Jedovaté houby
Věda je díky muchomůrce na stopě léku proti sarkomu, kvituje biochemik
Muchomůrku červenou má většina z nás jednoduše zařazenou mezi jedovaté houby. Tečka. Ovšem dobrodruzi zkoušejí její halucinogenní účinky. A fandové lidových receptů z ní připravují tinkturu, která má...
Už rostou houby, letos to začalo dřív. Pochlubte se úlovky
Všechno je letos nějak extrémně brzy. O měsíc dřív kvetou stromy, vylézají ještěrky i žáby. A dříve letos vyrazily i oblíbené kačenky české. „Je to jen pokračování trendu, který započal už během...
KVÍZ: Opravdu víte, čím a jak se můžete v houbařské sezoně otrávit?
Kdo nechodí na přelomu léta a podzimu na houby, jako by nebyl. Vždyť je tu hlavní sezona, kdy jeden chce přinést z lesa jedině hřiby, zkušenější houbaři pak třeba čirůvku fialovou. Jenže i ta může...
KVÍZ: Znáte jarní houby? I jimi se můžete otrávit
Traduje se, že houbami se mimo hlavní sezonu nelze otrávit. I v chladnějším období roku se však můžete setkat s jedovatými druhy a některé z nich by nám mohly pořádně zavařit. Vyznáte se v nich?...
Kačenky české fascinují jemnou chutí, jen pozor na záměnu či alergii
Nemají rády vítr, sucho ani přelíznutí mrazem a v lese je většinou nenajdete, vyžadují dost specifické podmínky. Kdo „má své místo“, kde tyto houby rostou, jako by v ruce držel svatý grál. Kačenka...
Houby zdravě zpestří jídelníček, nicméně pozor na žaludek a ledviny
Využití hub je široké: můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, samozřejmě mohou být i hlavním chodem, pokud z nich uděláme řízky nebo třeba smaženici. Houby jsou zdrojem mnoha...
KVÍZ: Víte, jak houbařit v zimě? I v zimní sezoně můžete mít plný košík
Zimní houbaření láká v posledních letech stále víc lidí. Některé baví chodit na houby po celý rok, jiné láká relativně snadné rozpoznávání v zimě rostoucích druhů. Ale i zimní houbaření má svá...
Krasavice, jen se zakousnout, píší o muchomůrce červené čtenáři iDNES.cz
„Velmi často je potkáte podél cest,“ popisuje mykoložka Tereza Tejklová krasavice v červeném puntíkatém klobouku, které vám většinou vykouzlí úsměv na rtech, i když si je maximálně vyfotíte a jdete...
Čtenáři iDNES.cz vědí, kde rostou. A někteří houbaři to i prozradí
„Aktuálně najdete v lese houby spíš starší, mladé skoro nejsou,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová. A dodává, že v lesích už je docela sucho, a protože moc neprší, růst celkem stagnuje. „Jedlé...
Houby jako dílo ďáblovo? Mykolog radí, jak se vyhnout otravě
Kde rostou, tam vstupují do životů lidí, zdaleka nejen do jejich jídelníčků, ale do celé kultury. Našinci jsou historicky velkými milovníky hub. Alespoň jednou ročně se pro ně do lesa vydá přes 70 %...
Konec prázdnin je ve znamení houbařských úlovků, ovšem zdaleka ne všude
Čtenáři iDNES.cz i poslední dva týdny stále houbaří a nejvíc se chlubí úlovky hřibů, které nikdy nezklamou. Ovšem konec prázdnin přinesl ochlazení a déšť, takže je obzvlášť ve vyšších polohách docela...
OBRAZEM: Leckde už pěkně rostou, přesto mykologové doufají v lepší zítřky
Prázdninové houbaření láká. Zatímco někde se z lesa nosí plné koše, jinde nezakopnete ani o prašivku. „Obecně se růst hub v uplynulém týdnu spíš zastavil. Ale podle vyrážejících drobných hub, tzv....
Houbařská sezona se rozjela, pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům
„Je fajn, že z hřibovitých hub už roste opravdu vše, i hřiby smrkové nebo podzimní druhy,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová, že letošní houbařskou sezonu lze považovat za slušně rozjetou. Záleží...
