Středa 8. prosince 2021, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. prosince 2021 Květoslava

VIDEO: Na broušení sekery použijte kameny tří hrubostí, úhel volte podle výrobce

Zima se neúprosně blíží a mnoho lidí finišuje s přípravou dřeva na zimu. Nestačí ho ovšem jen přivézt a uskladnit, musí se úhledně nasekat. Je to hodně namáhavá práce a usnadní ji, když máte dobře nabroušenou sekeru. Jak na to poradí mistr brusič Marek Neuman.

„Co dělat, když se roky používaná sekerka ztupí? Znovu ji nabrousit. Není to tak těžké,“ říká mistr brusič Marek Neuman v dalším díle seriálu zVostra.

Už dávno podle Neumana neplatí, že sekerka je za dva zlatý a topůrko za tolar, i ta nejobyčejnější sekerka dnes stojí v hobbymarketech pár set. Proto ji rozhodně nevyhodíme jen kvůli tomu, že je tupá a rozseknout s ní obyčejný špalek vyžaduje téměř nadlidské úsilí. 

Aby byla zase „v kondici“ potřebujeme jen pár základních pomůcek. „U nás na brusírně samozřejmě používáme na její broušení vodní brusné kameny,“ dodává Marek.

Kámen, voda, ostří

Než začneme brousit, připravíme si také nádobu s vodou – brusič používá nepropustnou přepravku a přes ni dřevěnou podložku. Až na ni pak umístí nezbytný brusný kámen, s nímž bude pracovat. 

„Brusný kámen je nejlepší, když na něm brousíte sekerku, nevzniká žádné teplo, navíc je i cenově přijatelný. Potřebovat budeme kameny tří hrubostí,“ vysvětluje Neuman.

Jako první ale ostří sekery prohlédneme, jestli na něm nejsou vylámané zuby. „V tom případě ostří pilujeme obyčejným pilníkem na železo tak dlouho, dokud není hladké,“ vysvětluje brusič s tím, že pak už konečně přijdou na řadu brusné kameny. 

„Začíná se s tím nejhrubším s označením 400, pokračuje střední hrubostí 800 a končí jemným třítisícovým vodním kamenem,“ doporučuje.

Na hrubém kameni se udělá fazeta, na středním se ostří dobrousí a jemný vodní kámen pomůže s jeho leštěním. „Čím je ostří hladší, lesklejší, tím lépe se brání korozi,“ vysvětluje.

Dodržte úhel podle výrobce

Kdo chce správně nabrousit ostří sekery, musí znát úhel, pod kterým bude nástroj brousit. 

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

Ruční broušení nožů si svoji popularitu a uznání našlo především mezi stovkami kuchařů. Brusičské řemeslo o rok později spojil Marek Neuman s předním výrobcem damaškových nožů Dellinger.

„Když sekerku během broušení hodně položím, bude až neuvěřitelně ostrá. Nakrájím s ní papír nebo se s ní mohu i holit, ale je křehká. Pokud s ní najedu na nějaký suk během sekání dříví, muže se stát, že se kus ostří vyštípne,“ upozorňuje Neuman s tím, že ideální úhel pro broušení je kolem šedesáti stupňů. Nejlépe by se měl dodržet úhel brusu, který už udělal výrobce sekery.

Postup broušení je stejný jako u nožů, ostří se tak brousí postupně. „Už po pár tazích si můžete zkontrolovat, co jste na sekyrce udělali, jestli jste zvolili správný úhel broušení. Využívejte celou plochu vodního kamene, nezůstávejte jen na jednom místě, díky tomu se kámen tak rychle nevybrousí. A vodou ho pořád omývejte, zbaví se tak nečistot. Kámen by měl mít pořád na povrchu vodní film,“ radí.

V druhé fázi, při níž se používá vodní kámen s hrubostí 800, se ostří ještě víc vyhlazuje. Pracuje se stejně jako na začátku broušení. A je tu finále, v němž se už jen sekerka vyleští jemným brusným kamenem 3 000.

„Až se vás pak zima zeptá, co jste dělali na podzim, můžete ji v klidu říct – brousil jsem si na tebe sekyrku, zimo!“, směje se Marek Neuman.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

VIDEO: Zkuste kuřecí prsa jinak. Pohlreich je zabalil do listového těsta

Kuřecí prsa jsou nejjistější variantou, jak „bezbolestně“ nakrmit rodinu a přitom máte jistotu, že se nebude nikdo nad...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Za čtyři dny ulovili sto kaprů, tři z toho měli přes 27 kilogramů

Ami Hamidi, Tom Dove a Neil Spooner jsou rybářští kamarádi, kteří vyrazili v novém seriálu Kapří monstra na Prima Zoom...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

VIDEO: Na broušení sekery použijte kameny tří hrubostí, úhel volte podle výrobce

Zima se neúprosně blíží a mnoho lidí finišuje s přípravou dřeva na zimu. Nestačí ho ovšem jen přivézt a uskladnit, musí...

Robotický vozík by měl nahradit nákupní tašku. Cena je závratná

Gita je vozítko, která vás po nákupech bude sledovat jako věrný pejsek. Je výsledkem výzkumu, který by měl propojit...

Česko je země rekordních betlémů. Kumšt se dědí z otce na syna

Premium Máloco patří k Vánocům tak neodmyslitelně jako betlém. Plastických ztvárnění narození Ježíše „ve chlévě, na seně“ je...

VIDEO: Kvůli rovnosti ostří řezbářského dláta zaujměte bojový postoj

Zkušený brusič Marek Neuman se v dalším díle seriálu o broušení tentokrát věnuje řezbářským dlátům. Důvod je...

Žilková: Byla jsem těhotná s Menzelem, potrat byl pro mě rozvodem s Bohem

Veronika Žilková překvapila informací o tom, že kdysi čekala dítě s Jiřím Menzelem. O nevěře manžela, vztahu s...

Moje tetování nad rozkrokem vyznívá vulgárně, stěžovala si paní

Nebylo tak úplně promyšleno, kvůli přemíře alkoholu vlastně nebylo ani zamýšleno. Tetování vyznívá explicitně sexuálně,...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Měli jsme zůstat točit v Sydney, říká Chris Hemsworth o práci v Praze

Australský herec Chris Hemsworth (38) v Praze natáčí pokračování akčního filmu Vyproštěn. V české metropoli by měl štáb...

Staré panelákové jádro nahradila skvělá koupelna a ještě lepší kuchyň

Robert se narodil v Německu, ale už řadu let žije v Brně. Nyní se s manželkou rozhodli, že se přestěhují z centra na...