Jak vypadá
. Zajímavosti a radyJe až s podivem, jak lehce tato podzimní houba uniká nenasytným košíkům většiny houbařů. Ti jsou však sami proti sobě, neboť jde o dobrou, chuťově poměrně hodnotnou houbu. |
Kde a kdy roste
Čirůvka zemní roste místy velmi hojně od září do listopadu hlavně v jehličnatých (bory, smrčiny), ale i ve smíšených a vzácně též listnatých lesích, zejména na vápenci.
Je jedlá. Čirůvka zemní je podobná výborné jedlé čirůvce havelce (Tricholoma portentosurri), která se liší statnější plodnicí, vlásenitým kloboukem, žlutým nádechem lupenů a moučnou vůní. V kuchyni můžete čirůvku zemní použít všestranně – chutnat vám z ní bude především omáčka, ale zkuste ji použít i do směsí, pod maso nebo ji usušte a schovejte na zimu. U této houby je vše povoleno.