SOUTĚŽ: Grilovat se dá i na starém bubnu od pračky, dokázal čtenář

aktualizováno 
„Nerad vyhazuji staré věci, raději je rozeberu a snažím se je recyklovat. A tak mi ze staré pračky zbyl buben. Uložil jsem ho k ostatním ́nepotřebným ́ věcem, aby čekal na svou příležitost,“ napsal nám čtenář Jiří Netopil. Buben z pračky už totiž využil. Na gril.

Otáčivý podstavec je ze staré kancelářské židle, vlastní "gril" pak z bubnu od pračky, která dosloužila. Na kovovém plátu nahoře se prý maso griluje naprosto skvěle. | foto: Jiří Netopil

Příležitost se naskytla, když chtěl jeho syn oslavit s kamarády narozeniny na zahradě. „Jaká by to byla oslava bez grilování. Ale jelikož jsme gril neměli, přišla na řadu improvizace,“ popsal čtenář z Horoměřic.

Fotogalerie

Prošel svoje ́poklady ́ a dal se do práce. „Nejvíce práce mi dalo vyříznout jednu stranu bubnu, pak už to šlo jako po másle. Ze starého křesla mi zbyl otáčecí podstavec, který jsem přišrouboval na druhou stranu bubnu a otáčivé ohniště bylo na světě,“ popisuje výrobu autor.

Ze starého ventilátoru měl ještě schovaný ochranný kryt. Ten údajně stačilo jen vyštípnout, aby se ́grilu ́ dala otevírat dvířka. „Nakonec jsem ho ještě zdokonalil starým litinovým tálem, který bez užitku ležel několik let v kůlně a po tříhodinové práci došlo k slavnostnímu zapálení,“ uzavírá čtenář.

Další den už při oslavě sklízel podle svých slov pochvaly jak za originální gril, tak za dobroty, které na něm připravoval. A protože se gril v praxi osvědčil, zaslal jeho fotografie do naší soutěže o nejlepší tipy, jak využít staré věci, které už dosloužily. (O soutěži více zde, anketu s hlasováním o ty nejlepší nápady a realizace přineseme příští týden.)

Autor:

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Veřejná griloviště jsou skvělá. Dávají šanci lidem, kteří nemají zahradu

Grilovat nemusí jen ten kdo má zahradu, využijte i veřejná místa, na kterých je...

V městské zeleni v Česku skvěle funguje řada oficiálních grilovacích míst, kde je povoleno...

Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.

VIDEO Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních...

Konečně gril, který nekouří. Pohání ho ventilátor na baterky

Designový kotlík se vzduchovým pohonem

VIDEO Do redakce nám přišel gril, jehož prodejce se dušuje, že tento kousek neprodukuje žádný kouř. S...

Grilujeme s Filipem a Ondřejem: NEJ zahradní party

Rolky ze pstruha se smetanovým sýrem s bylinkami - Ondřej Slanina a Filip...

V sobotu jsme pozvaní na garden party, můžete často slyšet zvláště v amerických filmech. Zní to...

Recepty v soutěži o grily: krásný roastbeef, ostrá křídla, žebra i špízy

Grilovaná vepřová žebra

V další víkendové části prezentace čtenářských receptů ukážeme inspiraci pro domácí grilovačky....


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Ostravák v Praze Radek Kašpárek: Michelinská hvězda? To bylo keců

Radek Kašpárek, šéfkuchař pražské restaurace Field

„Dobrá zpráva pro rodiče. Kluk, který ze základní školy nosí mizerné známky, může najít obor, v němž se dostane na...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Najdete na iDNES.cz