Německý drátosrstý ohař

  15:06aktualizováno  15:06

Německý drátosrstý ohař | foto: Jan Tichý

Země původu:

Německo

Zařazení:

FCI sk. VII - ohaři

Standard č. 98

Historie:

Plemeno patří do skupiny tzv. kontinentálních ohařů. Vyšlechtěno bylo zcela záměrně na konci 19. století se snahou získat všestranného velkého loveckého psa. Všestrannost spočívá v tom, že psa je možné využít při práci na poli, v lese i ve vodě. Německý drátosrstý ohař je tedy plemenem, které se hodí do všech typů honiteb. Jako výchozí plemena jsou uváděni další kontinentální hrubosrstí ohaři a blízkým příbuzným plemene je i německý krátkosrstý ohař. V České republice se "dráťáci” chovají poměrně dlouhou dobu. Konkurencí jim samozřejmě je naše národní plemeno, jehož historie sahá až do doby Karla IV. - český fousek.

Povaha a chování:

Německý drátosrstý ohař vykazuje všechny standardní vlastnosti loveckého psa - ohaře. Má vynikající čichové schopnosti, pevné vystavování, vrozenou loveckou chytrost a je výborně cvičitelný a ovladatelný. Vůči lidem je přátelský a zcela beze stop agresivity. Umí ale chránit svého pána i jeho majetek.

Vzhled:

Toto plemeno patří mezi vyšší. Psi mohou dorůstat až 68 cm. Pohybuje se harmonicky, ale působí energickým dojmem. Srst má hnědou nebo černou barvu.

Průměrný věk:

12 - 13 let

Péče:

Německý drátosrstý ohař patří spíše mezi nenáročná plemena. Množství a kvalita potravy, kterou potřebuje, musí odpovídat jeho velikosti, pracovní zátěži. Často se chová v kotci. Srst výborně odolává zimě, vlhku i nečistotám a je třeba ji občas vykartáčovat. Plemeno potřebuje fyzickou i psychickou zátěž. "Dráťák” je pracant a bez práce nebude spokojený.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů

Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Tibetský teriér

Tibetský teriér

Společenské plemeno, které v Tibetu stále hlídá stáda a majetek svého pána

Peruánský naháč

Peruánský naháč

Peruánský naháč je velmi pravděpodobně původní jihoamerické plemeno.

Vícebarevný pudl

Vícebarevný pudl

Od klasického pudla se liší vícebarevnou srstí.

Najdete na iDNES.cz