Úterý 27. října 2020, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 27. října 2020 Šarlota, Zoja, Zoe

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na vyloženě odborné řemeslné práce domů si raději najímal odborníky, ale jeho reportérský instinkt mu velel koukat jim pod ruce, ptát se a taky trochu kibicovat.

Guru českého hobby vysílání, to je bezesporu Přemek Podlaha. A nestal se jím náhodou.

Už v roce 1962 vystudoval novinařinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ale vztah k zahradě si začal vytvářet brzy po studiích, když v tehdejší Československé televizi začal uvádět Zemědělský magazín. A jelikož byl pro obrazovku „vlídný“, stal se z něj univerzál, a to z něj udělalo hvězdu pořadu Deset stupňů ke zlaté, kterou si mnoho z nás užívalo ve druhé polovině sedmdesátých let.

Fotogalerie

„Když přišel nějaký řemeslník k nám domů něco dělat, nedalo mu to a pořád se ptal. Proč takhle a proč ne jinak. Prostě jim do toho mluvil, což spoustě lidí lezlo na nervy,“ vzpomíná jeho dcera Petra Novotná, která dnes působí jako logopedka.

„Třeba můj muž, který je vyloženě manuálně šikovný, to nesnášel a říkal: nekecej mi do toho, nebo si useknu palec,“ říká dcera. Podle ní si však její otec třeba na chalupě, kterou měli od konce šedesátých let, udělal prakticky všechno sám.

Zvlášť když tehdy neexistovaly služby jako dnes, kdy si veškeré práce můžete objednat. „Navíc táta nebyl na chození do hospody, kde šikovného řemeslníka často můžete sehnat. A také v těch místech stejně žádné hospody nebyly,“ směje se.

Nechtěl psát o politice ani sportu. Začal zemědělstvím

Jak se octnul v médiích?
Původně vystudoval žurnalistiku, ale politice se nechtěl věnovat, sport ho nebavil, móda ho nezajímala. Navíc na přelomu 50. a 60. let to byla docela třaskavá doba, tak zakotvil u zpravodajství ze zemědělství a začalo to tím, že se objevil na obrazovce Zemědělského magazínu. A nějak si ho vybrali do toho pořadu Deset stupňů ke zlaté.

Tím se prosadil jako moderátor vědomostních pořadů, jakými byly Osmička nebo Kostky jsou vrženy. Bylo pro něj typické to, že na obrazovce vůči soutěžícím nepůsobil agresivně, což měli mnozí diváci rádi.

2. ledna 2015

Jak začal ten slavný Receptář? 
Táta si pořad Receptář vlastně vydupal ze země, protože to bylo jeho vysněné dítě. V podstatě si ho vymyslel sám. Chtěl pořad, který by se týkal koníčků a dalších zájmů, a zároveň takový, který by mohl s diváky interagovat.

Vzpomínám, jak chodil po obýváku, to bylo na konci osmdesátých let, kdy jsme bydleli ještě v Braníku, a říkal: jak by se to asi mělo jmenovat? Nápadník, Receptářovník? A já říkám: co tam bude? No to budou nápady od těch diváků a já budu s odborníky řešit, jak to mají správně dělat, a tím to předáme ostatním divákům,“ vzpomíná na úplný zrod.

Variant Receptáře bylo víc
Pak přišel rok 1989 a tatínek vymyslel variantu Receptáře pro podnikavé, kdy mohli čeští „vynálezci“ předávat své nápady lidem, kteří by se mohli ujmout skutečně sériové výroby. Něco jako moderní pořad Den D.

V tom právě vidím jeho genialitu. Když doba pokročila, neustrnul nikdy v tom, co je už pohodlně zavedené. Takže přibyl Receptář na každý den, na neděli, pak časopis. Na výstavách se soutěžilo o Jablko roku, které vymyslel, o Nejkrásnější velikonoční kraslici.

