Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

aktualizováno 
Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v premiéře v pondělí večer na Primě odhalil první díl reality show Ano, šéfová!, který navázal na formát fungující úspěšně deset let se Zdeňkem Pohlreichem.

Abyste nesrovnávali novou šéfovou Jitku Pagana a jejího syna Santa se šéfem, jakým byl Zdeněk Pohlreich, museli byste trpět absolutní ztrátou paměti. Vytratit by se musela i jeho britská předloha v podobě Pekelné kuchyně s Godrdonem Ramsaym.

Fotogalerie

Koukali jste se na Ano, šéfe! protože vás zajímá, jak fungují hospody a vzniká dobrá kuchyně? Pak se dívejte na Ano, šéfová! tak, jako by žádných deset let s předchozím šéfem nebylo. I Zdeněk Pohlreich kdysi v televizi začínal a ani jemu zdaleka každý netleskal od prvního dílu.

Pokud jste se dívali hlavně kvůli Pohlreichovi, který jako šéf nešel pro odzbrojující vtip nebo sprosté slovo daleko, pak máte smůlu. Šéfová je logicky jiná.

Jitka Pagana se díky dlouholeté praxi dobře vyzná v chodu restauračních podniků, ale sama nevaří. Podobně je na tom její syn Santo, který také vede vlastní restauraci a další zkušenosti sbírá i během svých cest po světě. 

Jitka Pagana s provozovatelem pražského podniku Černý kohout

Jitka Pagana s provozovatelem pražského podniku Černý kohout.

První misi podnikli do staročeské pražské restaurace Černý kohout, kterou najdete v pražském zemanském dvoře s nádherným výhledem na Prokopské údolí. Místo je to nádherné, nicméně provozovatel tu už pět let bojuje s drahým měsíčním nájmem ve výši 150 tisíc, krátkou sezonou a maličkou kuchyní. Tím, co vydělá v létě, dotuje omezený zimní provoz.

Kuchyň s nesmírně šikovnou kuchařkou - která je původní profesí účetní - je tak maličká, že snažit se z ní obsloužit 350 míst je naprostá šílenost. Podle šéfové by majitelka, v tomto případě Šárka Grossová, měla sáhnout do kapsy a vybudovat podniku pořádnou kuchyň a dát mu důstojnou šanci uspět.

Už proto, že takovou svíčkovou nebo škvarkovou paštiku jako tady jen tak někde nemají, tak proč si do Černého kohouta nezajít v zimě a neposedět u hořícího krbu. Na italskou kuchyni by tu prý měli raději zapomenout, nejde jim, Santo s italskými kořeny ji nekompromisně odsoudil.

Nicméně provoz se tu s „šéfovskou“ pomocí snad podařilo rozumně překopat, za což si po následném návratu klanu Pagana zdejší kuchyně vysloužila první hvězdu.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní vepřové kotlety...

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz