Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Choroš šupinatý (Polyporus squamosus)

aktualizováno 
Jako jedna z mála dřevokazných hub si na choroši šupinatém můžete pochutnat. Jedlé jsou ale jen jeho mladé plodnice.

Choroš šupinatý | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá


Tento druh choroše poznáte podle tmavě hnědého až černého třeně a širokého vějířovitého klobouku, který pokrývají tmavohnědé šupiny. Průměr klobouku bývá okolo deseti centimetrů, někdy může dorůst ale mnohonásobně více.

Tuto houbu charakterizuje také příjemná vůně. Svěží aroma jeho dužniny totiž připomíná meloun nebo okurku.

Kde a kdy roste


Tuto houbu najdete na ořešácích nebo javorech, které kvůli ní hnijí. Choroš roste samostatně i v trsech. Objevuje se zpravidla od dubna.

Choroš šupinatý je jedlá houba, mladé plodnice se dají upravit jako dršťková polévka nebo řízky. Při vaření se ale objeví zápach, který však postupně vymizí.

Autor:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.

Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)

Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.

Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?
OVĚŘENO: Jak obstály olejíčky Frei öl® v testu?

Propadli jste pleťovým a tělovým olejům a hledáte inspiraci? Vyzkoušeli jsme olejíčky Frei öl®, které slibují tu nejlepší péči pro pokožku dospělých i našich nejmenších.

Najdete na iDNES.cz