První glóbus vyrobil náhodou, teď Brit prodává unikátní díla za miliony

  11:49aktualizováno  11:49
Brit Peter Bellerby chtěl před lety darovat svému otci ke kulatinám glóbus. S nabídkou na trhu však nebyl spokojený, a tak si zmenšeninu planety Země vyrobil sám. Nevěděl, že se z toho stane jeho poslání a bude uspokojovat milovníky glóbů z celého světa.

Během deseti let se z jeho společnosti Bellerby and Co stal výrobce glóbů na zakázku. „Nikdo nevyrábí takové glóby, jako jsou ty naše – podle přání zákazníka,“ řekl Bellerby agentuře AFP. Jeho dílna o téměř 400 metrech čtverečních je skryta v tiché londýnské uličce Bouverie Mews.

Jsou zde spousty glóbů, které vyrábí jeho tým o dvanácti lidech složený z ilustrátorů, malířů, kartografů, rytců a dalších expertů na práci se dřevem. Nad jejich hlavami se na prádelních šňůrách suší série papírových pásů.

Vše začalo náhodou v roce 2008, kdy chtěl otci k osmdesátinám darovat pěkný glóbus. „O takovéto kariéře jsem nesnil, ale jsem opravdu hrdý na to, co se nám podařilo,“ říká Bellerby. 

Zpočátku vyráběl jen hrstku glóbů ročně v nedalekém obchůdku. Od té doby už jeho firma ročně vyrábí 600 glóbů, z nichž jsou některé určeny pro velké domy nebo k vystavení na palubě jachet. Modely a jejich ceny jsou různé, ale je třeba počítat přinejmenším s 1 200 librami (skoro 34 000 Kč) za jeden. Nejdražší mohou stát až 79 000 liber (2,2 milionu Kč).

Náročná výroba

Bellerbyho učni potřebují asi rok, aby se naučili řemeslo a byla jim svěřena výroba vzácných. Jiná firma dodává neposkvrněné glóby z pryskyřice nebo kompozitních materiálů. Jde o jedinou etapu výroby, která se nerealizuje v Bellerbyho dílně.

Dnes má tým vyrábějící globusy dvanáct lidí.

Poté ilustrátoři a kartografové se zákazníkem pracují měsíce a někdy i roky na motivech, které se objeví na mapách. Požadavky na kresby jsou rozmanité, od zvířecích zobrazení až po parníky.

K přenesení kontur na zvláštní papír, který se ponoří do vody a pak vytáhne, se používají tlakové válce s inkoustem. Ten může vydržet 80 až 200 let. Pak se papír opatrně rozstříhá, ručně se maluje a pokládá na globus, kde je nakonec lakován nebo matován.

Glóbus se pak umísťuje na dřevěnou osu připevněnou na malou desku, nebo stále častěji na podstavec, jenž s ním umožňuje pohybovat a podle potřeby vidět všechny jeho strany.

Globusy se vyrábějí v různých velikostech a designech podle přání zákazníka.

Výroba může trvat několik týdnů až 18 měsíců, podle rozměrů. Zákazník může sledovat proces krok za krokem na instagramovém účtu společnosti.

Politika při výrobě glóbů

Největší glóbus o průměru 127 centimetrů byl inspirován glóby americké armády za druhé světové války, které byly určeny pro prezidenta Franklina Delano Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla.

Bellerby také zjistil, že se kartografie může ocitnout na minovém geopolitickém poli a že také jména zemí se mění. Například celníci v Indii krátce zkonfiskovali glóbus, protože nebyli spokojeni se způsobem, jakým byla nakreslena hranice mezi jejich vlastí a Pákistánem. 

Mnoho zákazníků také požadovalo, aby na mapě nebyl Izrael, což Bellerby zdvořile odmítl. „Problém s kartografií je v tom, že každá země má vlastní představu o světě,“ říká Bellerby.

Autoři: ,

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

OBRAZEM: Češky propadly kouzlu plastu a tvoří z něj jedinečné šperky

Pro někoho je jakákoliv PET lahev obyčejným odpadem, dobrým tak k sešlapání a...

Pro někoho je jakákoliv PET lahev obyčejným odpadem, dobrým tak k sešlapání a vhození do kontejneru na plast. Pro jiné...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

OBRAZEM: Náramek z lana, ideální šperk na léto. Snadno ho i vyrobíte

Jsou originální, stylové a současně lehoučké. A to nejen na nošení. Poměrně...

Jsou originální, stylové a současně lehoučké. A to nejen na nošení. Poměrně jednoduchá je i jejich výroba. Stačí kousek...

Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?
Testujeme barefoot boty: Jsou opravdu pohodlné, nebo z nich bolí nohy?

Někteří je vnímají jako výstřelek pro alternativně založené maminky. Fyzioterapeuti zase prohlašují, že nic lepšího pro nohy neexistuje. My jsme se je rozhodli otestovat na dvou kolegyních z kanceláře a zjistit, kde je pravda.

Najdete na iDNES.cz