VIDEO: Klasická břitva je opět v módě. Naučte se ji správně nabrousit

Říká se, že dokonale oholené tváře se dosáhne jen díky dobře nabroušené břitvě. Břitva se v posledních letech vrátila do módy, nejde už jen o libůstku starší generace nebo hipsterů. Mistr brusič Marek Neuman zVostra TV poradí, jak tento nástroj na holení nabrousit, pokud je tupý.

Pokud někomu připadá břitva jak předmět z černobílých filmů s Oldřichem Novým, pak ho v tomto názoru utvrdí i další věc, která je i na domácí broušení břitvy potřeba – obtahovací řemen. Ve filmech často volně visel zavěšený na hřebíčku, Neuman ho má připevněný na prkénku.

Tento historický, ale pro obtahování nezbytný artefakt sehnal ve vetešnictví. Teprve po jeho použití bude břitva dokonalá jako od holiče.

Ale rozhodně nemusíte k jeho nákupu obcházet vetešnictví. Výrobci zareagovali na znovuzrozenou oblibu holení břitvou, a tak snadno obtahovací řemen koupíte. Obvykle stojí kolem tisícikoruny.

Začíná se jako obvykle na kameni

Pro broušení tentokrát zvolil hladký přírodní brusný kamen Rozsutec o tvrdosti 4+ a hrubosti mezi šesti a osmi tisíci, který břitvu nejen pěkně nabrousí, ale i vyleští.

„Samozřejmě nejdřív začneme pracovat na vodním brusném kameni,“ říká brusič a hned ukazuje, jaký úhel s ním musí břitva svírat. 

„Je to asi dvanáct až patnáct stupňů. Břitva má tvar písmene U. Když ji přiložíme na kámen, tak se dotýká patkou a čepelí, brousit musíme obě části. Patka se nám při tom bude trochu vzpírat, ale nevynechejte ji,“ upozorňuje. Názorně to uvidíte ve videu.

Marek Neuman si brusný kámen lehce namočí, dá ho na podložku, na níž dobře drží, a pravidelnými tahy začíná břitvu brousit. „Tahy jsou pomalé, rovnoměrné, nemusíte na břitvu moc tlačit. Často strany střídejte, aby bylo ostří symetrické. Já dělám na každé straně tak deset tahů, pak břitvu obrátím,“ radí zkušený brusič.

Na řemen netlačte

Za chvíli se na břitvě vytvoří pěkná fazetka, z obou stran stejná, i pocitově je, jak Marek zkouší, břitva pěkně ostrá.

Marek Neuman

Původní profesí kuchař měl vždy blízko k nožům. Postupem času je začal i sbírat a zajímat se o výrobu a broušení nejlepších kousků z Japonska. Jeho koníček se později přeměnil v řemeslo a před dvěma lety vyústil v založení projektu Nože zVostra, specializovaného obchodu na broušení a údržbu nožů. 

„Na konci si břitvu, jak se říká, stropujeme na obtahovacím řemeni. To je k vidění právě ve starých filmech, když holič břitvu na řemeni leští, vyhlazuje, aby dobře fungovala. Na kůži nikdy netlačte tak, abyste se do ní nezařízli, vyhlazujte pohyby jen od sebe,“ vysvětluje Neuman finální úpravu břitvy.

Podle něj její rychlé a jednoduché nabroušení třeba někoho inspiruje k nákupu nástroje, jenž dělá dokonalé hladké mužské tváře. Protože i když někdo nosí plnovous, správně má být upravený a jasně tvarovaný. Zbytek tváře má být hladký jako dětská prdelka.

Tupé nože přinesou peníze pro nemocnici

Marka Neumana znáte jako brusiče, který pro nás připravuje seriál o broušení, ale mnoho se neví o tom, že jeho vášeň pro ostré nože ho vedla až k vyhlášení sbírky starých tupých nožů, ze kterých chce společně s kuchařem, výtvarníkem a kovářem Pavel Bortníkem vytvořit sochu, vydražit ji a výtěžek věnovat dětskému úrazovému oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Tyto nože se zatím sešly do sbírky pro stavbu sochy pro dětské úrazové oddělení v Brně.

Do projektu se zapojil i šéfkuchař Radek Kašpárek z michelinské restaurace Field, který věnuje svůj nůž, který se stane dominantou skulptury. „Tento projekt se mi moc líbí, protože mám k nožům vřelý profesionální vztah, sám mám sbírku kvalitních nožů. Jejich sbírání je moje hobby a propojení s pomocí dětem je skvělé,“ říká šéfkuchař.

Do sbírky se může zapojit každý, jedinou podmínkou je nože předat do brusírny v Horních Počernicích, rozbíhají se jednání i se Zásilkovnou, pak by stačilo odnést je do kterékoliv pobočky. Během pandemie covidu se nasbírala už tisícovka nožů, v pátek 14. 1. 2022 startuje druhé kolo, které by mělo umožnit, aby byla socha co největší a vydražená částka o to větší.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...