Neděle 11. dubna 2021, svátek má Izabela
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 11. dubna 2021 Izabela

Recept na bábovku, kterou rozeberete na buchtičky a přidáte šodó

Buchtičky obalené strouhanými ořechy nebo mákem upečete ve formě na bábovku, abyste je poté zase rozebrali na jednotlivé kousky. Pak připravíte vanilkový krém, na nějž vám nabízíme hned tři recepty, ať máte na výběr. A můžete si užít chuť dětství.

Buchtičky se šodó, spečené do tvaru bábovky. Ta vypadá velmi kompaktně, ale jde velice snadno rozebrat na jednotlivé, krásně nadýchané buchtičky. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Oblíbené buchtičky se šodó mají mezi sladkými jídly stabilní postavení, milují je malí i velcí. Patří prostě mezi klasiku. O jejich značné oblibě svědčí i to, že "buchtičky se šódó" mají dokonce svá vlastní soutěžní klání (více zde).

Originální recept od Jiřího Plavce z Cítova u Mělníka navíc dokazuje, že i klasika může dostat nezvyklý kabát a dá se jí vdechnout ještě chuťový rozměr navíc.

Zlaté noky se žloutkovým krémem krok za krokem

Ingredience potřebné na těsto: 500 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, 50 g cukru krystal, špetka soli, 1 lžička jemně strouhané citrónové kůry, 2 žloutky, 70 g másla a 300 až 350 ml mléka. Na obalení: 150 g másla, 250 g jemně strouhaných vlašských ořechů, 150 g cukru krystal a máslo na vymazání formy.

Ve velké míse promíchejte odváženou mouku se solí a sušeným droždím. Dále do...
Do důlku nechte sklouznout žloutky, přilijte vlažné máslo a mlékem zadělejte...
Z vykynutého těsta odebírejte lžičkou menší kousky, každý hned smočte v másle a...

Mouku smíchejte s droždím, cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přidejte žloutky, rozehřáté zchladlé máslo a vlažným mlékem zadělejte těsto. Poprášené moukou ho poté nechte v teple pod utěrkou vykynout.

Jakmile těsto vykyne na dvojnásobný objem, odebírejte z něj lžičkou menší kousky, každý hned smočte v rozehřátém zchladlém másle a obalte ve směsi strouhaných ořechů s cukrem. Zatoužíte-li po obměně, můžete strouhané vlašské ořechy nahradit lískovými, případně mandlemi či mákem, postup je jinak stejný. 

V másle smočené a v ořechové směsi obalené noky vkládejte do formy na bábovku...
Nutný je test špejlí, zda je bábovka propečená i uvnitř.
Servírujte rozebrané na jednotlivé nadýchané buchtičky, spolu s vanilkovým...

Takto upravené "noky" vkládejte jeden vedle druhého do formy na bábovku, kterou jste vytřeli máslem. Formu plňte dle velikosti do poloviny až dvou třetin, obsah při dokynutí (cca 20 minut) a následném pečení značně nabyde.

Troubu mezitím vyhřejte na 170 oC, vložte do ní kastrůlek s horkou vodou a pak dokynutou bábovku překrytou alobalem, aby se ořechová drť na povrchu nepřipálila. Bábovku pečte 35 až 40 minut, poté propečení otestujte špejlí (z propečené bábovky vytáhnete špejli suchou, bez mokrých drobečků) a po vyjmutí z trouby ji nechte 20 minut vydýchat. Potom ji vyklopte, rozeberte na jednotlivé buchtičky a servírujte se žloutkovým nebo jiným krémem.

Tři recepty na krémy vhodné k buchtičkám

Fotogalerie

1/ Na jemný žloutkový (na snímcích)potřebujete: 1 lžíce hladké mouky, 60 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 700 ml mléka a 4 žloutky.

V rendlíku promíchejte mouku s oběma druhy cukru, přilijte mléko a vše za stálého míchání provařte (cca 3 minuty). Do vroucího základu zašlehejte hned po odstavení oddělené žloutky a můžete podávat.

2/ Na báječné vinné šodó si připravte: 500 ml bílého vína, 1 kousek celé skořice, několik hřebíčků, proužek citrónové kůry, 4 lžíce krystalového cukru, 4 vejce a 1 lžíci hladké mouky.

Víno s kořením přiveďte téměř k varu (fáze perličky) a odvar po chvíli sceďte. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem a zvolna do pěny vmíchejte mouku. Dále přilévejte scezený a mírně zchladlý vinný odvar, základ promíchejte, přelijte do rendlíku a na plotně ho za stálého míchání vařte do mírného zhoustnutí. Nakonec vyšlehejte zvlášť z bílků pevný sníh a vmíchejte ho do horkého žloutkového základu. Šodó podávejte teplé, jinak zřídne.

