Hřib kovář (Boletus erythropus)

  9:00aktualizováno  9:00

Hřib kovář | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti

midiJako každá houba má také hřib kovář několik přezdívek. Lidově se mu říká např. sivák, modrák nebo hněvuš.


Klobouk je 5-20 cm široký, v mládí polokulovitý, pak polštářovitý a vyklenutý. Barva je tmavohnědá, někdy olivově hnědá. Povrch má sametový, suchý a matný. Třeň kyjovitého tvaru s červenými tečkami je 4-15 cm dlouhý a 2-6 cm tlustý. Výtrusový prach má hnědou či olivově hnědou barvu. Dužina je žlutá, ale po rozkrojení zmodrá.

Kdy a kde roste

V Evropě je hřib kovář široce rozšířeným a hojným druhem. Roste od května do října a vyskytuje se především v mírném pásu a ve střední Evropě. Roste většinou jednotlivě. Tvoří mykorhizu (symbiotické soužití hub s kořeny vyšších rostlin) s listnáči i jehličnany na dobře propustných, kyselých půdách bez vápence.

Je to velice chutná jedlá houba. Vyžaduje však delší tepelnou úpravu, protože syrový nebo málo dovařený může způsobit trávicí potíže. Tato houba se nedoporučuje k sušení. Přidává se do polévek, omáček či těstovin.

Autoři:
Témata: Jedlé, Nelupenaté

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Krásnopórka žemlička

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Najdete na iDNES.cz