Nizozemští vědci vymysleli beton, který se opraví sám. Jen co zaprší

aktualizováno 
Dva nizozemští vědci přišli s objevem, že trhliny v betonu mohou opravit speciální bakterie. Stačí, když na ně zaprší. Na vlhkost totiž reagují tím, že vylučují vápenec. Použití takového betonu v praxi by přineslo nesmírné úspory.

Praskání betonu vlivem povětrnostních vlivů patří mezi největší potíže s použitím tohoto materiálu. | foto: Profimedia.cz

Trhliny jsou největším nebezpečím pro stavby z betonu. Vlivem počasí se mikrotrhlinami do betonu dostává voda, která během zimy zmrzne a led trhlinu zvětší. Celý tento proces se během mrazových cyklů opakuje tolikrát, až se betonový blok může během pár let úplně rozpadnout.

Přimícháním speciální směsi do betonu se odstraní vady přímo v místě, kde je to nejvíc potřeba. Jakmile vznikne trhlina a dostane se do ní voda, probudí se bakterie a vada se sama zacelí. Celý proces by měl trvat asi tři týdny. Metodu objevili Henk Jonkers, mikrobiolog z technické univerzity v Delftu, a Eric Schlagen, zabývající se technologií betonu.

„Zázračná“ bakterie patří do rodu Bacillus a produkuje vápenec, kterým díry zaslepí. Jako výživa pro bakterii slouží mléčnan vápenatý, který je do směsi taktéž přimíchán. Bakterie zůstávají nečinné, dokud je neprobudí dešťová voda. Následně začne sžírat svoji potravu a kyslík a oxid uhličitý a produkovat vápenec, kterým zaslepí vzniklé díry a ochrání beton před dalším poškozením.

„Bakterie žije v přírodě obvykle v kamenech. Odolává teplu i zimě,“ popisuje Henk Jonkers. Obvykle se nachází v blízkosti aktivních sopek, a poblíž sodných jezer, jako ty v blízkosti Wádí Natrun v Egyptě

Nizozemští vynálezci přivedli tuto metodu na okraj praktického využití, zkoušeli ji na větších trhlinách přes 0,8 mm i na tenčích, kde se muselo použít řídké konzistence, aby se bakterie podařilo vpravit dovnitř trhliny. 

Vědecký tým se dostal do finále European Inventor Award. Jejich vynález by totiž mohl ušetřit miliardy eur a vyřešil by jeden z hlavních problémů betonového stavitelství, kde se do sanace betonových staveb investují obrovské částky.

Celkové úspory by měly výrazně převýšit prvotní náklady. Přimícháním směsi by beton samotný měl zdražit zhruba o 50 %, v rámci průměrných celkových nákladů by to měla být jen 1–2 procenta. Tento odhad je samozřejmě jen orientační, procento se liší podle množství ošetřeného betonu použitého ve stavbě.

Jonkers se svým týmem postavil experimentální samoopravovací stanici a výsledky zatím vypadají slibně. Počítá se s tím, že když vše půjde podle plánů, dočkáme se na stavbách nové směsi do čtyř let.

Autor:

Nejčtenější

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz