Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

aktualizováno 
Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v premiéře v pondělí večer na Primě odhalil první díl reality show Ano, šéfová!, který navázal na formát fungující úspěšně deset let se Zdeňkem Pohlreichem.

Abyste nesrovnávali novou šéfovou Jitku Pagana a jejího syna Santa se šéfem, jakým byl Zdeněk Pohlreich, museli byste trpět absolutní ztrátou paměti. Vytratit by se musela i jeho britská předloha v podobě Pekelné kuchyně s Godrdonem Ramsaym.

Fotogalerie

Koukali jste se na Ano, šéfe! protože vás zajímá, jak fungují hospody a vzniká dobrá kuchyně? Pak se dívejte na Ano, šéfová! tak, jako by žádných deset let s předchozím šéfem nebylo. I Zdeněk Pohlreich kdysi v televizi začínal a ani jemu zdaleka každý netleskal od prvního dílu.

Pokud jste se dívali hlavně kvůli Pohlreichovi, který jako šéf nešel pro odzbrojující vtip nebo sprosté slovo daleko, pak máte smůlu. Šéfová je logicky jiná.

Jitka Pagana se díky dlouholeté praxi dobře vyzná v chodu restauračních podniků, ale sama nevaří. Podobně je na tom její syn Santo, který také vede vlastní restauraci a další zkušenosti sbírá i během svých cest po světě. 

Jitka Pagana s provozovatelem pražského podniku Černý kohout

Jitka Pagana s provozovatelem pražského podniku Černý kohout.

První misi podnikli do staročeské pražské restaurace Černý kohout, kterou najdete v pražském zemanském dvoře s nádherným výhledem na Prokopské údolí. Místo je to nádherné, nicméně provozovatel tu už pět let bojuje s drahým měsíčním nájmem ve výši 150 tisíc, krátkou sezonou a maličkou kuchyní. Tím, co vydělá v létě, dotuje omezený zimní provoz.

Kuchyň s nesmírně šikovnou kuchařkou - která je původní profesí účetní - je tak maličká, že snažit se z ní obsloužit 350 míst je naprostá šílenost. Podle šéfové by majitelka, v tomto případě Šárka Grossová, měla sáhnout do kapsy a vybudovat podniku pořádnou kuchyň a dát mu důstojnou šanci uspět.

Už proto, že takovou svíčkovou nebo škvarkovou paštiku jako tady jen tak někde nemají, tak proč si do Černého kohouta nezajít v zimě a neposedět u hořícího krbu. Na italskou kuchyni by tu prý měli raději zapomenout, nejde jim, Santo s italskými kořeny ji nekompromisně odsoudil.

Nicméně provoz se tu s „šéfovskou“ pomocí snad podařilo rozumně překopat, za což si po následném návratu klanu Pagana zdejší kuchyně vysloužila první hvězdu.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Hrablo, lopata, fréza, háky na střechu. Boj se sněhovou nadílkou

Lopata na sníh: základní příslušenství, které u domu nesmí chybět.

Po delší době v Česku pořádně nasněžilo. Jak se s ním co nejsnadněji popasovat? Týká se to všech, kteří sníh potřebují...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Ford Focus 1.6 TDCi
Ford Focus 1.6 TDCi

r.v. 2011, naj. 144 734 km, diesel
170 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz