Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů 
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?

Lupenaté houby

Štítovka jelení (Pluteus cervinus)

12. května 2008

Štítovka jelení je opravdu jednou z těch velmi hojně rozšířených hub u nás.

Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

12. května 2008

Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících.

Špička obecná (Marasmius oreades)

12. května 2008

Houba k nejrůznějšímu použití. Hodí se výborně k masitým i rybím pokrmům, do směsí apod.

Sluka svraskalá (Rozites caperatus)

12. května 2008

Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.

Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)

12. května 2008

Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.

Slizák růžový (Gomphidius roseus)

12. května 2008

Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.

Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)

12. května 2008

Syrovinka patří k těm druhům hub, kterých v posledních 10 letech výrazně ubylo.

Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska jej můžeme použít všestranně. Můžeme je sušit, nakládat do octa apod.

Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

12. května 2008

Ryzec peprný roste místy dosti hojně od července do listopadu v listnatých a smíšených lesích.

Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus)

12. května 2008

Ryzec ďubkovaný roste spíše nehojně od července do října.

Ryzec borový (Lactarius deliciosus)

12. května 2008

Před použitím v kuchyni jej musíme důkladně očistit, zbavit písku a borového jehličí.

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

12. května 2008

Přestože má penízovka sametonohá velmi tuhou dužninu, je nejlepší ji usušit a rozdrtit.

Penízovka ocasatá (Xerula radicata)

12. května 2008

Její klobouky jsou široké až 15 cm, takže se budou hodit i na pořádný řízek.

Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)

12. května 2008

Pečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav u lidí. Pletou si jí s pečárkou ovčí.

Pečárka ovčí (Agaricus arvensis)

12. května 2008

Pečárky se dobře suší, ale před tím je nutné zjistit, zda nejsou napadeny larvami hmyzu.

Pečárka polní (Agaricus campestris)

12. května 2008

Výborná houba k sušení, protože si velmi dobře zachovává svoji vůni i chuť.

Pečárka císařská (Agaricus augustus)

12. května 2008

Nechejte si ji usušenou na zimu, má výbornou chuť i vůni, která obohatí každičké houbové jídlo.

Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)

12. května 2008

Je prudce jedovatý. Otrava se projevuje několik dní i týdnů po požití a může být smrtelná!

Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis)

12. května 2008

Z kulinářského hlediska je opeňka hotovým kuchyňským pokladem. Můžeme ji dávat do polévky apod.

Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)

12. května 2008

Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba.

Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)

12. května 2008

Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá. Malé množství může být smrtelné.

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)

12. května 2008

Její kulinářské využití je všestranné. Můžeme ji smažit, dusit, opékat na kmíně apod.

Muchomůrka královská (Amanita regalis)

12. května 2008

I když tato muchomůrka obsahuje muskarinu málo, je přece jen považována za nebezpečnou.

Muchomůrka citrónová (Amanita citrina)

12. května 2008

Muchomůrka citónová je slabě jedovatá. Způsobuje žaludeční a střevní potíže.

Mechovka obecná (Clitopilus prunulus)

12. května 2008

Je zajímavé, že roste všude tam, kde je vždy přítomno i podhoubí hřibů.

Lysohlávka kopinatá (Psilocybe semilanceata)

12. května 2008

V Evropě je lysohlávka kopinatá s přehledem halucinogenní houbou číslo jedna.

Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)

12. května 2008

Lysohlávka česká je jedovatá houba, která obsahuje toxickou halucinogenní látku psilocybin.

Líha klubčitá (Lyophyllum fumosum)

12. května 2008

V Japonsku tuto houbu dokonce pěstují a používají jako jednu z ingrediencí do surijaki.

Lakovka ametystová (Laccaria amethystea)

12. května 2008

Můžeme ji uchovávat v okořeněném alkoholu pro přípravu velice neobvyklé omáčky.

Kropenatec zvoncovitý (Panaeolus sphinctrinus)

12. května 2008

Kropenatec zvoncovitý roste hojně po deštích na kravském a koňském trusu na cestách

Holubinka vrhavka (Russula emetica)

9. května 2008

Vyhněte se ochutnávání syrových červených holubinek, neboť má ostrou palčivou chuť´.

Holubinka trávozelená (Russula aeruginea)

9. května 2008

Po důkladném tepelném zpracování zmizí štiplavost lupenů a houba se dá použít do různých směsí.

Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)

9. května 2008

K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.

Holubinka mandlová (Russula vesca)

9. května 2008

Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.

Hnojník obecný (Coprinus comatus)

9. května 2008

Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.

Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)

9. května 2008

Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.

Krmítko v americkém Ohiu