Úterý 18. února 2020, svátek má Gizela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 18. února 2020 Gizela

Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

aktualizováno 
Buchtičky obalené strouhanými ořechy nebo mákem upečete ve formě na bábovku, abyste je poté zase rozebrali na jednotlivé kousky. Pak připravíte vanilkový krém, na nějž vám nabízíme hned tři recepty, ať máte na výběr. A můžete si užít chuť dětství.

Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde velice snadno rozebrat na jednotlivé, krásně nadýchané buchtičky. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Oblíbené buchtičky se šodó mají mezi sladkými jídly stabilní postavení, milují je malí i velcí. Patří prostě mezi klasiku. O jejich značné oblibě svědčí i to, že "buchtičky se šódó" mají dokonce svá vlastní soutěžní klání (více zde).

Originální recept od Jiřího Plavce z Cítova u Mělníka navíc dokazuje, že i klasika může dostat nezvyklý kabát a dá se jí vdechnout ještě chuťový rozměr navíc.

Zlaté noky se žloutkovým krémem krok za krokem

Ingredience potřebné na těsto: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 50 g cukru krystal, špetka soli, 1 lžička jemně strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 70 g másla a 300 až 350 ml mléka. Na obalení: 150 g másla, 250 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru krystal a máslo na vymazání formy.

Ve velké míse promíchejte odváženou mouku se solí a sušeným droždím. Dále do...
Do důlku nechte sklouznout žloutky, přilijte vlažné máslo a mlékem zadělejte...
Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou menší kousky, každý hned smočte v másle a...

Mouku smíchejte s droždím, cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přidejte žloutky, rozehřáté zchladlé máslo a vlažným mlékem zadělejte těsto. Poprášené moukou ho poté nechte v teple pod utěrkou vykynout.

Jakmile těsto vykyne na dvojnásobný objem, odebírejte z něj lžičkou menší kousky, každý hned smočte v rozehřátém zchladlém másle a obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem. Zatoužíte-li po obměně, můžete strouhané vlašské ořechy nahradit lískovými, případně mandlemi či mákem, postup je jinak stejný. 

V másle smočené a v ořechové směsi obalené noky vkládejte do formy na bábovku...
Nutný je test špejlí, zda je bábovka propečená i uvnitř.
Servírujte rozebrané na jednotlivé nadýchané buchtičky, spolu s vanilkovým...

Takto upravené "noky" vkládejte jeden vedle druhého do formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem. Formu plňte dle velikosti do poloviny až dvou třetin, obsah při dokynutí (cca 20 minut) a následném pečení značně nabyde.

Troubu mezitím vyhřejte na 170 oC, vložte do ní kastrůlek s horkou vodou a pak dokynutou bábovku překrytou alobalem, aby se ořechová drť na povrchu nepřipálila. Bábovku pečte 35 až 40 minut, poté propečení otestujte špejlí (z propečené bábovky vytáhnete špejli suchou, bez mokrých drobečků) a po vyjmutí z trouby ji nechte 20 minut vydýchat. Potom ji vyklopte, rozeberte na jednotlivé buchtičky a servírujte se žloutkovým nebo jiným krémem.

Tři recepty na krémy vhodné k buchtičkám

Fotogalerie

1/ Na jemný žloutkový (na snímcích)potřebujete: 1 lžíce hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 700 ml mléka a 4 žloutky.

V rendlíku promíchejte mouku s oběma druhy cukru, přilijte mléko a vše za stálého míchání provařte (cca 3 minuty). Do vroucího základu zašlehejte hned po odstavení oddělené žloutky a můžete podávat.

2/ Na báječné vinné šodó si připravte: 500 ml bílého vína, 1 kousek celé skořice, několik hřebíčků, proužek citrónové kůry, 4 lžíce krystalového cukru, 4 vejce a 1 lžíci hladké mouky.

Víno s kořením přiveďte téměř k varu (fáze perličky) a odvar po chvíli sceďte. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem a zvolna do pěny vmíchejte mouku. Dále přilévejte scezený a mírně zchladlý vinný odvar, základ promíchejte, přelijte do rendlíku a na plotně ho za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Nakonec vyšlehejte zvlášť z bílků pevný sníh a vmíchejte ho do horkého žloutkového základu. Šodó podávejte teplé, jinak zřídne.

3/ Na vanilkový pudinkový krém si připravte 1 sáček vanilkového pudinku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru a 700 ml mléka.

V rendlíku smíchejte oba druhy cukry s vanilkovým pudinkem, přilijte mléko a za občasného míchání vše přiveďte k varu. Pudink dobře provařte, dohladka ho vymíchejte a teplý servírujte s nadýchanými buchtičkami.

Z historie sladkých omáček

Původ oblíbené sladké omáčky lze vystopovat na konci 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni tehdy obléhal pevnost Scandiano, když vojsku došly zásoby potravin. Žoldnéřům se podařilo posbírat ve vyrabovaných vesnicích kolem pouze vajíčka, víno, med a nějaké bylinky. A dnes už neznámého kuchaře napadlo uvařit z těchto přísad sladkou polévku, kterou se vojáci posilnili a na druhý den pevnost dobyli.

Další významná zmínka o šodó pochází z Francie, kde si tuto omáčku doplněnou pečenými buchtičkami dopřávala královna Kateřina Medicejská. A pokrm si údajně velice oblíbila. U nás pak pochází první zmínky o něm z časů Rakousko-Uherska, ale oblíbené je toto jídlo také v sousedním Bavorsku či o trochu vzdálenější Anglii.

Autoři:
  • Nejčtenější

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

Místo chemie nasaďte predátora. Zatočí s roztoči hubícími stromy i keře

Ačkoli je skutečné jaro ještě daleko, je právě nyní nejvyšší čas poskytnout rostlinám na vaší zahradě přírodní zbraň...

I čivava je pes. Potřebuje socializaci a bez pravidel přeroste přes hlavu

Pro spoustu lidí je kukuč čivavy s velkýma očima roztomilost sama. Hýčkají si ji jako miminko a nemají potřebu ji...

KVÍZ: Mořský jednorožec i vosa bez křídel. Co víte o neznámých zvířatech?

Každý pozná psa a kočku, každý ví, jak vypadá holub nebo lev. Někteří živočichové jsou však trošku opomíjení, málo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

  • Další z rubriky

Při odvzdušňování radiátorů v panelovém domě spolupracujte se sousedy

Cestu tepla od zdroje vytápění do vašeho bytu může ukončit vzduch v otopném systému. Předejít této situaci pomocí...

Odvrácená strana pokojových rostlin. Některé cestují i přes půl světa

Předpokládá se, že pěstování pokojovek přispívá ke zlepšování duševní pohody a pozitivní energie. Podle odborníků je...

Jak na kachnu, kterou ohromil módní návrhář Berky porotu v MasterChef

Návrhář Pavel Berky se pustil do vaření v soutěži MasterChef, která nedávno odstartovala na Nově, a sklidil obrovský...

VIDEO: Dělají to blbě, ale vůbec o tom nevědí. S Pohlreichem U Václava

Tady je všechno špatně, myslí si Zdeněk Pohlreich, když v převlečení za instalatéra navštíví hostinec U Václava v...

VYZKOUŠENO: Domácí test odhalí, zda máte chřipku
VYZKOUŠENO: Domácí test odhalí, zda máte chřipku

Se sychravým zimním počasím se začínají ordinace plnit lidmi s nachlazením. Stačí zvýšená teplota, rýma nebo kašel a často běžíme k lékaři. Přitom si tímto jednáním můžeme více uškodit než pomoci.

Najdete na iDNES.cz