Češi jedí jinak, než ukazují na Instagramu. Milují hlavně maso, říká foodblogerka

Premium

Steaky a mořské plody (seafood), nejčastěji krevety a chobotnice. To jsou nejoblíbenější hlavní jídla Čechů, když jednou začas vyrazí do dražší restaurace. Vyplývá to ze zkušeností pořadatelů festivalu RestaurantWeek, který už tři roky nabízí Čechům možnost zajít si na tříchodové menu se zvýhodněnou cenou (ovšem jen ve vymezeném čase). Za tímto celorepublikovým festivalem stojí propagátorka regionálních potravin ANNA GROSMANOVÁ (34), foodblogerka vystupující na internetu pod pseudonymem Foodpioneer. „Festival pořádáme dvakrát do roka, na jaře a na podzim, takže nyní to bude už šestý běh,“ říká s tím, že podzimní RestaurantWeek proběhne v desítkách českých restaurací (drtivá většina z nich je v Praze) od 14. října do 16. listopadu. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

  18:00
Steaky a mořské plody, nejčastěji krevety a chobotnice. To jsou nejoblíbenější hlavní jídla Čechů, když jednou za čas vyrazí do dražší restaurace. Vyplývá to ze zkušeností pořadatelů festivalu RestaurantWeek, který nabízí možnost zajít na tříchodové menu se zvýhodněnou cenou. Za projektem stojí propagátorka regionálních potravin Anna Grosmanová, foodblogerka vystupující na internetu pod pseudonymem Foodpioneer.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hovory na talíři

Celorepublikový festival se koná už tři roky. „Pořádáme ho dvakrát do roka, na jaře a na podzim, takže nyní to bude už šestý běh,“ říká s tím, že podzimní RestaurantWeek probíhá v desítkách českých restaurací (drtivá většina z nich je v Praze) právě teď, od 14. října do 16. listopadu. Nejen o něm Grosmanová vypráví v rozhovoru.

Co vás tak přitahuje na gastronomii, že jste se začala věnovat pořádání festivalu pro lidi, kteří by většinou do luxusnějších restaurací nikdy nevyrazili?
Vystudovala jsem Českou zemědělskou univerzitu, obor kvality potravin, což je polopraktický obor, kdy půlku času trávíte v laboratoři a půlku na poli. Ale hlavně mám hlubokou lásku k jídlu. I když ta se za posledních patnáct let proměňovala. Začalo to odbornou poznávací stránkou, kdy jsem se při studiu zajímala hlavně o to, proč potraviny chutnají tak, jak chutnají, jak se co pěstuje, kde co roste a co vše ovlivňuje kvalitu. Pak se můj zájem přesunul k food aktivismu, kdy jsme „zachraňovali křivé okurky“, a až později přišel gurmánský pohled na věc.

Ukázalo se, že částka 490 korun je pro lidi podezřelá. Ve skutečnosti se mnohonásobně více prodává dražší menu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse (8 příspěvků)

Hovory na talíři

To je nešvar české gastronomie. Kašpárek hodnotí restaurace a porovnává se světem

Radek Kašpárek

Radek Kašpárek je nejen úspěšný šéfkuchař, ale i porotce známých soutěží a majitel restaurace...

Pivní polévka byla hit, cizincům bych ji dal radši než smažák, říká šéf gastrocestovky

Christian Szabo

Stal se bojovníkem za lepší zítřky české gastronomie. Christian Szabo před osmi lety založil...

Chránit pracovní místa pro české lidi? Totální nesmysl, říká Pohlreich

V jednom ze svých vyhlášených podniků, moderní restauraci Next Door by...

Fanoušci Ano, šéfe! měli dlouhá léta za to, že historii jadrné gastronomické reality show...

Rostlinné náhražky masa jsou pro mě nesmyslné, říká Slanina z Kluků v akci

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit...

Už dvacet let se v pořadu Kluci v akci snaží na obrazovkách ukázat, jak vařit jednoduše a s...

Na plynovém grilu barbecue neuděláte, maximálně kuřecí křídla, říká šéfkuchař

Jakub Parus

Charismatický vousáč Jakub Parus je milovníkem a propagátorem barbecue – tedy královské disciplíny...

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Jezevčíci jsou symbolem vytrvalosti, odvahy a věrnosti. A pokoušou nejvíc lidí

Premium
ilustrační snímek

Malý, chytrý, odvážný. Dá se říct o vzhledu a povaze jezevčíka, jednoho z nejoblíbenějších psích plemen. Myslivci ho už ve středověku vyšlechtili k lovu jezevců, aby získali jejich sádlo s údajně...

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

vydáno 10. listopadu 2025

Šestiletá Terezka vzkřísila dědečkovu legendu jeho 60 let starým prutem

První úlovek a hned 70cm kapr

Další rybářský příběh do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Petr Hois. Vypráví o tom, jak jeho dcera navázala na rodinnou tradici svým úlovkem a uctila tím rybářskou vášeň svého dědečka....

9. listopadu 2025

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

8. listopadu 2025

12 praktických tipů, jak naučit děti hospodařit s penězi
12 praktických tipů, jak naučit děti hospodařit s penězi

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Víře ve vodníky se nedivím, líčí reportér výlov kaprů. Proč se hodí chladné počasí?

Premium
RYBNÍK HULCRÁK. Leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského...

Rybník Hulcrák leží čtrnáct kilometrů za Slaným u hranic Středočeského kraje. Je hluboký tři a půl metru, výměru má tři a půl hektaru. Jeho jméno a současnou podobu mu dal v roce 1997 současný...

7. listopadu 2025

Jsou malá, ale pomohou s hubnutím a dodají energii. Semínka toho umí hodně

Baštěte semínka, dodají vám energii a podpoří zdraví.

Maková, slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová, chia, konopná... I přes jejich drobné vzezření se v nich ukrývá velká síla, a tak by byla škoda toho nevyužít. Navíc i skvěle chutnají.

7. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.