náhledy
Josef Hrůza, bednářský mistr Plzeňského Prazdroje, pracuje v pivovaru přes čtyřicet let. Za tu dobu se měnili majitelé i počty zaměstnanců, ale postup výroby ležáckých sudů zůstal stejný jako po staletí.
Autor: Plzeňský Prazdroj
Staré ležácké sudy v podzemních sklepích Prazdroje jsou zárukou stále stejné chuti piva. Žádné odchylky od receptury nejsou možné, pěnivý mok chutná přesně jako před sto lety.
Autor: Plzeňský Prazdroj
Zarezlé obruče, prohnívající dužiny sudu nebo menší netěsnost. To vše zvládnou bednáři na dílně během několika hodin opravit a sud může sloužit další generaci pivovarníků.
Autor: Radomír Dohnal
Stloukání starých obručí na opravovaném sudu zvládnou dva tovaryši. Na jiné práce se ale musí sejít i tři, nebo hned celá parta.
Autor: Radomír Dohnal
Opravovaný sud se nejdříve prohlédne, očíslují jeho části, a pak se podloží klátky. Obruče se poté odrazí, pak jej bednáři převrátí.
Autor: Radomír Dohnal
Teď už bude snadné jednotlivé dužiny sudu nahradit novými a sestavit dohromady celé dílo.
Autor: Radomír Dohnal
Značky bednářských part vypálené do hotových sudů slouží jako doklad kvality práce. Ve sklepích Prazdroje narazíte i na ležácké sudy - pradědečky, které pamatují císaře Františka Josefa.
Autor: Plzeňský Prazdroj
Každý kousek z bednářské dílny je ruční práce, pod kterou se musí svou značkou "podepsat" jeho tvůrce. Platí to jak u čtyřicetihektolitrových sudů, tak u malých pivních korbílků.
Autor: Radomír Dohnal
Bednářská modla. Jednoduchá mírka, která v sobě nese základ dobrého sudu. Rysky zachycují kulatost sudu, úhel do středu a jednotlivé body, které určují jeho špičatost.
Autor: Radomír Dohnal
Hoblíky, stejně jako většina dalších pracovních nástrojů v dílně, už pamatují ruce desítek bednářů. "Každý tovaryš si vybere ten, který mu nejvíc padne," dodává mistr Hrůza.
Autor: Radomír Dohnal
Palice z lipového dřeva slouží na stloukání obručí. Působí mohutným dojmem, při šikovné práci se ale nenadřete: pracuje se s jejich vlastní vahou.
Autor: Radomír Dohnal
Kružidla a kopris slouží k vytvarování krajíců sudu.
Autor: Radomír Dohnal
Trychtýře, kterými se roztavená tekutá smůla nalévá ze džberů dovnitř sudů a kádí. Při práci je zapotřebí dokonalé koordinace celé bednářské party.
Autor: Radomír Dohnal
Surová smola se musí před vlastním použitím roztopit a doladit příměs dalších látek. Tato část výrobního postupu je ale střeženým bednářským tajemstvím.
Autor: Radomír Dohnal
Smůla se nakupovala "do zásoby" naposled před třiceti lety. Většinou pochází z "dalekého dovozu", jehličnatých lesů Kanady a Číny.
Autor: Radomír Dohnal
Kontrast nového technického vybavení a starých nástrojů. "Všechno ale potřebuje to své," dodává mistr Hrůza.
Autor: Radomír Dohnal
V bednárně se "rodí" i upomínkové a reklamní předměty, které znáte z běžného provozu hospod a restauračních zařízení.
Autor: Radomír Dohnal
I soustružení malých reklamních soudků vyžaduje cit pro práci se dřevem, i když se starým řemeslem nemá tolik společného.
Autor: Radomír Dohnal
Marek Hejduk se po třech letech učení stal bednářským tovaryšem. Začínal na květináčích, teď už ví, jak postavit celé dílo.
Autor: Plzeňský Prazdroj
Tovaryš Hejduk právě zpevňuje dužiny transportního soudku listy orobince.
Autor: Radomír Dohnal
I když se to zdá neuvěřitelné, tato metoda dokonale zajišťuje nepropustnost pivních sudů.
Autor: Radomír Dohnal
Podstatnou částí práce bednářské party je i oprava transportních soudků. Tyhle po revizi brzy zamíří do Tbilisi.
Autor: Radomír Dohnal
Aprílový vtípek bednářských tovaryšů. Svému mistrovi vyrobili pivní plechovku.
Autor: Radomír Dohnal