Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Lupenaté houby
Štítovka jelení (Pluteus cervinus)
Štítovka jelení je opravdu jednou z těch velmi hojně rozšířených hub u nás.
Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)
Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících.
Špička obecná (Marasmius oreades)
Houba k nejrůznějšímu použití. Hodí se výborně k masitým i rybím pokrmům, do směsí apod.
Sluka svraskalá (Rozites caperatus)
Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.
Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)
Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.
Slizák růžový (Gomphidius roseus)
Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.
Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)
Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo.
Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)
Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně. Můžeme je sušit, nakládat do octa apod.
Ryzec peprný (Lactarius piperatus)
Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích.
Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)
Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října.
Ryzec borový (Lactarius deliciosus)
Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí.
Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)
Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit.
Penízovka ocasatá (Xerula radicata)
Její klobouky jsou široké až 15 cm, takže se budou hodit i na pořádný řízek.
Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)
Pečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav u lidí. Pletou si jí s pečárkou ovčí.
Pečárka ovčí (Agaricus arvensis)
Pečárky se dobře suší, ale před tím je nutné zjistit, zda nejsou napadeny larvami hmyzu.
Pečárka polní (Agaricus campestris)
Výborná houba k sušení, protože si velmi dobře zachovává svoji vůni i chuť.
Pečárka císařská (Agaricus augustus)
Nechejte si ji usušenou na zimu, má výbornou chuť i vůni, která obohatí každičké houbové jídlo.
Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)
Je prudce jedovatý. Otrava se projevuje několik dní i týdnů po požití a může být smrtelná!
Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)
Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky apod.
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)
Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba.
Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)
Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá. Malé množství může být smrtelné.
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Její kulinářské využití je všestranné. Můžeme ji smažit, dusit, opékat na kmíně apod.
Muchomůrka královská (Amanita regalis)
I když tato muchomůrka obsahuje muskarinu málo, je přece jen považována za nebezpečnou.
Muchomůrka citrónová (Amanita citrina)
Muchomůrka citónová je slabě jedovatá. Způsobuje žaludeční a střevní potíže.
Mechovka obecná (Clitopilus prunulus)
Je zajímavé, že roste všude tam, kde je vždy přítomno i podhoubí hřibů.
Lysohlávka kopinatá (Psilocybe semilanceata)
V Evropě je lysohlávka kopinatá s přehledem halucinogenní houbou číslo jedna.
Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)
Lysohlávka česká je jedovatá houba, která obsahuje toxickou halucinogenní látku psilocybin.
Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)
V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki.
Lakovka ametystová (Laccaria amethystea)
Můžeme ji uchovávat v okořeněném alkoholu pro přípravu velice neobvyklé omáčky.
Kropenatec zvoncovitý (Panaeolus sphinctrinus)
Kropenatec zvoncovitý roste hojně po deštích na kravském a koňském trusu na cestách
Holubinka vrhavka (Russula emetica)
Vyhněte se ochutnávání syrových červených holubinek, neboť má ostrou palčivou chuť´.
Holubinka trávozelená (Russula aeruginea)
Po důkladném tepelném zpracování zmizí štiplavost lupenů a houba se dá použít do různých směsí.
Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)
K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.
Holubinka mandlová (Russula vesca)
Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.
Hnojník obecný (Coprinus comatus)
Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.
Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)
Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.
předchozí | 1 2 3 4 | další |