Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Seriál aktualizováno 
O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat výraz detoxikace jako zaklínadlo je tak trochu nesmysl. Magazín ONA DNES ovšem přinesl přehled bylin, které umí odstraňování škodlivin přinejmenším nastartovat.
Část 1/13
Atlas bylin - 5. díl

Je pravda, že nezdravý životní styl organismus často zaneřádí natolik, že si s tím už sám nezvládá stoprocentně poradit. Chcete-li to změnit, musíte tedy především odlehčit jídelníček, omezit alkohol a vyvarovat se stresu. Ten totiž sám o sobě tělo zaplavuje spoustou škodlivin. A pokusit se co nejvíc vyhnout znečištěnému ovzduší a přemíře chemikálií.

Fotogalerie bylin vhodných na detoxikaci a posílení jater

Sadec konopic
Chrpa polní
Parcha saflorová
Penízek rolní

V tomto 5. dílu bylináře najdete tipy i konkrétní recepty, jak a na co využít bylinky jako je ostropestřec, kopřiva, barborka, parcha, rdesno, penízek, vřes, chrpa, zemědým, smil, sadec či merlík.

Byliny mohou pomoci v tom směru, že stimulují činnost detoxikačních mechanismů, a to různou formou. Některé jsou močopudné, jiné posilují činnost ledvin či jater, další tzv. čistí krev, čímž se většinou myslí, že z krve vychytají škodlivé tukové látky. Do určité míry také odplavují z těla patogenní mikroorganismy a jejich jedovaté produkty apod.

Můžete je tedy celkem bez obav kombinovat, ale vezměte v potaz, že zázraky dělat nedovedou, takže bez ozdravení životního stylu to nepůjde. Dobrá zpráva je, že většina rostlin napomáhajících detoxikaci má i další vítané účinky: obvykle svědčí játrům, ledvinám, trávicímu systému či močovým cestám, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu, působí protizánětlivě, zlepšují stav u rozličných chronických zdravotních problémů, čistí pleť a také podporují efekt redukčních diet.

Bylinky vysloveně posilující činnost jater, případně i podporující regeneraci jaterní tkáně mohou prospět velmi. Vhodné jsou nejen pro nestřídmé konzumenty alkoholu, ale i pro ctitele tučných jídel a pro ty, kteří mají tento orgán oslabený například po infekční žloutence. Nebo se pohybují v prostředí se zvýšenou toxicitou. Oslabení činnosti jater bývá také důsledkem prostého běhu času, ve vyšším věku jsou už přirozeně méně výkonné.

Autoři:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Najdete na iDNES.cz