9. Třapatková tinktura
Potřebujete: Přibližně 100 gramů kořene třapatky nachové (echinacea) a 500 ml čistého 60% lihu.
Postup: Nasekaný kořen přelijte lihem a za občasného protřepávání ponechte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě zhruba týden odstát. Potom výluh přefiltrujte a užívejte jednu lžičku ráno nalačno (v případě potřeby můžete i večer).
10. Tinktura z hlívy ústřičné
Potřebujete: 60 gramů sušené hlívy a 200 ml 40% lihu.
Postup: Hlívu rozmixujte s lihem na kaši, nalijte do velké sklenice, dobře uzavřete a na 14 dní postavte na stinné teplé místo. Denně protřepávejte. Potom směs přeceďte, zbytky hub vymačkejte a tinkturu přelijte do tmavých uzavíratelných skleněných lahviček (takto uskladněná vydrží až 2 roky). Užívejte dvakrát denně pět kapek ve sklenici se 2 dcl vody.