Houby rostou výrazně více než vloni, tvrdí mykoložka. Nejvíce v Pošumaví
„Houby letos rostou výrazně více než v roce minulém, hlavně kvůli častým srážkám,“ tvrdí mykoložka Tereza Tejklová. Kdo chce plný košík, má vyrazit do Pošumaví. Nejčastěji se objevují holubinky,...
Houby určené jen podle fotky raději nejezte, radí mykolog Landa
Před sto lety v roce 1921 byla v tehdejším Československu založena Československá mykologická společnost (ČMS). Dnes je z československé česká, ale ta stoletá tradice zůstává, a tak trochu zavazuje....
Čtenáři iDNES stále nosí z lesa hřiby. Rostou i podzimní čirůvky
Sice je polovina listopadu, ale nemrzne, takže houbaře to táhne do lesa, odkud se stále ještě dají přinést hřiby. A chutné podzimní houby, jako jsou čirůvky, kterých si mnozí cení víc než...
Hřib rudonachový (Boletus rhodopurpureus)
Kriticky ohrožený hřib rudonachový najdete určitě v Červeném seznamu., v lese však vzácně.
Závojenka jarní (Entoloma vernum)
Závojenka je jedna z prvních jedovatých hub, kterou můžete najít časně na jaře.
Baňka velkokališná (Sarcosphaera coronaria)
Baňka se nejprve schovává pod zemí, pak se dostane na povrch a pukne.
Závojenka olovová (Entoloma sinuatum)
Tato houba je prudce jedovatá, pozor na záměnu s čirůvkou nebo strmělkou.
Kuřátka sličná (Ramaria formosa)
Kuřátka sličná vypadají atraktivně, její požití by vám ale způsobilo silné potíže.
Helmovka ředkvičková (Mycena pura)
Dužnina s pachem ředkviček a prosvítající lupeny pod fialovým kloboukem – tak poznáte helmovku ředkvičkovou.
Čirůvka masitá (Tricholoma pessundatum)
Tuto jedovatou lupenatou houbu si lze snadno splést s jinými čirůvkami, které jsou jedlé.
Letošní houbařská sezona je velmi atypická, rostou i lanýže
Vlhko houbám přeje, houbaře ale nejvíce udivují atypické úlovky. Houby, které se už několik let neobjevovaly, nebo druhy typické až pro podzimní období.
Čirůvka tygrovaná (Tricholoma pardinum)
Je jedovatá. Působí prudké žaludeční a střevní potíže.
Šťavnatka kuželovitá (Hygrocybe conica)
Jedovatá šťavnatka kuželovitá, zvaná také voskovka, způsobuje žaludeční a střevní potíže.
Závojenka vmáčklá (Entoloma rhodopolium)
Závojenka vmáčklá roste od června do října v listnatých a smíšených lesích.
Vláknice začervenalá/Patouillardova (Inocybe erubescens/patouillardii)
Vláknice začervenalá bývá často zaměňována za některé jedlé houby a to je příčina mnoha otrav.
Třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)
Třepenitka svazčitá se řadí mezi mírně jedovaté houby, i když se s ní asi těžko otrávíte.
Pestřec obecný (Scleroderma citrinium)
Petřec obecný je za syrova slabě jedovatý. Co se týče kuchyňské úpravy, s pestřecem opatrně.
Pečárka zápašná (Agaricus xanthodermus)
Pečárka zápašná působí přibližně polovinu případů otrav u lidí. Pletou si jí s pečárkou ovčí.
Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus)
Je prudce jedovatý. Otrava se projevuje několik dní i týdnů po požití a může být smrtelná!
Muchomůrka zelená (Amanita phalloides)
Právem se jí říká "pohár smrti", neboť je to nejjedovatější známá houba.
Muchomůrka tygrovaná (Amanita pantherina)
Muchomůrka tygrovaná je prudce jedovatá. Malé množství může být smrtelné.
Muchomůrka královská (Amanita regalis)
I když tato muchomůrka obsahuje muskarinu málo, je přece jen považována za nebezpečnou.