VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

aktualizováno 
Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří na britské ambasádě v Praze, nám dokázal, že není třeba mít předsudky.

Kuchař si zeleninu, kterou používá k vaření, sám pěstuje na záhonech v zahradě velvyslanectví. Připravil si recept na baby kuřátko, kde jako přílohu použil fialové brambory, cuketu, lilek, cherry rajčátka, vše servírované na lilkovém pyré a přelité šťávou z hodně zredukovaného kuřecího vývaru.

Fotogalerie

Začnete s krájením zeleniny na malé, zhruba centimetr silné proužky. Okrouhlou variantu lilku, cuketu, fialové brambory, jemně pálivou chilli papričku i cherry rajčátka. Fialové brambory obsahují více škrobu, takže se hodí i na bramborovou kaši.

A hned je dá na pánev na trošku oleje na střední plamen.Jednotlivé druhy zeleniny postupně odebírejte z pánve, jakmile získají barvu a změknou.

Pyré z pečených lilků

Rozřízněte lilek podélně, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech řezem. Opečte na 180 °C půl hodiny do úplného změknutí. Pak vyškrabejte dužinu, přidejte olivový olej, jablečný ocet, koriandr, sůl, pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Je však možné zvolit i rustikálnější provedení, pak stačí jen dužinu jemně nakrájet.

Nejdéle trvají brambory, ale před ukončení opékání není špatné přidat trošku másla, aby zelenina získala trošku lesku a chuti.

Jakmile je zelenina hotová, vhoďte na pánev kuřecí kousky. Kuchař ho připravuje metodou sous-vide, kdy ho ve vakuu připravuje asi hodinu a půl na teplotu 64 stupňů Celsia. „Ale klidně můžete kuře i klasicky předpřipravit v troubě nebo na pánvi a pak ho jen prohřát a dát mu barvu,“ vysvětluje svůj postup kuchař Vojtěch Kalášek.

Ke konci tohoto procesu přihoďte na pánev už opečenou zeleninu, aby se před podáváním znovu prohřála a možná i kousek másla, aby se potraviny oglazovaly. A můžete servírovat. Kalášek začne tím, že na talíř doprostřed dá trochu lilkového pyré a dnem misky ho přitiskne. Tím vznikne reliéf, na který pak naaranžujete kousky masa a zeleniny.

Z lilku připravíte i zmrzlinu

Kuchař jako dezert připravil i překvapení v podobě zmrzliny vyrobené z lilku. „Vezmete žloutky, smetanu a cukr, zahřejete na 80 stupňů a přidáte lilek kandovaný v sirupu s kardamonem,“ popisuje kuchař.

Talíř nazdobí koriandrovým olejem. Ten vyrobíte tak, že olej zahřejete na 70 stupňů, přidáte koriandr a rozmixujete. Na talíř přidáte mandlovou drobenku – zmrzlina díky ní nebude klouzat po talíři – mimo to, že dodá další chuť.

Zmrzlinu dozdobíte sušenými chipsy z lilku, který byl namočený do toho samého sirupu, jako lilek ve zmrzlině. A nakonec přidáte pro oko pár jedlých květů.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Couvající pštros a zvracející moucha. Poznejte netušená tajemství zvířat

Už jste viděli pštrosa couvat? Tak to jste asi spali a něco se vám zdálo, protože to tato zvířata neumějí. A víte, že...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Hasiči varují před stoupajícím počtem požárů komínů. Nehaste je vodou

Počet požárů způsobených špatnou instalací, provozem či zanedbanou údržbou topidel a odtahů spalin na území České...

Najdete na iDNES.cz