Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

aktualizováno 
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.

Čerstvých višní se v létě koukejte v první řadě pořádně přejíst, pak se pusťte do přípravy zásob na zimu. | foto: Profimedia.cz

Višně jsou zdravé

Višně jsou dobrým zdrojem draslíku, stopového prvku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a prospívá také pleti, vlasům i nehtům. Obsahují významné množství vitaminu C a jsou bohaté na beta-karoten, který zlepšuje zrak. Podporují trávení a mají mírně projímavý účinek.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Do Česka se višně dostaly z východního Černomoří a první zmínky o višňových sadech u nás pochází ze 14. století. Nejznámější a nejčastější odrůda višní pěstovaná u nás je Morela pozdní. Je aromatická a skvěle se hodí pro zpracování. Pokud k ní přidáte cukr, dokonale se rozvine její silná chuť.

Sytě červené plody s měkkou dužinou se sklízejí od června do července, záleží na odrůdě. Chce to hlídat a zralé ovoce očesat a zpracovat dřív, než to za vás udělají špačkové. Případně si dodávku višní zajistěte přímo od pěstitele.  

Otrhané višně ale nemají příliš dlouhou trvanlivost. Než je zpracujete, uložte je do chladničky. Z mísy je však přendejte na tác, aby nebyly ve vysoké vrstvě a navzájem se nepomačkaly. I tak je musíte spotřebovat do dvou dnů od sklizně.

Při přípravě džemů a marmelád se vyplatí odpeckovač

Na kompot z višní připravujte kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžete navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.

Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí, zvlášť pokud potřebujete vypeckovat i několik kilogramů ovoce. Odpeckovávač přitom seženete už za cenu kolem 60 Kč.

Budete-li z višní připravovat džem, vyplatí se pořídit si vypeckovávač třešní a
Višňový džem a marmeládu v zimě oceníte.

Nejrychlejší zpracování? Jednoznačně mrazák

Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.

Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučují předmrazit a teprve když zmrznou na kámen, je sesypte do sáčků. A pokud kdykoliv budete potřebovat udělat v mrazáku místo, uděláte si ze zamražených višní džem třeba uprostřed zimy a v domácí pekárně na chleba, viz článek Džem ze zamraženého ovoce připravíte v domácí pekárně téměř bez práce.  

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete další část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o třešních a višních. Například které odrůdy třešní a višní rodí nejvíc, jaké se hodí i do vyšších oblastí a vysvětlení, proč jeden strom nestačí a recept na domácí višňový likér od profesionála z palírny.

Připravili jsme pro vás i rady, jak si při zařizování domácnosti nerozbít partnerský vztah. A koketujete-li s pruhy, dozvíte se, jaké si vybrat do bytu a jak je použít, aby vám zvýšily stropy, roztáhly předsíň či zvětšily sedačku.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

Když si jen potřebujete přitopit v dílně, volte úspornější infrazářiče

I v nevytápěné dílně se můžete v zimě zahřát.

Jednou za čas se i v zimním období potřebujete zašít do nevytápěné garáže. Abyste tam nezmrzli, ohřejete se malým...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz