává nejčernější skvrnou na nedávné minulosti Světové zdravotnické organizace. Chuť být prospěšný a...

SuperStar vyhrála Slovenka Barbora Piešová. Porotkyně Bagárová chyběla

Česko Slovenskou Superstar 2020 se stala zrzka Barbora Piešová (19), která rozplakala svým finálovým výkonem porotu i...

Češi mají rádi orální sex, potvrdil průzkum. Jak jste na tom vy?

Obliba orálního sexu roste. Dopřává si jej 75 procent Čechů, pětina lidí by mu dala přednost před jinými sexuálními...