1. Šalvěj lékařská – ženská léčivka
Oblíbená středomořská bylinka, často přezdívaná „babské ucho“, je známá svými antibakteriálními a antivirovými účinky. Pokud vás přepadne rýma, kašel, nachlazení, chřipka nebo angína, je čaj ze šalvěje k nezaplacení. Nálev je výborný jako kloktadlo při bolestech v krku, zánětech a krvácení dásní.
Aromatické listy ukrývají rostlinné hormony, které tlumí návaly a bolesti prsů při menstruaci a v období přechodu. Pokud vás trápí podobný problém, vyzkoušejte ochlazující koupel: 4 hrsti sušených listů vložte na noc do studené vody, druhý den zahřejte až k bodu varu, sceďte a nalijte do vany. Voda by měla mít teplotu 38 až 40 °C. V lázni vydržte 20 minut. Návaly zmírní také čaj: 1 lžičku najemno pokrájených listů šalvěje zalijte vroucí vodou, nechte 10 minut louhovat a přeceďte. Pijte 3 šálky denně po dobu 4 týdnů.
Tip pro pěstování: Potřebuje světlé stanoviště, ideálně na okně směřujícím na jih, a bohatou zálivku. Velmi rychle roste, a jakmile jí začnou žloutnout spodní listy, znamená to, že potřebuje přesadit do většího květináče.
Tip do kuchyně: Používá se při přípravě pokrmů z telecího, jehněčího i vepřového masa a divočiny, do karbanátků, na rajčata i do těstovin. Přidává se do vaječných i sýrových pomazánek a kořeněných omáček.
Sedmero bylin pro domácí lékárničku |
2. Aloe vera – hojivá „náplast“
Neexistuje snad lepší přírodní lék na odřeniny, popáleniny, ale také ekzémy a další kožní onemocnění, než je čerstvá šťáva z listů aloe vera. Tato léčivka pochází ze severní Afriky a znala ji už královna Kleopatra, která ji používala proti vráskám a jako součást zábalu pro lesklé a pružné vlasy.
Obsažené látky působí jako antibiotikum, podpůrný prostředek při cévních chorobách, žaludečních nebo dvanácterníkových vředech a při léčbě nechutenství. Aloe posiluje imunitu a tlumí záněty. Harmonizuje trávení, urychluje látkovou výměnu a vyplavuje z těla toxiny.
K užívání je nejlepší přefiltrovaná šťáva z dužiny listů – list zbavíte slupky a zbylou dužinu rozmixujete, případně můžete použít odšťavňovač.
Tip pro pěstování: Aloe se moc ráda vyhřívá na sluníčku a přes léto vyžaduje častou zálivku. Má ráda pokojovou teplotu, ale klidně snese i nižší, nikdy by však neměla být v prostředí, kde je méně než 10 °C.
Tip do kuchyně: Hodí se pro přípravu smoothies, nápojů a džusů, ale i do lehkých letních salátů. Z listů ořežte špičaté okraje, škrabkou oloupejte slupku a lžící vydlabejte průhledný gel, který můžete přimíchat do nápoje či pokrmu. Nepřekračujte však denní dávku pět polévkových lžic, ve větším množství působí projímavě.
3. Bazalka indická – elixír života
Ajurvéda považuje bazalku za „magickou bylinu“ s mimořádně očistnými schopnostmi. Používá se jako ozdravný a posilující prostředek pro léčbu celé řady potíží, včetně kašle, chřipky a nachlazení, nemocí krve, srdce, jater, ledvin, žaludku, plic a nervů. Pro své protizánětlivé a antibiotické účinky je oblíbeným kloktadlem při zánětu mandlí a dásní. Zevně pomáhá u zánětů středního ucha (čerstvě vymačkaná šťáva) a osvědčila se při kožních chorobách, revmatizmu, artritidě nebo alergiích. Odstraňuje hleny a likviduje střevní parazity. Dodává životní sílu a energii.
Je také expertem na krásné kadeře: odvar z bazalky uzavírá povrch vlasů, které jsou pak mnohem lesklejší. Napařovací lázeň zase zklidní podrážděnou pokožku obličeje. Připravíte ji tak, že hrst lístků povaříte 6 minut v 1 litru vody a potom – přikrytí ručníkem – napařujete obličej asi 10 minut.
Tip pro pěstování: Má ráda hodně tepla a světla, proto se jí bude nejlépe dařit na okně vedoucím na jih. Kromě toho potřebuje pravidelnou zálivku, ale pozor, neměli byste to s ní ani přehánět.
Tip do kuchyně: Často se přidává do polévek a marinád, je výborná s rajčaty a mozzarellou. Doladí pizzu, těstoviny, mleté maso i různá zeleninová jídla. Nikdy ji však nevařte, přidávejte ji až do hotových pokrmů.
4. Meduňka lékařská – pohlazení po duši
Voní po medu i po citronu a stejně lahodně i chutná. Meduňka se od pradávna využívá jako prostředek k navození duševní pohody, neboť příznivě působí na nervovou soustavu. Obsažené látky uklidňují nervy, snižují krevní tlak, pomáhají při poruchách trávení, stimulují tvorbu žluči a působí proti žaludečním neurózám. Pokud meduňku užíváte pravidelně, může zmírnit menstruační bolesti a pomoct s narušeným cyklem. Koupele ze silného odvaru mohou vyvolat krvácení při opožděné periodě.