3/ Na vanilkový pudinkový krém si připravte 1 sáček vanilkového pudinku, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g krupicového cukru a 700 ml mléka.

V rendlíku smíchejte oba druhy cukry s vanilkovým pudinkem, přilijte mléko a za občasného míchání vše přiveďte k varu. Pudink dobře provařte, dohladka ho vymíchejte a teplý servírujte s nadýchanými buchtičkami.

Z historie sladkých omáček

Původ oblíbené sladké omáčky lze vystopovat na konci 15. století v Itálii. Válečník Paolo Baglioni tehdy obléhal pevnost Scandiano, když vojsku došly zásoby potravin. Žoldnéřům se podařilo posbírat ve vyrabovaných vesnicích kolem pouze vajíčka, víno, med a nějaké bylinky. A dnes už neznámého kuchaře napadlo uvařit z těchto přísad sladkou polévku, kterou se vojáci posilnili a na druhý den pevnost dobyli.

Další významná zmínka o šodó pochází z Francie, kde si tuto omáčku doplněnou pečenými buchtičkami dopřávala královna Kateřina Medicejská. A pokrm si údajně velice oblíbila. U nás pak pochází první zmínky o něm z časů Rakousko-Uherska, ale oblíbené je toto jídlo také v sousedním Bavorsku či o trochu vzdálenější Anglii.

Autoři:
  • Nejčtenější

V ZOO Praha uhynula gorilí samice Bikira, krvácela do břicha

V pátek uhynula v pražské zoologické zahradě gorilí samice Bikira. Od rána nejevila zájem o potravu. Přestože u zvířete...

Nevyhazujte skořápky. Originální množírna bude rájem pro vaše sazenice

Odpad z kuchyně můžete směle využít k tomu, aby vám dobře vzešla sadba zeleniny nebo květin. Když k tomu použijete...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Zahrada procitá do jara. Nejdříve ji zbavte mechu a plevele

Jarní paprsky a teplo posledních dní probouzejí k životu vaši zahradu. Je proto pravý čas na přípravu záhonů, oživení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Nejvyšší čas ošetřit po zimě růže, aby byly zdravé a bohatě kvetly

Růže jsou sice královnami květin, nicméně chtějí svou péči, pokud mají prospívat a dělat radost. Teď už obrážejí a...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

První romské dítě, které skončilo v babyboxu. Romové zuří, matka ho chce zpět

Premium Je to příběh 217. dítěte, které babyboxy zachránily a prvního romského dítěte, které se v babyboxu ocitlo. Matka...

Fiala politiku dělat neumí a důsledky jsou tragické, hodnotí Klaus dnešní ODS

Premium Za deset dní oslaví ODS třicáté výročí svého vzniku. MF DNES požádala jejího zakladatele Václava Klause, aby...

  • Další z rubriky

Přípravy na Velikonoce vrcholí. Pořád je čas zdobit a plést pomlázky

Sice jde už o druhé Velikonoce v lockdownu, radost z jejich oslavy vám ale nikdo vzít nemůže. Přinášíme vám inspiraci...

Rekonstrukce jako apokalypsa: zabetonovaný záchod či ztracený instalatér

Premium Je dost povolání, která jsou založena na tom, že když nesnášíte lidi, je lepší je nedělat. Já bych se dnes ale...

VIDEO: Naučte se ostřit nože na kameni jako profesionál

Marek Neuman má vášeň pro nože, zejména pro ty ostré jako břitva. A ví toho o nich skutečně hodně, hlavně o jejich...

Až budete stavět betonový plot, nezapomeňte pořádně pěchovat

Plot by měl takový, aby byl doplňkem nového domu, ale zároveň by neměl urážet vzhled celé ulice a okolí. Pokud jste si...

Deníčková soutěž: Vyhrajte kosmetické balíčky Linteo
Deníčková soutěž: Vyhrajte kosmetické balíčky Linteo

Opět tu máme pravidelnou soutěž pro ty, kdo rádi píší příběhy. Napište nám jeden během dubna. Tři z vás odměníme kosmetickým vybavením značky Linteo.

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Erektilní dysfunkce, méně spermií, ale i docela očividná změna – menší penisy. To jsou podle uznávané epidemioložky...

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Jak často se nakazí již očkovaní? Důkladná studie dala skvělé výsledky

Americké středisko pro kontrolu nakažlivých nemocí (CDC) ve svém časopise vydalo průběžné výsledky studie, která je...

Miliardový byznys vyschl, technologický obr Kapsch se stahuje z Česka

V dobách největší slávy šlo o firmu s miliardovými obraty, která se nebála pouštět do slovních přestřelek se členy...

Zákazníci přišli na fintu, jak si znovu pořídit tajný tarif Vodafonu

Tarif obsahující 10 GB dat při měsíčním paušálu 499 Kč není u Vodafonu novinkou. Nyní jej oprášil po zhruba dvou...