Pošvatka ryšavá (Amanita fulva)

aktualizováno 
Pošvatku ryšavou poznáte podle rezavé barvy a výrazného rýhovaného okraje.

Pošvatka ryšavá | foto: Profimedia.cz

Proč se pošvatka ryšavá jmenuje právě takto? Tato houba totiž nevyrůstá přímo ze země, ale tření je zasazená v pochvě. Druhové jméno jí dává zbarvení klobouku.

Jak vypadá

Pošvatka ryšavá měří od pěti do dvanácti centimetrů do výšky a asi centimetr v průměru. Klobouk dorůstá do šířky tří až sedmi centimetrů. Zbarvuje se do hnědočervené nebo rezavé a směrem k okrajům světlá, někdy až doběla. Pruh okolo okrajů, který zabírá až třetinu klobouku, tvoří výrazné rýhy. Klobouk je neprve kuželovitý, časem rozložitý s hrbolem uprostřed.

Široké a husté lupeny mají bělavou barvu. Barva třeně přechází z bílé až do oranžovohnědé. Její báze je zasazená do pochvy, která se zbarvuje stejně jako třeň. Obvykle bývá ale tmavší.

Kde a kdy roste

Pošvatku ryšavou najdete v jehličnatých lesích, nejčastěji u borovic a ve vlhčím prostředí. Mezi listnatými stromy roste zřídka. Objevuje se od června do října.

Tato houba se uvádí jako jedlá. Je ale velmi křehká, a proto se těžko sbírá. Nechutná, ani nevoní nijak nevýrazně. Patří k příbuzným muchomůrek.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz