VIDEO: Podívejte se, jak se sází a sklízí japonský topol na biomasu

aktualizováno 
Plochy určené k produkci rychle rostoucích dřevin na biomasu se stále zvětšují. Podle odhadu by jich mělo být už více než 1 200 hektarů.

"Podle údajů dostupných na ministerstvu zemědělství to loni v květnu bylo asi 1 270 hektarů. Pozná se to podle žádostí o dotace. Tam však nejsou započítaní takzvaní samozásobitelé, tedy ti, kdo pěstují na ploše menší než jeden hektar," říká Jan Saglena ze společnosti Topol Bečkov, která hospodaří na sedmi hektarech.

"U nás většinou nesklízíme na biomasu, ale pěstujeme topol na řízky, které pak dodáváme dál," vysvětluje. V roce 2011 putovaly na 275 míst po celé republice (viz mapa níže).

Topoly se pěstují ve dvou- nebo pětiletém cyklu. Dvouleté stromky se sklízejí na biomasu, která by měla mít vyšší výhřevnost než hnědé uhlí. "Malí samozásobitelé pak často kácejí až po pěti letech a kulatinu používají na topení," vysvětluje Saglena.

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Na svých internetových stránkách vysvětluje, že nebezpečí vpádu invazivní rostliny do české přírody by nemělo hrozit. "Japonský topol je dvoudomá rostlina samičího pohlaví. Řízkování je jediná možnost rozmnožování z matečnice. Dřevina dospívá mezi 8. až 10. rokem svého růstu. Pokud obmýtáme každý čtvrtý až šestý rok, není možné, aby dřevina vykvetla a množila se semeny," tvrdí (o nebezpečí invazních dřevin pro přírodu více zde).

Problém by ovšem mohl nastat v případě, kdyby některý pěstitel nechal plantáž zpustnout a nestaral se o ni. "Pole" topolů je třeba likvidovat, protože po běžné sklizni kmínky v zemi zase obrostou. Takže pokud někdo chce s pěstováním skončit, musí pařezy zničit buď chemicky, nebo pomocí frézy, která rozemele kořeny až do hloubky 40–60 centimetrů.

Podívejte se na video, jak vypadá mechanizace pro sázení a sklizeň biomasy.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Najdete na iDNES.cz