Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

aktualizováno 
Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří na britské ambasádě v Praze, nám dokázal, že není třeba mít předsudky.

Kuchař si zeleninu, kterou používá k vaření, sám pěstuje na záhonech v zahradě velvyslanectví. Připravil si recept na baby kuřátko, kde jako přílohu použil fialové brambory, cuketu, lilek, cherry rajčátka, vše servírované na lilkovém pyré a přelité šťávou z hodně zredukovaného kuřecího vývaru.

Fotogalerie

Začnete s krájením zeleniny na malé, zhruba centimetr silné proužky. Okrouhlou variantu lilku, cuketu, fialové brambory, jemně pálivou chilli papričku i cherry rajčátka. Fialové brambory obsahují více škrobu, takže se hodí i na bramborovou kaši.

A hned je dá na pánev na trošku oleje na střední plamen.Jednotlivé druhy zeleniny postupně odebírejte z pánve, jakmile získají barvu a změknou.

Pyré z pečených lilků

Rozřízněte lilek podélně, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a položte na plech řezem. Opečte na 180 °C půl hodiny do úplného změknutí. Pak vyškrabejte dužinu, přidejte olivový olej, jablečný ocet, koriandr, sůl, pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Je však možné zvolit i rustikálnější provedení, pak stačí jen dužinu jemně nakrájet.

Nejdéle trvají brambory, ale před ukončení opékání není špatné přidat trošku másla, aby zelenina získala trošku lesku a chuti.

Jakmile je zelenina hotová, vhoďte na pánev kuřecí kousky. Kuchař ho připravuje metodou sous-vide, kdy ho ve vakuu připravuje asi hodinu a půl na teplotu 64 stupňů Celsia. „Ale klidně můžete kuře i klasicky předpřipravit v troubě nebo na pánvi a pak ho jen prohřát a dát mu barvu,“ vysvětluje svůj postup kuchař Vojtěch Kalášek.

Ke konci tohoto procesu přihoďte na pánev už opečenou zeleninu, aby se před podáváním znovu prohřála a možná i kousek másla, aby se potraviny oglazovaly. A můžete servírovat. Kalášek začne tím, že na talíř doprostřed dá trochu lilkového pyré a dnem misky ho přitiskne. Tím vznikne reliéf, na který pak naaranžujete kousky masa a zeleniny.

Z lilku připravíte i zmrzlinu

Kuchař jako dezert připravil i překvapení v podobě zmrzliny vyrobené z lilku. „Vezmete žloutky, smetanu a cukr, zahřejete na 80 stupňů a přidáte lilek kandovaný v sirupu s kardamonem,“ popisuje kuchař.

Talíř nazdobí koriandrovým olejem. Ten vyrobíte tak, že olej zahřejete na 70 stupňů, přidáte koriandr a rozmixujete. Na talíř přidáte mandlovou drobenku – zmrzlina díky ní nebude klouzat po talíři – mimo to, že dodá další chuť.

Zmrzlinu dozdobíte sušenými chipsy z lilku, který byl namočený do toho samého sirupu, jako lilek ve zmrzlině. A nakonec přidáte pro oko pár jedlých květů.

Autor:
  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

KVÍZ: Řezníci obnovují svůj svátek. Jak se vyznáte v jejich řemesle?

Český Den řezníků se slaví 1. prosince, aktuálně probíhá už druhý ročník. Řezníci se pokoušejí obnovit tento starodávný...

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Premium

U nás ochutnáte pravý italský bordel, říká Ital vyrábějící mozzarellu v Praze

Trojice Italů - Marco D’Amely Melodia, jeho žena Irene Tiziana Somma a mistr sýrař Michele Pacillo - zpracovává v...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Najdete na iDNES.cz