Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnes pouštím dým. Strojař sestrojil vlastní udírnu, má koníčka na důchod

Seriál
Radek sám sebe označuje jako akčního emeritního strojního inženýra. V důchodu se baví stejně jako dříve v práci, tedy tvůrčí činností. Na chalupě si postavil moderní pojízdnou elektrickou udírnu. A zkoumá, co všechno kouř zvládne. Jeho „vynález“ využívají i všichni přátelé. Když ohlásí: dnes pouštím dým, scházejí se za ním zájemci o uzení.
Běžná várka z vepřových kousků: bůček, krkovice i koleno

Běžná várka z vepřových kousků: bůček, krkovice i koleno | foto: Archiv čtenáře

Kdysi udil klasickou metodou se svým tchánem. Jednou sousedi dělali totéž, ale udírna jim „blafla“ a skoro podpálila jejich švestku. „Sousedi pak říkali, že asi startovala raketa. Plameny šlehaly snad do sedmi metrů,“ vzpomínal. Z toho se poučil a postavil si na chalupě vlastní „uzák“, jen bezpečnější.

Tentokrát poháněný elektřinou, rovnou na kolečkách, aby ho mohl převážet podle potřeby. „Přece jen už jsem trochu v letech,“ popsal v příspěvku pro výzvu Staňte se kutilem iDNES.cz pravý důvod.

Přesto ho však neopouští zvědavost a rozhled. I když je to strojař, dokázal se zorientovat v elektronice a sám sestrojit potřebné regulace tak, aby mohl dokonale řídit teplotu uvnitř udírny a zároveň sledovat i teplotu uvnitř masa, aby předešel možným zdravotním komplikacím, když se vyuzené maso konzumuje bez další tepelné úpravy. Veškeré potřeby pro regulaci objednává levně z nejslavnějšího čínského velkoobchodu a funguje mu to.

Staňte se kutilem iDNES.cz

Pošlete příspěvek, kde popíšete výsledek své tvorby a k tomu několik fotografií. Zveřejněné příspěvky oceníme honorářem. Úvodní článek k výzvě najdete ZDE, přímý odkaz k zaslání příspěvku ZDE.

Srdcem udírny je takzvaný PID regulátor, který dokáže držet přesně zvolenou teplotu v udírně. Teplotu uvnitř masa zároveň sleduje vpichovací termosonda, která pomocí bluetooth přenáší signál do mobilního telefonu, takže uditel ví přesně, kdy maso bude v jádru už hotové.

Důležitý je „dýmbox“. To, co se dřív odehrávalo spalováním dřeva, nahradil ventilátor z horkovzdušné trouby v kombinaci s umělým vháněním kouřového dýmu do udicího prostoru. V podstatě podobně jako když dnes třeba i gril slouží nejen ke grilování, ale i zauzení.

„Ventilátor je ve středu topné spirály a je umístěný na zadní stěně udírny (má průměr 150 mm). Má regulaci otáček a slouží k zrovnoměrnění teploty uzení v prostoru udírny,“ upřesňuje Radek.

Dým se do udírny dopravuje malým řízeným ventilátorem o rozměru 4×4 cm. „Použil jsem ventilátor z chlazení 3D tiskáren a ten je redukcí z rozměru 20×16 mm převedený na duralovou trubku. Redukci jsem nechal vyrobit na 3D tiskárně podle svého návrhu,“ popisuje technické detaily.

Radek není žádný začátečník, takže dobře ví, že maso je před uzením potřeba naložit. Protože vyznává moderní metody, opustil staré postupy nakládání do láku, kde se maso neustále musí překládat, ale dává přednost modernějším metodám. Maso nasolí a zavaří do vakua.

Pro tento účel mu stačí běžná domácí vakuovačka, není třeba precizní a drahá profesionální. Na rozdíl od ní tedy není třeba investic v řádu desetitisíc korun.

PID regulace

PID = proporcionálně integračně derivační regulace

Principem je kontinuální porovnávání aktuální teploty místnosti s požadovanou teplotou a automatická adaptace regulátoru daným podmínkám.
Je to nejdokonalejší spojitá regulace, lze dosáhnout nejen krátké doby regulace, ale i vysoké přesnosti bez trvalé regulační odchylky.

Zdroj: Elektrobock

Běžnou hobby vakuovačku do kuchyně koupíte dnes od tisícikoruny. Jen musíte dát pozor a pečlivě očistit okraje, aby vzduch neunikal, a maso v lednici vydrželo klidně i několik týdnů. Je lepší proto „vařit“ pytlík s masem nadvakrát.

Před uzením jen maso omyjete od soli a můžete začít udit. Podle Radka záleží na tom, jaký druh potraviny se právě udí a od toho se odvíjí i doba uzení.

„Třeba ryby se udí zhruba šest hodin na 65 stupňů. Hodinku to pustím na 40 °C, pak na čtyři hodinky zvednu teplotu a je to hotový, je to bomba,“ popisuje.

U vepřového masa, jako je koleno, krkovice nebo bůček, je to delší proces, kolem dvanácti hodin. Začátek popisuje stejně, jen na konci uzení zvedá teplotu na hodinku a půl na 80 °C, aby dosáhl patřičné vnitřní teploty uprostřed masa a bylo bezpečné maso konzumovat bez dodatečné tepelné úpravy.

Na domácím uzení je zajímavé to, že lze jakkoliv experimentovat. Radek třeba zkoušel vyrobit takzvané psí jazyky z vepřového kolínka. Kusy masa nacpal do salámového střeva, které umožní prouzení masa.

Vytvořil tak stoprocentně masový salám aniž by použil takzvanou spojku, tedy pomletou část masa, která tvoří většinu komerčně prodávaných výrobků. A ejhle: fungovalo to – viz obrázek ve fotogalerii.

Stejně tak zkouší udit i sýry, špekáčky, jitrnice, prostě co mu přijde pod ruku. A když vyhlásí heslo „Pouštím dým“, nemá nouzi o kamarády, kteří rádi využijí jeho domácí udírny.

Chtěli byste si něco podobného také vyrobit? Ozvěte se a s konstruktérem vás propojíme, abyste si mohli vyměnit zkušenosti.

Jak se vám líbí elektrická udírna?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. června 2022. Anketa je uzavřena.
Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...