Při žaludečních bolestech se osvědčilo meduňkové víno: připravíte ho z rozmačkaných listů, které necháte tři dny louhovat ve víně. Po scezení uchovávejte v uzavřené lahvi v ledničce. Při potížích užívejte „stopičku“ každé dvě hodiny.
Tip pro pěstování: Meduňce svědčí slunné stanoviště, odrůdy se zlatavými listy je však lepší pěstovat v polostínu, jinak se zbarvení ztrácí. Potřebuje také dostatek vláhy.
Tip do kuchyně: Čerstvé listy meduňky se hodí do lehkých ovocných salátů a nápojů, na zmrzlinu, pudinky a různé jiné moučníky, k ochucení brambor, rýže, omelet, do zeleninových polévek, omáček, případně houbových jídel. Vynikající chuť dodají také marinádám na ryby a jehněčí maso.
5. Tymián obecný – expert na záněty
Existují různé typy tymiánu pojmenované podle silic, které obsahují, například citronový nebo pomerančový. V lidovém léčitelství platí za jeden z nejsilnějších antiseptických prostředků.
Obsažené látky tlumí kašel, pomáhají léčit záněty, působí proti bakteriím, plísním a střevním parazitům, jsou účinné při průjmech i nadýmání a celkově zlepšují trávení. Tymián je také vynikající diuretikum, takže zbavuje tělo zadržovaných tekutin. Dá se používat i zevně, tymiánovým olejem se masírují bolavé svaly a klouby. Nálev slouží jako kloktadlo nebo ústní voda proti zápachu z úst.
Díky antibakteriálním účinkům se hodí i k péči o mastnou pleť, kterou čistí, zbavuje mazu a hydratuje, takže pokožka nezůstane vysušená. Zkuste pleťovou masku: smíchejte 2 lžíce tvarohu a 1 lžičku mletého nebo nadrceného tymiánu. Naneste na obličej a nechte 10 minut působit. Pak důkladně omyjte vlažnou vodou.
Tip pro pěstování: Vyhovuje mu plné slunce, květináč umístěte na východní nebo jižní okno.
Tip do kuchyně: Vydrží dlouhé vaření, proto se nejčastěji používá do omáček a polévek. Hodí se i do zeleninových salátů, rýže, těstovin, případně k rybám, zvěřině nebo drůbežímu masu.
6. Kerblík třebule – přírodní „megacéčko“
Lidé ho dříve používali v době půstu. Věřili, že má dar čistit krev a posilovat organizmus. A co všechno ještě bylinka podobná petrželi umí?
Detoxikuje játra, žlučník a ledviny, zmírňuje nadýmání a pomáhá při žaludečních potížích. Výborně zabírá proti zánětům močového ústrojí, zbavuje chronických průjmů, zlepšuje krevní oběh a snižuje vysoký krevní tlak. Slouží k léčbě horních cest dýchacích a je vhodnou bylinou pro astmatiky. Pomáhá i při nemocech kloubů a je bohatou zásobárnou vitaminu C, který tak můžete mít k dispozici po celý rok.
Velmi prospěšná je detoxikační kúra: zalijte několik čerstvých lístků 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Potom sceďte a nálev popíjejte teplý po doušcích. Také kerblíková polévka je jako stvořená k očistě.
Tip pro pěstování: Roste i doma za oknem, na rozdíl od jiných bylinek dobře snáší i horší světelné podmínky. Potřebuje pouze teplotu okolo 20 °C.
Tip do kuchyně: Hodí se do zeleninových jídel, polévek, omáček, k vejcím, rybám, drůbežímu či jehněčímu masu. Můžete jím ochutit hrách, rajčata i sladká jídla – marmelády, jogurty...
7. Pupečník asijský – balzám na nervy
Léčivka známá také jako gotu kola se tisíce let používá v indické ajurvédě a může se pochlubit řadou léčivých účinků – příznivě ovlivňuje nervovou soustavu, je prospěšná při léčbě různých psychických potíží, včetně depresí, zpomaluje stárnutí a zmírňuje příznaky senility. Posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti stresu, čistí krev a pomáhá léčit ekzémy a lupénku.
Obsažené látky vyživují oční sítnici a brání jejímu odchlipování, stimulují tvorbu kolagenu v kloubech a zmírňují revmatické bolesti, zabraňují zužování věnčitých tepen, a slouží tak jako účinná prevence infarktu a mrtvice. Tlumí také potíže v klimakteriu. Polévkovou lžíci čerstvých či sušených listů přelijte ¼ litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po scezení používejte při potížích 3x denně. Po třech týdnech pitnou kúru na týden přerušte.
Tip pro pěstování: Pupečník můžete mít i doma jako pokojovou rostlinu, a to buď v květináči nebo za oknem. Potřebuje dostatek sluníčka a pravidelnou závlahu.
Tip do kuchyně: Čerstvé listy jsou výborné do zeleninových salátů nebo je můžete podusit a podávat jako přílohu.
Sedmero bylin pro domácí lékárníčku |