Hřib žlučník (Tylopilus felleus )

  9:00aktualizováno  9:00

Hřib žlučník | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiTato houba je snadno zaměnitelná, nejčastěji za hřib smrkový nebo hřib dubový.

Nejobvyklejší je záměna mladých plodnic, protože ústí trubek nejsou dostatečně zbarvená.

Hřib žlučník má mnoho jiných názvů, jako je např. hřib hořký, žlučový, žlučák, hořčík, podhřibnice.

Jeho latinské jméno Felleus znamená hořký jako žluč.


Klobouk je široký 5-15 cm, v mládí polokulovitý. Je suchý, sametový a těžkou loupatelný. Klobouk má matně hnědou nebo šedohnědou barvu. Třeň je 4-12 cm dlouhý a 1-4 cm tlustý. Tmavá, hrubá a výrazná síťka je po celé délce tlustého třeně. Dužina je bílá, někdy světle růžová, měkká a vodnatá. Vůně je nevýrazná, ale chuť velmi hořká. Výtrusový prach je růžový až hnědý.

Kdy a kde roste

Hřib žlučník je rozšířen v mnoha částech severního mírného pásu. Roste hojně v jehličnatých i smíšených lesích. Najdeme ho jednotlivě na dobře propustných kyselých půdách od léta až do podzimu. Nejvíce však v srpnu a v září.


Je nejedlý. Jeho chuť je velice hořká. Nedá se použít v kuchyni, neboť může vyvolat střevní a trávicí potíže.


Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Bedla orosená

Celou houbu pokrývají červené kapičky.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Najdete na iDNES.cz