Podruhé se oženil

Jak jste se vyrovnávala se ztrátou maminky?
To bylo v roce 1986, co byste asi hádal? Táta zůstal zůstal sám. Až během práce na některém z pořadů přeskočila jiskra mezi ním a jeho pozdější druhou manželkou Kateřinou Kalendovou. Ta mu vytvářela hlavně domácí zázemí, ale hodně mu pomáhala i při tvorbě. A pro nás tehdy už vlastně dospělé děti to znamenalo, že si našel blízkou osobu.

Byl vůdčí silou pro směřování pořadů a vymýšlení scénáře, ale k tomu je potřeba i hodně organizační a produkční práce kolem. Kateřina byla navíc vystudovaná herečka, takže se mohla na pódiu a před kamerou na všem podílet.

Vidíte rozdíl mezi starým Receptářem a jeho novodobou verzí?
Rozdíl mezi starým „přemkovským“ Receptářem a novými díly vidím hlavně v tom, že noví lídři jsou sice výborní herci, ale můj otec byl duší toho pořadu. Myslím, že byl strašně kreativní, v podstatě myslel na tu práci ve dne v noci. A dokonce i v době, když už byl hodně nemocný, říkal: počkej, já až se uzdravím, uděláme to a to. Bohužel už k tomu nedošlo.

Našel se v přírodě

Byl spíš městský, anebo venkovský typ?
Táta prožil poslední léta v Ládví za Prahou, kde postavil dům. My měli sice chalupu, ale tím, jak přibývala práce, bylo čím dál méně času na ni jezdit. Takže když se přestěhoval do Ládví, udělal si milované prostředí kousíček od Prahy a práce. Do Prahy vyjížděl za prací, ale v Ládví to miloval.

A když se nám s manželem podařilo postavit si domek kousek od něj, bylo perfektní, že jako děda si mohl užít vnoučat, protože je to, co by kamenem dohodil. 

Prý hodně rád houbařil?
K domu patří i velká zahrada, houby na dosah, ostatně je faktem, že slavný houbařský expert Miroslav Smotlacha byl jeho kamarád. Takže houby nejen rád sbíral, ale i jedl. 

Miloval smaženice, omáčky, houbový guláš, kulajdu, bramboračku. Znal houby opravdu dobře, a když přinesl košík z lesa, nebyly tam jen třeba hříbky, ale pestrá směs všech možných druhů. A houby učil znát i nás děti.

Táta miloval práci na zahradě. Před květinami dával přednost zeleninovým záhonkům a jednotlivé druhy zeleniny si vyloženě hýčkal. Dával si pozor, kdy je potřeba je zastínit, kolika stupňům a kdy je vystavit, podle toho je přenášel z místa na místo, aby se jim dobře dařilo. Jako kdyby zkoušel „na vlastní kůži“ to, co odposlouchal od odborníků z vlastního pořadu. A kupodivu se mu to díky jeho perfekcionismu vedlo docela dobře.

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Kočky pomáhají od bolesti, stresu i smutku. Umí snížit tlak i napětí

Proč nám kočky lehají na místa, kde nás něco bolí, a nám se pak opravdu uleví? Pokud máte doma kočku, znáte tuto jejich...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Sedm kroků, které musíte promyslet, než se pustíte do stavby zimní zahrady

Zimní zahrada totiž může plnit mnoho funkcí, záleží však na tom, co od ní očekáváte. Může rozšířit obytný prostor o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v práci se dřevem?

Pracovat se dřevem není nijak obtížné, stačí se toho nebát. I člověk, který by si nedokázal představit sám sebe s...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Nožířské řemeslo ještě nevymřelo. A můžete se ho naučit i vy

Premium Mírně nakloněný, podmračený muž se plně soustředí na práci. Od pásu brusného papíru na elektrické brusce odlétají...

KVÍZ: Jak se vyznáte v práci se dřevem?

Pracovat se dřevem není nijak obtížné, stačí se toho nebát. I člověk, který by si nedokázal představit sám sebe s...

Mlynáři byli muži devatera řemesel. A navíc měli vytříbený sluch

Molinologie je věda o mlýnech. V Česku zejména o těch vodních, kterých bylo během několika staletí postaveno přes deset...

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...