Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka

Asijské špízy Satay s omáčkou z kokosového mléka | foto: Štěpán Návrat

Asijské špízy Satay na grilu probudí chuťové buňky k životu

  • 0
Na grilu se nemusíte omezovat jen na českou klasiku. Vyzkoušejte trošku jiné asijské chutě. Využijete buď kuřecí, anebo hovězí maso, přikoupit musíte několik ingrediencí, které možná běžně nemáte ve spíži, jako například kokosové mléko, kurkumu nebo citronovou trávu.

Dnešní recept pro nás připravil Štěpán Návrat, který vede síť podniků Café Buddha. O jeho cestě za gastronomií jsme psali zde.

Ingredience: 600 g kuřecího masa (nebo hovězí steak), 2 ks sýru halloumi, sezonní zelenina dle chuti. Maso můžeme nahradit tempehem a tofu (vegetariánská verze).

Marináda: 3 lžíce oleje, 2 lžíce mleté kurkumy, 1 lžíce mletého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky nebo 1 lžíce česneku (může být sušený), 2 stonky citronové trávy, 1 lžičku mletého zázvoru.

Omáčka: 300 ml kokosového mléka, 1 lžička mleté kurkumy, cukr dle potřeby (50–100 g), 150 g arašídů, kokosovou mouku dle potřeby.

Postup: Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citrónovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.

Špízy můžeme grilovat, ale i připravit v troubě.

Nyní si namočíme špejle (ideálně bambusové, ale postačí dřevěné) do vody, aby nasákly. Maso můžeme nakrájet na tenké plátky nebo na větší kousky 3×3 cm, stejně tak i zeleninu a sýr na větší kostky. Nyní vše naložíme do připravené marinády a necháme marinovat min. 30 minut.

Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.

Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijte kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.

Pošlete fotku s receptem a vyhrajte gril a další ceny

Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chutí. Poté můžeme špízy upéct v troubě, ogrilovat na pánvi nebo pro nejlepší gastronomický zážitek na dřevěném uhlí na grilu. 


Letní grilování - Maso