Jak naporcovat ananas, abyste z něj měli co nejméně odpadu

  6:30aktualizováno  6:30
Dopřát si čas od času sladký a voňavý ananas je fajn, vysoký obsah enzymů v tomto ovoci má navíc příznivý vliv i na organismus, protože pomáhá lépe štěpit bílkoviny. Jen člověku bývá líto té hromady odřezků, kterou z tohoto výborného ovoce okrájí.

Většinou totiž z ananasu se šupinovitou kůrou okrájíme i spoustu dužniny, jen abychom ho zbavili tmavých oček s ostrými ostny, které jsou součástí hlubší vrstvy kůry. Jde to však i jinak. Dá to sice víc práce, ale dopřejete si díky tomu více lahodné dužiny a vyhodíte méně odpadu.

Zpracování krok za krokem

Podívejte se na video, jak se ananas ideálně porcuje: odkrojíte listovou růžici, kterou mimochodem můžete nechat zakořenit a pěstovat ananas třeba na okně jako pokojovou rostlinu.

Potom z ananasu okrájíte jen slabou vrstvu kůry, takže na něm zůstanou šikmé řady černých oček s nepříjemnými krátkými trny, které zasahují do větší hloubky dužiny. Takže pak, jeden po druhém, vykrájíte jen šikmé proužky, jakési záseky ve tvaru písmene V.

Nato už zbývá ananas jen rozpůlit, případně rozkrojit ještě na čtvrtiny, a nakrájet na plátky. Zdřevnatělý tvrdší střed někdo vykrajuje, někdo nechává.  

Ananas původně rostl jen v Jižní Americe, nyní se pěstuje všude tam, kde je celoročně dostatek sluníčka i vláhy. Například v Mexiku, na Havaji a Filipínách, v Thajsku, v Africe i v Austrálii. Není divu, že tam, kde se ananas pěstuje, si jeho plodů váží a naučili se je zpracovávat tak, aby odpad z něj byl co nejmenší. U nás takto naporcovaný ananas nabízejí například Vietnamci ve svých obchodech s pultovým prodejem.   

Jak ananas při nákupu vybírat

Utržený ananas už nedozraje, s tím ho tedy také při nákupu vybírejte. Kupujte jen zralé tvrdé plody, z nichž lze odloupnout vypouklé šupiny kůry. Listová růžice by měla být čerstvá, nezavadlá, svěže zelená, bez zahnědlých částí. A měl by sladce vonět, pokud zrovna není kvůli skladování zchlazený. 

Koupený ananas už příliš dlouho neskladujte a už vůbec ne v příliš velkém chladu. Minimálně potřebuje teplotu nějakých 5 °C , jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Naporcovaný ho krátkodobě skladujte v lednici zabalený třeba do fólie nebo pod poklopem.   

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Najdete na iDNES.cz