Úterý 5. července 2022, Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 5. července 2022 Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Stálá teplota a netřepat. Sedm kroků ke správné domácí archivaci vína

I vy sami si můžete doma archivovat víno, třeba pro příležitost budoucího významného jubilea. Archivace vína má svá pravidla, ale s trochou snahy to zvládne každý. Poradíme vám, jak na to.

Archivní vína skladujte vždy tak, aby nezůstaly korky suché. | foto: Getty Images

Pokud po narození potomka pořídíte víno určené k archivaci, můžete jej otevřít třeba při jeho osmnáctých narozeninách. Když půjde o vhodně zvolenou láhev, které dáte patřičnou péči, znamenitě rozvine své kvality. 

Aby bylo uzrálé víno plnější a harmoničtější, došlo u něj k vylepšení chuti, vůně a celkové kvality, je třeba věnovat pozornost potřebným podmínkám. Přečtěte si sedm jednoduchých pravidel, jak víno správně archivovat.

1.Správný výběr

O vhodnosti vína k archivaci rozhoduje mnoho faktorů, namátkou množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím vhodnější bude k archivaci. 

Každý ročník i půda jsou specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede. „Které láhve jsou pro archivaci vhodné, ví vždy nejlépe vinař, proto je nejjistější dát na jeho doporučení. Většinou jde o vlajkové lodě vinařství,“ radí someliér Jan Pánek, který je vybírá pro web Vínozarchivu.cz.

Specializuje se na výběr pro konkrétní příležitosti, volit můžete podle ročníku, osobního výročí nebo narozenin. Uniknout vaší pozornosti by neměla ani zátka – archivní vína by měla být zapečetěná vysoce kvalitním a čistě přírodním korkem.

2.Hlavní je zachovat teplotu skladování

Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je vhodná teplota do 18 °C. Jak je to při archivaci? Ideálně by v místnosti, kde archivní víno uchováváte, měla být teplota mezi 10 až 15 °C. 

Jestliže bude vašemu vínu zima, může ztratit aroma. Pokud moc teplo, může se stát, že bude aroma až agresivní. V místnosti by nemělo docházet k výkyvům teplot. 

„Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní – zvolte raději druhou variantu,“ doporučuje Pánek.

3.Jedině na ležáka

Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže nebo do boční přihrádky v ledničce. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v nejhorším případě se může úplně zkazit. 

Spodní část korku by měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne kyslík. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud chcete víno archivovat, postarejte se, aby leželo.

4.Pozor na pachy

Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se víno kamarádit nebude. 

Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost neudělá. Vyvarujte se skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které silně voní.

5.Optimální vlhkost a tma

Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. 

Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani od žárovek. UV záření obsažené ve světle nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.

6.Netřepat, prosím!

Pro optimální zrání víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním hýbat. Když budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat, nebo někam vozit, proces archivace zbytečně narušíte.

7.Po otevření příliš nečekat

Až nastane ten slavnostní den, pro který víno archivujete, vypijte jej ideálně během jednoho sezení. 

„Mladé víno vydrží ještě několik dní po otevření v ledničce. U zralého vína se však těžce odhaduje, jak se bude po otevření vyvíjet jeho charakter. Pokud je to například dvacetileté víno, pusťte se do ochutnávání do půl hodiny od otevření,“ uzavírá Pánek.

Autor:

Podívejte se živě do útrob včelího úlu

  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Pes v práci? Sobecké. Má spát 14 hodin denně, říká veterinářka Frühauf Kolářová

Premium O stále dokonalejším léčení zvířat, ale i sobecké lásce k domácím mazlíčkům vypráví veterinářka a univerzitní pedagožka...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Superčerv si rád pochutnává na polystyrenu. Znamená naději pro recyklaci

Vědci zjistili, že určitý druh „superčerva“ může skutečně jíst plast, aniž by mu to uškodilo. To ukazuje cestu k...

VIDEO: Sám předělal starý panelákový byt, ušetřil přes sto padesát tisíc

Michal s Lucií bydlí v pronájmu, ale podařilo se jim pořídit byt v panelovém domě před rekonstrukcí, který by chtěli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hledá se nejroztomilejší mazlík. Posílejte fotky, rozhodne férová anketa

Máte doma psa, kočku, papouška, chameleona či jiného zvířecího mazlíka? Říkáte si při každém pohledu na něj, jak je...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Nižší spotřebu plynu pomůže zajistit i pravidelný servis

Advertorial Pravidelná roční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů podmínkou zachování...

Slupky z okurek použijte na mravence, bramborové na chipsy, melounové naložte

Oloupat a hodit v lepším případě do kompostu. Ano, to je standard, ale jde to i jinak, lépe. To, co je pro většinu lidí...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 1. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...