Outkovka pestrá (Trametes versicolor)

aktualizováno 
Tato atraktivní houba zdobí kůru listnatých stromů. Je nejedlá.

Outkovka pestrá | foto: Profimedia.cz

Outkovka pestrá patří k houbám rozkládající dřevo, v České republice v Evropě se hojně rozšířila a zahlédnout ji můžete v každém ročním období.

Jak vypadá

Klobouk outkovky dorůstá do deseti centimetrů v průměru, je plochý a tenký. Plodnice se atraktivně zbarvují v několika barvách – od žluté přes zelenou a hnědou po černou. Okraje bývají světlejší až do bělavé, naproti tomu střed pokrývají zelené řasy.

Na povrchu klobouku uvidíte různě široké pásy, které se vrství. Na omak ucítíte jemnost podobnou sametu i hedvábnou hladkost.

Kde a kdy roste

Outkovka pestrá se nachází po celé Evropě, roste na listnatých stromech, jen výjimečně na jehličnatých. Obdivovat její barvy můžete po celý rok. přirozeně rozkládá dřevo.

Tato houba není jedlá, její tenká dužnina je příliš tuhá a nemá dobrou chuť.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Bělokosmatka polokulovitá

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Najdete na iDNES.cz