VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

aktualizováno 
Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří na britské ambasádě v Praze, nám dokázal, že není třeba mít předsudky.

Kuchař si zeleninu, kterou používá k vaření, sám pěstuje na záhonech v zahradě velvyslanectví. Připravil si recept na baby kuřátko, kde jako přílohu použil fialové brambory, cuketu, lilek, cherry rajčátka, vše servírované na lilkovém pyré a přelité šťávou z hodně zredukovaného kuřecího vývaru.

Fotogalerie

Začnete s krájením zeleniny na malé, zhruba centimetr silné proužky. Okrouhlou variantu lilku, cuketu, fialové brambory, jemně pálivou chilli papričku i cherry rajčátka. Fialové brambory obsahují více škrobu, takže se hodí i na bramborovou kaši.

A hned je dá na pánev na trošku oleje na střední plamen.Jednotlivé druhy zeleniny postupně odebírejte z pánve, jakmile získají barvu a změknou.

Pyré z pečených lilků

Rozřízněte lilek podélně, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech řezem. Opečte na 180 °C půl hodiny do úplného změknutí. Pak vyškrabejte dužinu, přidejte olivový olej, jablečný ocet, koriandr, sůl, pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Je však možné zvolit i rustikálnější provedení, pak stačí jen dužinu jemně nakrájet.

Nejdéle trvají brambory, ale před ukončení opékání není špatné přidat trošku másla, aby zelenina získala trošku lesku a chuti.

Jakmile je zelenina hotová, vhoďte na pánev kuřecí kousky. Kuchař ho připravuje metodou sous-vide, kdy ho ve vakuu připravuje asi hodinu a půl na teplotu 64 stupňů Celsia. „Ale klidně můžete kuře i klasicky předpřipravit v troubě nebo na pánvi a pak ho jen prohřát a dát mu barvu,“ vysvětluje svůj postup kuchař Vojtěch Kalášek.

Ke konci tohoto procesu přihoďte na pánev už opečenou zeleninu, aby se před podáváním znovu prohřála a možná i kousek másla, aby se potraviny oglazovaly. A můžete servírovat. Kalášek začne tím, že na talíř doprostřed dá trochu lilkového pyré a dnem misky ho přitiskne. Tím vznikne reliéf, na který pak naaranžujete kousky masa a zeleniny.

Z lilku připravíte i zmrzlinu

Kuchař jako dezert připravil i překvapení v podobě zmrzliny vyrobené z lilku. „Vezmete žloutky, smetanu a cukr, zahřejete na 80 stupňů a přidáte lilek kandovaný v sirupu s kardamonem,“ popisuje kuchař.

Talíř nazdobí koriandrovým olejem. Ten vyrobíte tak, že olej zahřejete na 70 stupňů, přidáte koriandr a rozmixujete. Na talíř přidáte mandlovou drobenku – zmrzlina díky ní nebude klouzat po talíři – mimo to, že dodá další chuť.

Zmrzlinu dozdobíte sušenými chipsy z lilku, který byl namočený do toho samého sirupu, jako lilek ve zmrzlině. A nakonec přidáte pro oko pár jedlých květů.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Najdete na iDNES.cz