Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)

  10:08aktualizováno  10:08

Hnojník inkoustový | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewU chorošovce sírového jsme zmiňovali nepříjemnou otravu při kombinaci konzumace této houby s alkoholem. U hnojníku inkoustového se tato otrava projevuje nejsilněji.

Hnojník inkoustový dostal svůj název proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní, který vyráběli z roztékajících se klobouků s trochou vody a špetkou hřebíčku.  

Klobouky jsou 3 - 8 cm široké, v mládí vejčité, později zvonovité až téměř rozložené, podélně zřetelně rýhované, na temeni jemně šupinkaté, naspodu s bělavými, růžovými, v dospělosti černě se roztékajícími lupeny a bělavým, rourkovitým, 6 - 12 cm dlouhým třeněm, který nese v mládí nepatrný prstýnek.

Kde a kdy roste 

Roste celkem hojně v létě a na podzim (červenec až listopad) v listnatých a smíšených lesích, v křovinách, stromořadích, parcích a zahradách.

Rozdíl mezi hnojníkem inkoustovým a jedlým hnojníkem obecným (Coprinus comatus) je dost významný a je nutné jej znát, jelikož by byla doslova katastrofa podávat hnojník inkoustový například na party, kde se pije alkohol. Při vypití alkoholu po požití pokrmu z hnojníku inkoustového se za 20 minut až za 2 hodiny objeví na tváři červené skvrny a někdy až fialovění pokožky, skvrny pokračují na trupu, objeví se pocity horkosti a tep se zrychlí na 130 - 150 za minutu. Onemocnění se neléčí, příznaky otravy po několika hodinách ustoupí. Vypijeme-li však další alkohol, můžou se, i když v menší míře, vrátit, a to až třeba za 3 - 4 dny. Hnojník inkoustový sice neobsahuje jed, ale byla u něj (podobně jako u ostatních hnojníků) objevena látka koprin, která má v lidském organismu stejný účinek jako antabus, podávaný v protialkoholických léčebnách (ten má však zcela jinou strukturu).

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté, Houby, Pily

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

VALENTÝN: Jednoduché čokoládové bonbony
VALENTÝN: Jednoduché čokoládové bonbony

Výborné čokoládové bonbony, které můžete na Valentýna vytvořit ve tvaru srdíček.

Najdete na iDNES.cz